banner333

banner309

Dalbatan'dan Gümüşhane Yeni Sanayi Sitesi Yer Seçimi ile İlgili Basın Açıklaması

Gümüşhane Yeni Sanayi Sitesi Yer Seçimi ile İlgili Harmancık köyü Muharrem Bey mahallesi sakinleri ve Daldaban ailesi adına basın açıklaması yapıldı.

Gümüşhane 17.08.2022, 08:25
Dalbatan'dan Gümüşhane Yeni Sanayi Sitesi Yer Seçimi ile İlgili Basın Açıklaması
banner400

Gümüşhane Yeni Sanayi Sitesi Yer Seçimi ile İlgili Harmancık köyü Muharrem Bey mahallesi sakinleri ve Daldaban ailesi adına basın açıklaması yapıldı.

Son günlerde yerel basında Gümüşhane yeni sanayi sitesinin Gümüşhane Merkez Harmancık Köyü sınırları içinde 107 ada 56 parsel no'lu arazi üzerine yapılacağı konusunda haberler görüyoruz. Bu arazi biz bölge halkının mera ve diğer mera alanlarına geçiş yolumuzdur.

Maalesef son yıllarda güzide şehrimiz Gümüşhane’de etüt ve analizden yoksun, plansız yer seçimi yapılarak hayata geçirilen projeler kaynaklı sorunların bedelini yine Gümüşhane halkı ödemektedir.

Bu arazinin bir karma sanayi sitesi için uygun olmadığını dört başlık altında kamuoyu ile paylaşmak isteriz.

1-Coğrafi şartlar ve yapılabilirlik

Bahse konu olan bu yer; küçük sanayi sitesi kuruluş yeri seçiminde aranan şartları karşılamamaktadır. Ayrıca hem yapım öncesi hem de fizibilite ve yapılabilirlik etütleri açısından da olumlu sonuçlanması zor görünmektedir. Yasal süreçlerin hukuki açıdan nasıl çözüleceği belli değilken, inşaat sonrasında işletmelerin kurulması, faaliyete geçmesi ve işletilmesi ciddi sorunları beraberinde getireceği ortadadır. Bu kadar önemli ve yüksek montanlı yatırımda yapılacak faaliyetlerde ilk maliyetin hesap edilmemesi varsayımların dikkate alınmaması kamu zararı oluşmasına fırsat verme ve yeni bir âtıl yatırım potansiyeli taşımaktadır. Bu şartlarda il ve bölge ekonomisine katkısı, kurumsal kapasite gelişimi mümkün olmayacaktır.

Şüphesiz ki bu proje için girişimlerde bulunan kooperatif yönetimi şehrimize modern bir sanayi sitesi kazandırma çabasındadır. Lakin aşağıdaki soruların cevaplandırılması hem Gümüşhane kamuoyu hem de bölgede yaşayan bizler tarafından önem arz etmektedir.

  1. “S.S Yeni Gümüşhane modern Karma Sanayi Sitesi” Facebook grup sayfası görselinden anlaşılacağı üzere projenin tek kod üzerinde düz bir alanda konuşlandırılmasının planlandığı anlaşılmaktadır. Bu düz alan yol kodundan ne kadar yükseklikte yer alacaktır? Zira projenin bizim yerleşim alanımızın arka tarafında konumlandırılması düşünülmektedir biz bölge halkı yerleşimi 1269m ile 1311m arasındadır. 1311 kodundan en yüksek nokta olan yaklaşık 1390m koduna kadar olan alan düzenlenmesinde (160.000 m2 alan üzerindeki kaya tabanlı dağın komple ortadan kaldırılması söz konusu) kaç milyon metreküp kazı çalışması yapılması ve bu hafriyatın nereye boşaltılması planlanmaktadır? Güncel kazı çalışma fiyatları göz önüne alındığında, sadece hafriyat çalışması kaç milyon Türk lirasına mal olacaktır?

  1. Proje sahası olarak düşünülen yerin arkasındaki dağların yüksekliği proje alanından yaklaşık 80-90 metre yüksekte kalacaktır. Burada herhangi bir heyelan durumunun oluşmaması için kaç metre istinat duvarı yapılması ön görülmektedir ve kaç milyon Türk lirasına mal olacaktır?

  1. Söz konusu sanayi sitesine kaç adet giriş ve çıkış planlanmaktadır? Söz konusu alanın iki cephesi mera, bir cephesi ise ana yol ile, mevcut yerleşimimiz Muharrem Bey mevkidir. Ana yol cephesinde yaklaşık 50 metrelik yükseklik bulunmaktadır. Burası için planlanan girişe ve dükkanlara kaç metre yokuştan sonra ulaşılacaktır? Diğer cephedeki mera alanı ile söz konusu alanın kesişimi mevcut dağ kodunun en yüksek zirve noktasıdır. Bu alandan giriş yapılacaksa kaç metre yokuş yapılacaktır? Görüldüğü üzere herhangi bir yokuş yapılmadan inşaatı yapılamayacak sanayi sitesinde ağır tonajlı, arıza yapmış araçların ve müşteri olan Gümüşhane halkının mecburi olarak çıkması gereken bir yokuş yapılmak zorundadır. Bu yokuşun uzunluğu ve yüksekliği ne kadar olacaktır? Eğer Organize Sanayi tarafından bir giriş yapılacaksa, bu durumda ana yoldan organize sanayiye kadar (2,5 mm eğimli yol) çıkılıp o koddan aşağıya iniş yapılacaktır. Yol için herhangi bir yer çalışması yapılmış mıdır?

Bu sorular cevaplanmadan yer bulduk mantığı ile bir yatırım yapılamaz. Aksi durumda kamunun milyonlarca lira zarara uğratılması söz konusu olacaktır.

2-Coğrafi konum şehir merkezinden uzaklık

Yeni yapılan Zigana Tüneli ve gelişen ulaşım sistemi sayesinde Trabzon ile Gümüşhane arası araçla 1,5 saat olan ulaşımın 40 dakikaya düşeceği öngörülmektedir. Geniş imkanlara sahip Trabzon ilimiz, halkımızın sanayi yönündeki bütün ihtiyaçlarını karşılayabilecek durumdayken, şehrin 16 km uzağındaki Harmancık Köyüne gelip aradığını bulamayacağını bilerek geri dönmeyi kimse göz önüne almayacaktır. Bunun yanı sıra İkisu-Şiran yolundaki tünellerin açılması sonrasında bahsi geçen güzergâh Kelkit, Şiran ve Erzincan istikametine giden araçlar tarafından da artık kullanılmamaya başlanacaktır. Torul ve Kürtün ilçemizde yaşayan vatandaşlarımız söz konusu sanayi sitesine ulaşım sağlayamayacağından Sanayi hizmeti için Trabzon'a mahkûm kalacaklardır.

Şu an sanayi sitesinde faaliyet gösteren esnafın büyük bir kısmı bu projeye karşı olduklarını ifade etmekte ve böyle bir proje hayata geçirilmesi durumunda dahi hali hazırda hizmet verdikleri dükkanlarından kesinlikle çıkmayacaklarını beyan etmekten çekinmemektedir.

Ayrıca Gümüşhane'de yapılan kamuoyu araştırmaları da sanayi esnafının, Gümüşhane halkının ve bölgede yaşayan insanların bu yatırımın kamu zararına neden olacağı ve zaman içinde âtıl duruma düşeceği konusunda hemfikir olduğunu göstermektedir.

Gümüşhane Harmancık köyü Muharrem Bey mahallesi sakinleri ve Daldaban ailesi adına
Ertuğrul Daldaban
05453448180

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 03:58
Güneş 05:31
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:12
Yatsı 20:38