banner333

banner309

Feramuz Üstün IMF'ye Borcumuzu Kapattık

Türkiye’nin IMF’ye borcunu kapattığını söyleyen Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün:"HAKLI BİR GURUR YAŞIYORUZ."

Gümüşhane 20.05.2013, 10:22
Feramuz Üstün IMF'ye Borcumuzu Kapattık
banner400

 Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün IMF’ye olan 52 yıllık borçtan kurtulmamızı sağlayan iktidara mensup olmanın haklı gurunu yaşadığını belirtti.

 Türkiye’nin “Alan el değil, veren el” olma noktasına geldiğini ifade eden Üstün, “Türkiye’nin 70 sente muhtaç olduğu günlerden, kapısında binbir takla atarak birkaç milyar borç almak için mücadele ettiğimiz IMF’ye 5 milyar dolar borç verecek günlere geldik. Bu noktaya bütün dünyayı kasıp kavuran ekonomik kriz varken geldik. IMF’nin acı reçetelerine ihtiyaç duymadan geldik. İthal ekonomi bakanları ile değil, kendi özgüveni olan, yerli, dürüst ve çalışkan kadrolarla geldik” dedi.

 Türkiye’nin Uruguay ve Filipinler’le birlikte IMF’den en çok borç alan üç ülkeden biri olarak tarihe geçen ülke olduğunu söyleyen Üstün, bu zamana kadar IMF’den 50 milyarı aşan kaynak kullandığını ve Ak Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılından beri 23,5 milyar dolar ödeyerek bu borçtan kurtulduğunu belirtti. IMF’nin verdiği borçlara karşılık ülkenin ekonomi politikalarına müdahale etmesinin kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Feramuz Üstün, ülkemizi bu kaçınılmaz cendereden kurtaran iktidara mensup bir milletvekili olmanın kendilerine haklı bir gurur yaşattığını ifade etti.  

 Bağımsız Denetçiler Derneği’ni ziyaretinde Türkiye ekonomisinin bugün geldiği noktayı değerlendiren Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün, Türkiye’nin 1947 yılında ortak olarak IMF’de yer aldığını, ilk defa 1961 yılında IMF’nin kapısının çalındığını ve bu tarihten sonra yapılan 19 anlaşma ile 50 milyarı aşan kredi kullanıldığını söyledi.

 Ak Partinin iktidara geldiği 2002 yılında 23,5 milyar dolar IMF borcu devraldıklarının altını çizen Üstün, 14 mayıs 2012 tarihi itibariyle bu borcu sıfırladıklarını ve önümüzdeki dönemde 5 milyar dolar borç verme noktasına geldiklerini belirtti.  Gelinen bu noktanın Türkiye ekonomisinin ulaştığı seviyeye de iyi bir örnek olduğunu söyleyen Üstün, “Enflasyonun yüzde 30, devletin borçlanma faiz oranın yüzde 63 seviyesinde olduğu günlerden borçlanma faizlerinin yüzde 5’in altına indiği günlere geldik. Enflasyon can çekişiyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının sürekli notumuzu indirdiği günlerden, sürekli arttırdığı günlere geldik. Türkiye’nin risk primi, kredi temerrüt, takas pirimi rakamları en düşük seviyelere geriledi. Türkiye ile ilgili birçok güven göstergesi en yüksek seviyelere yükseldi. Türkiye artık IMF’den borç almak için değil borç vermek için görüşme yapar noktaya geldi” dedi.

 Dürüst, akılcı ve doğru politikalarla Türkiye’nin en iyi noktaya geleceğine inancının her geçen gün arttığını ifade eden Gümüşhane Milletvekili Üstün dış borcun Ak Parti dönemde arttığı şeklindeki eleştirilere de değinerek dış borcun rakam olarak değil Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH)’ya oranın önemli olduğunu belirtti. Toplam dış borcun 2002 yılında GSYH’ya oranın yüzde 56’nın üzerinde olduğunu söyleyen Üstün, gelinen noktada bu oranın yüzde 40’a gerilediğinin altını çizdi. Bu oranın gelişmiş ülkelerdeki durumuna da değinen Üstün, Japonya’da yüzde 245, Almanya’da yüzde 142, Fransa’da yüzde 182, Portekiz’de yüzde 122, ABD’de yüzde 108 olan dış borcun GSYH’ya oranına bakıp Türkiye’nin durumunun değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek “Kredi derecelendirme kuruluşları da değerlendirmelerinde bu rakamları esas almaktadır, IMF’ye olan borcumuzun kapatılmasından sonra yapılacak değerlendirmelerin sonuçlarının önümüzdeki günlerde gelişmelere olumlu yansıyacağını beklemeliyiz” dedi.

 

Kaynak: Haber29.NET
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 03:58
Güneş 05:31
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:12
Yatsı 20:38