banner333

banner309

Doğu Karadeniz'in İlk Sucuk ve Kavurma Fabrikası Gümüşhane'de Açıldı

Gümüşhane’nin merkeze bağlı Yeşildere köyünde açılan sucuk ve kavurma fabrikası şehirde ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bir ilk olma özelliği taşıyor.

Gümüşhane 18.06.2014, 15:07 18.06.2014, 15:08
Doğu Karadeniz'in İlk Sucuk ve Kavurma Fabrikası Gümüşhane'de Açıldı
banner400

 Şuanda günlük 500 kilogramlık kapasite ile çalışan "Gümüş Nur" fabrikası Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan alınan Kırsal Kalkınma desteği ile kapasitesini artırarak yıl sonuna kadar günlük 2-4 tona ulaşacak.

Ürettikleri sucuk ve kavurmayı geçtiğimiz aylarda İstanbul'da yapılan Feshane Gümüşhane Günleri'nde vatandaşların beğenisine sunduklarını ve oldukça olumlu geri dönüşler aldıklarını, şimdilik sadece Gümüşhanepazarına sundukları ürünlerin yok sattığını söyledi.

"FABRİKA YAKIN KÖYLERE GELİR KAPISI OLDU"

Fabrikanın Gümüşhane ve yakın köyler için çok önemli bir tesis olduğunu dile getiren Yağlıdere, "Köylerdeki vatandaşlarımızı bir nevi hayvancılığa yönlendirmek maksadıyla gerçekleştirdik bu yatırımı. Gümüşhane'ye bu gibi bir tesise ihtiyacı vardı. Bizde bu ihtiyacı giderdik" dedi.

Tesisin 2 bin 14 metrekare arsa üzerine 650 metrekare kapalı alana sahip olduğunu ifade eden Yağlıdere, kavurma ve sucuk imalatının ayrı bölümlerde gerçekleştirildiğini ve tesiste bütün hijyen kurallarına uygun üretim yapıldığını söyledi. Ürettikleri sucuğun ustasının Kayseri'den geldiğini ve herhangi bir katkı maddesi olmadığını, tamamen doğal olarak üretildiğini belirten Yağlıdere, kavurmanın da odun ateşinde özel olarak pişirildiğini kaydetti.

"ETLER Gümüşhane VE Bayburt'UN KÖYLERİNDEKİ HAYVANLARDAN"

Sucuk ve kavurma üretiminde kullandıkları etlerin Gümüşhane'nin ilçeleri ve köyleri ile Bayburt'tan temin ettikten sonra Gümüşhane Belediyesinin mezbahasında kestirdiklerini, ardından fabrikadaki soğuk hava deposunda iki gün dinlendirdikten sonra ürettiklerini belirten Yağlıdere, ürünlerin piyasada büyük ilgi gördüğünü sucuk ve kavurmanın tadının çok beğenildiğini dile getirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Kırsal Kalkınma hibe programı kapsamında 800 bin liralık proje hazırladıklarını projenin kabul edildiğini ifade eden Yağlıdere, "Projenin yüzde 50'sini hibe olarak alıp makinelerimizi hem yenileyeceğiz, hem de kapasite artıracağız. Şuanda günlük 500 kilogram olarak üretim gerçekleştiriyoruz. İlerleyen zamanlarda kapasite artırımıyla günlük 2-4 tona ulaşacağız. Böylelikle yılda 970 ton mal üretmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

"40 YIL ÖNCEKİ SUCUĞUN TADINDA SUCUK ÜRETİYORUZ"

İşletmenin ustalığını yapan ve Kayseri'den Gürsel Ünlüçoban ise 1976 yılından beri bu işin içerisinde olduğunu belirterek, "Kayseri'de başladığım sucuk işini hala devam ettiriyorum. Gümüşhane'de ürettiğimiz sucuk tamamen doğal ürünlerden olmakla birlikte Tat olarak da 40 yıl önceki tariflerle yapıyoruz. Aynı lezzeti sürdürüyoruz, kesinlikle katkısı yok" dedi.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 04:56
Güneş 06:20
Öğle 12:35
İkindi 15:58
Akşam 18:40
Yatsı 19:59