banner333

banner309

Doğayla bağlantı kurun ve onu koruyun

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Gümüşhane Temsilcisi Yusuf Oral, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle yayımladığı mesajında herkesi doğaya çıkmaya, doğayla bağlantı kurmaya ve onu korumaya davet etti.

Gümüşhane 05.06.2018, 11:00 12.06.2018, 09:05
Doğayla bağlantı kurun ve onu koruyun
banner400

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Gümüşhane Temsilcisi Yusuf Oral, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle yayımladığı mesajında herkesi doğaya çıkmaya, doğayla bağlantı kurmaya ve onu korumaya davet etti.

‘Doğayla bağlantı kurun ve onu koruyun’

1972 yılında İsveç’in Stockholm kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’ndan bu yana 5 Haziran’ın tüm dünyada “çevre günü” olarak kutlandığını hatırlatan Oral, “Sanayileşme ve ekonomik büyüme ile birlikte insanoğlunun doğa üzerindeki etkisi her geçen gün artmaktadır. Artan bu etki çevre problemlerini berberinde getirmekte ve yaşam alanımız olan dünyamızı kendi elimizle yaşanmaz hale getirmemize neden olmaktadır. TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilciliği olarak bu yıl 5 Haziran Dünya Çevre Gününde herkesi doğaya çıkmaya, doğayla bağlantı kurmaya ve onu korumaya davet ediyoruz” dedi.

"Daha lüks yaşama isteği doğal güzelliklerin azalmasına ve yok olmasına neden oluyor"

Ülkemizde ve dünyada bireylerin daha lüks yaşama isteğinin doğal güzelliklerin azalmasına ve yok olmasına neden olduğunu kaydeden Oral, “Özellikle kırsalda milyonlarca kişi hava, su ve toprakla iç içe yaşamakta ve geçimlerini verimli topraklardan karşılamaktadır. Haliyle kirlilik ve küresel ısınmanın etkisinden en fazla kırsalda yaşayan insanlar etkilenmektedir. Kırsalda bulunan şehrimizde her geçen gün artan sanayileşme ve madencilik faaliyetleri büyük oranda kirliliğe yol açmaktadır. Havamızı, suyumuzu ve toprağımızı kirleten bu olumsuz etkiler ne yazık ki her geçen gün artmaktadır” diye konuştu.

"Harşit Çayı en büyük çevre kirliliklerinden birisi"

Gümüşhane için en büyük çevre kirliliklerinden birisinin Harşit Çayının kirletilmesi olduğunu vurgulayan Oral, “Havza boyunca insanların dere yatağına attığı çözülemeyen plastik atıklar Torul Barajında dağ gibi büyümeye devam etmektedir. Dere yatağına atılan her türlü atık daha alt kottaki bir yerleşim yerinin temiz suya erişme hakkını elinden almaktadır.  Maalesef ki doğal varlıkların değeri ancak kaybedildiğinde anlaşılıyor. Doğal varlıklara bir değer biçmek güç, çünkü doğa bize hiçbir karşılık beklemeden paha biçilmez hizmetler sunuyor. Havanın, suyun ve toprağın kıymeti anlamak için kaybetmemize gerek yok.  Toprakla iç içe yaşayan, köyleri olmadan mutlu olamayan Gümüşhane halkına bu noktada büyük iş düşüyor. Gümüşhane halkı tarafından havayı, toprağı ve suyu kirletici unsurların azaltılması için gerekli kamuoyunun oluşturulması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Oral, “TEMA Vakfı 600 bini aşan gönüllüsü, 81 il temsilcisi, ilçe temsilcileri ve Genç TEMA Başkanları ile ulusal ve uluslararasında etkin bir biçimde doğa savunuculuğu görevini yürütmektedir. Başta sürdürülebilir yaşam için olmazsa olmazımız toprağımızın erozyonla yok olmaması için ve sonrasında doğal kaynakların korunması için mücadeleye devam etmektedir. İlimizde de TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilciliği olarak doğa savunuculuğunda ve erozyonla mücadele de etkin bir biçimde yer alıyoruz. Bütün Gümüşhane halkını www.tema.org.tr adresini ziyaret ederek gönüllümüz olmaya davet ediyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:04
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:50
Yatsı 20:11