banner333

banner309

Gümüşhane karabuğdayın başkenti olma yolunda ilerliyor

Kelkit ilçesine bağlı Öbektaş Beldesi ve çevresinde sözleşmeli tarımla ekimi yapılan yaklaşık bin dönümlük alanda biçerdöverle hasat başlarken bu yılki rekolte çiftçilerin yüzünü güldürdü.

Gümüşhane 18.08.2022, 09:16 18.08.2022, 09:17
Gümüşhane karabuğdayın başkenti olma yolunda ilerliyor
banner400

Türkiye’nin ilk glütensiz un kaynağı karabuğday işleme fabrikasına sahip olan Gümüşhane’de hasat mevsimi başladı.

Kelkit ilçesine bağlı Öbektaş Beldesi ve çevresinde sözleşmeli tarımla ekimi yapılan yaklaşık bin dönümlük alanda biçerdöverle hasat başlarken bu yılki rekolte çiftçilerin yüzünü güldürdü.

Hem glütensiz olması hem çölyak hastalarının aradığı ürün olmasının hem de çiçekli olması nedeniyle bal üretimine de katkı sağlayan karabuğday bitkisi hiçbir atığı olmadan 3 yıl önce Beldede kurulan ve Türkiye’de ilk olan tesiste un, bulgur ve yastık olarak ekonomiye kazandırılıyor.

Birkaç yıl öncesine kadar ithal edilen glütensiz karabuğday ununun üretildiği Gümüşhane’deki fabrikaya Türkiye’nin birçok şehrinden sözleşmeli tarım aracılığıyla ekilip hasat edildikten sonra mamule dönüşmek üzere getiriliyor.

“3-4 yıl önce ithal edilen üründü şimdi ihracat aşamasına geldi”

Tesisi Gümüşhane MÜSİAD Başkanı Abdulbaki Kara ile ziyaret ederek incelemelerde bulunan MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, gurur duyulacak bir tesise imza atıldığını belirterek, “Burada Türkiye'nin bundan 3-4 sene evvel yüzde 100 ithal ettiği bir ürünü öncelikle tohumunu tedarik ederek, daha sonra çiftçileri bilinçlendirerek sözleşmeli tarım kapsamında farklı şehirlerimizde tarımla uğraşan çiftçilerimize bu tohumu dağıtarak ekimini gerçekleştirdi. İnşallah şu mevsimde tam hasat zamanı. Tesisi gezdik gurur duyduk. Tamamen buradaki imkanlarla karabuğday çeşitli işlemlerden geçirilerek un haline getiriliyor. Karabuğday glütensiz, çok önemli bir unumuz. Bunun mücadelesini vererek bunun tohumlarını üreterek bu tohumları çiftçilere dağıtarak çiftçileri buna ikna ederek bugün tabiri caizse meyvesini alacağı gün. Dolayısıyla güzel bir gün. Ülkemizin yine yurt dışından ihraç etmek zorunda kaldığı, gıda ve tarım alanında çok önemli bir ürünü yerli imkanlarla üretip iç piyasaya verme, hatta ihtiyaç fazlasını da yurt dışına ihraç etme noktasına geldi” dedi.

Diyarbakır, Bilecik, Eskişehir, Erzurum gibi birçok şehirde sözleşmeli olarak üretilen ürünün buraya getirilerek çeşitli işlemlerden geçirildiğini hatırlatan Asmalı, “Burada un haline, bulgur haline getiriliyor, kabuklarından da yastık üretiliyor. Hiçbir atığı olmayan, tamamen çevre dostu yüzde 100 ithal ikame biri ürünü burada yerli imkanlarla Türk halkına, Türk sanayisine, Türk ekonomisine kazandırıyorlar. Gerçekten bundan da gurur duyuyoruz” diye konuştu.

“3 yıl önce Gümüşhane’yi karabuğdayın başkenti olarak ilan etmiştik”

Öbektaş Beldesi, Esentepe Mahallesinde Tam Tarım A.Ş. tarafından kurulan tesiste içeriğinde B vitamini, magnezyum ve lif bulunmasının yanında yüksek düzeyde protein, antioksidan bulunan ve glüten içermediğinden çölyak hastaları ve glütensiz beslenenler için en iyi alternatiflerden olan karabuğdayı Türkiye’de bir ilk olarak çiftçiden alıp işleyip, paketlenmiş haliyle pazara sunduklarını kaydeden Tam Tarım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Gürsoy ise “18 Mayıs tarihinde ekimini yaptığımız 2022 karabuğday hasadımıza başlamış durumdayız. Gümüşhane’yi karabuğdayın başkenti olarak ilan etmiştik bundan 3 yıl önce. Bugün Gümüşhane’de yaklaşık bin dönümün üzerinde bir karabuğday ekimimiz var. Bismillah dedik 2 gündür hasadımızı yapıyoruz. Bu sene rekolte diğer senelerden daha iyi. Daha tecrübeli bir şekilde ekimlerimizi ve bütün çalışmalarımızı buna göre yaptık” ifadelerini kullandı.

“Bu sene Gümüşhane’den yaklaşık 75 ton, Türkiye genelinden bin 500 ton karabuğday bekliyoruz”

Gümüşhane’nin yanısıra Türkiye’nin çeşitli yerlerinde sözleşmeli ekimleri yapan çiftçilerin de hasada başladığını belirten Gürsoy, “Bilecik, Eskişehir, Ankara, Erzurum, Diyarbakır, Şanlıurfa bu hafta komple karabuğday hasadına başladı. İnşallah bu yıl güzel bir verim aldık. Bir hafta sonra da aldığımız ürünleri fabrikamızda işlemeye başlayacağız, tüketicilerimize 2022 yılının taze üretim ürünlerini göndereceğiz. Önümüzdeki süreçte Gümüşhane’yi karabuğdayın başkenti yapmak için uğraşıyoruz. Gümüşhane’de 5 bin dönüm alanda ekim yapmayı planlıyoruz. Bunun için de bu seneki rekolte hem çiftçinin bu işe doğru anlamda bakmasını hem de bundan kazandığı paranın ne olduğunu görmesi açısından çok önemliydi. Bu sene Gümüşhane’den yaklaşık 75 ton, Türkiye genelinden bin 500 ton karabuğday bekliyoruz” dedi.

“Millet ekelim diye sıraya giriyor artık”

Bölgede biçerdöveriyle hasat yapan Kırşehirli Musa Pekince, kendisinin de karabuğday ekmeye karar verdiğini dile getirerek, “Yaklaşık 4 yıldır burada karabuğday hasadı yapıyorum. İnşallah yıldan yıla güzelleşecek. Bu sene verimde bayağı artış var. Yıldan yıla genişletiyor, bu sene çok güzel yer ekmişler. Verimi güzel. İnşallah bu işte büyük başarı sağlanacak. Gümüşhane bu konuda pilot il olabilir, talep var. Şu ana kadar 600 dönüm oldu. Artık vatandaş da memnun. Millet ekelim diye sıraya giriyor artık. Ben de buradan giderken tohum götürmeyi ve bir 50 dönüm kadar ekmeyi düşünüyorum” diye konuştu.

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 04:56
Güneş 06:20
Öğle 12:35
İkindi 15:58
Akşam 18:40
Yatsı 19:59