banner333

banner309

Gümüşeller Kooperatifi Sinerji Oluşturuyor

Gümüşhane’de bir ilk olarak kurulan ‘Gümüşeller Kadın Girişim, Üretim, İşletme Kooperatifi’ kentte önemli bir sinerji oluşturma yolunda ilerliyor.

Gümüşhane 04.01.2021, 13:25
Gümüşeller Kooperatifi Sinerji Oluşturuyor
banner400

Gümüşhane’de bir ilk olarak kurulan ‘Gümüşeller Kadın Girişim, Üretim, İşletme Kooperatifi’ kentte önemli bir sinerji oluşturma yolunda ilerliyor.

Tarım ve Orman bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde kurulan, Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek, Belediye Başkanı Ercan Çimen, Ticaret Odası Başkanı İsmail Akçay’ın da çalışmalarını yakından takip ederek destek verdiği kadın kooperatifi istihdam sağlamak, sosyal anlamda yetkinleşmek ve karşı karşıya oldukları zorluklar için ortak çözümler bulmak amacıyla kuruldu.

Kooperatif başkanı Ayşegül Öznur Parlak, Gümüşeller Kadın Girişim, Üretim, İşletme Kooperatifi’nin Gümüşhane’de kadınların yaşamlarını iyileştirme çabalarına destek olmak ve yerel kalkınmadaki liderliklerini güçlendirmek için çalıştığını belirterek, “Bu doğrultuda bireysel ve kolektif kapasite geliştirme, kooperatifleşme, ekonomik güçlenme alanlarında programlar yürütecektir. Dar gelirli kadınların yoksullukla mücadeledeki uzmanlıklarına, ailelerini ve toplumu geliştirme, dönüştürme güçlerine inancıyla, onlarla ilkeli bir ortaklık anlayışıyla çalışmakta, tüm projelerini onların ve çevrelerinin sinerjisiyle geliştirmekte, yerel yönetimler ve toplumdaki diğer aktörlerle işbirliği yapacaktır” dedi.

Kooperatifin misyonunun kadınların yaşamlarını, toplumlarını ve dünyayı dönüştürmeleri için güçlendirilmesi olduğunu vurgulayan Parlak, “Gümüşhane’de kadınların kolektif bir şekilde eşitlikçi, kapsayıcı ve güçlü bir toplum oluşturma çalışmalarını desteklemeyi hedeflemektedir. Bu amaç doğrultusunda, kadınların, ailelerinin ve içinde yaşadıkları toplumların sosyal, ekonomik ve politik imkânlarını geliştiren ve dönüştüren yerel kalkınma inisiyatiflerine liderlik etmelerini desteklemektedir. Gümüşeller Kadın Girişim, Üretim, İşletme Kooperatifi vizyonu, eşitsizliklerin ve yoksulluğun var olmadığı bir toplumdur. Bunun başarılmasının temelinde, tabandaki kadınların aktif vatandaşlıklarını ve katılımcı liderliklerini yerel, ulusal ve bölgesel düzeylerde uygulama ve içinde yaşadıkları topluluklar ile toplumları dönüştürme becerilerinin güçlendirilmesi yer almaktadır. Bu vizyon çerçevesinde Gümüşhane’deki kadınların, hem ekonomik, politik ve sosyal değişimin öncüleri hem de güçlü, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir toplumu oluşturacak hareketlerin yerel, ulusal ve uluslararası liderleri olmaları için tabandan güçlendirilmesini hedeflemektedir. Gümüşeller Kadın girişim üretim işletme kooperatifi bu hedefe ulaşmak için yeni başladığı serüvenine çalışmalar yaparak başlamıştır” diye konuştu.

Kooperatifin çalışma ilkelerini de belirlediklerini dile getiren Parlak, “Gümüşhane’de bulunan dar gelirli kadınların hayat deneyiminden gelen uzmanlıklarına, yoksullukla mücadeledeki yaratıcılıklarına, kendi yaşamlarını ve çevrelerini ayakta tutma güçlerine inanır. Sorunlarını tarif etme ve çözümde sorumluluk alma haklarını kabul eder. Sorunların Gümüşhane düzeyinde tüm sektörlerin işbirliğiyle çözümlenebileceğine; kadınların sosyal ve ekonomik karar verme süreçlerine gerçek anlamda katılımının yerel düzeyde gerçekleşebileceğine inanır. Bu amaçla merkezi ve yerel yönetimler, üniversiteler, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve toplumdaki diğer kesimlerle işbirliği yapacaktır. Tüm çalışmalarını ve projelerini dar gelirli kadınların ve çevrelerinin sinerjisiyle geliştirip, Gümüşhane’mizin kadınlarına ekonomik destek sağlayacaktır.  Ortakların ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını, ekonomik faaliyetler, ürün ve hizmet üretip pazarlamak yoluyla karşılamak, bu sayede, onların ekonomik, sosyal ve kültürel çıkarlarını korumak, iyileştirmek, desteklemek ve ortakların sağlıklı ve iyi bir çevrede yaşamasını sağlamak” şeklinde konuştu.

Gümüşeller Kadın Girişim, Üretim, İşletme Kooperatifi şehirde bine yakın kadına sosyal ve ekonomik olarak katkı sunma amacında olduğunun altını çizen Parlak, “Şehrin adını aldığı Gümüşhane’nin kıymetli ürünlerinden Gümüş işlemeciliğini, kendine özgü çizimleri ile üretip markalaşma serüvenini başlatmayı amaçlamaktadır. Yöresel yemeklerin Gastronomi turizmine katkı sunması için çaba sarf edecektir. Yöresel tarzda hazırlanan reçel sirke gibi ürünleri markalamak için çalışmalar yürütecektir. Şehir merkezinde kadınlarımızın ürettiği ürünlerin satışının yapılması için belediye başkanımız Sayın Ercan Çimen öncülüğünde satış alanı oluşturulacaktır. Gümüşhane de yetişen endemik bitkilerden çeşitli ürünler elde edilecektir. Ve bu ürünlerin pazarlaması yapılacaktır” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 03:58
Güneş 05:31
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:12
Yatsı 20:38