banner333

banner309

Aşkın: Sokak Hayvanları da Birer Candır

Gümüşhane Belediye Başkan Yardımcısı Şevki Aşkın, sokak hayvanları konusunda yerel basında yapılan bir kısım açıklamaların doğru olmakla beraber eksik olduğunu dile getirdi.

Gümüşhane 09.03.2013, 14:46
Aşkın: Sokak Hayvanları da Birer Candır
banner400

  Gümüşhane Belediyesinin sokak hayvanlarının rehabilitasyonu noktasında kanunların emrettiği görevleri yerine getirmek için çaba sarf ettiğini belirten Şevki Aşkın, belediyenin bu sorunu çözmek için hiçbir şey yapmıyor söyleminin, en hafif ifadeyle verilen emeğe saygısızlık olabileceğini söyledi.

  Sokak hayvanları sorununun sadece Gümüşhane’ye ait olmadığını vurgulayan Şevki Aşkın “Sokak hayvanları problemi sadece Gümüşhane’nin değil bütün kentlerin ortak sorunudur. Yapılan tespitlere göre yıl içerisinde komşu il, ilçe ve köylerden Gümüşhane sokaklarına 500-1000 civarında sokak hayvanı katılmaktadır. Bu hayvanların üreme periyodu göz önüne alındığında sorunun ne kadar büyük olduğu daha belirgin olarak ortaya çıkmaktadır” dedi.

 Sorunu ortaya koyduktan sonra çözümü için yapılması gerekenlerin önemli olduğunun altını çizen Belediye Başkan Yardımcısı Şevki Aşkın, “Problemin çözümü noktasında yapılması gerekenlerin büyük bir kısmı belediyemiz tarafından yerine getirilmektedir. Topal Mevkiinde yapılan kısırlaştırma ünitesi faaliyete geçirilmiştir. Bu merkezde sokak hayvanları toplanıp, aşılanıp ve kısırlaştırıldıktan sonra yönetmelik gereği (12/05/2006 tarih ve 26166 sayılı Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği, madde 7/b ye göre) sakin huylu hayvanlar alındığı ortama geri bırakılmaktadır. Belediyemiz tarafından 2012 yılında 450 sokak hayvanı kuduz hastalığına karşı aşılanmış, 235 adet sokak hayvanı kısırlaştırılmıştır. Keza bir yıl önce yine 200 civarında hayvan kısırlaştırılmıştır. Yapılan açıklamalardan anladığımız, sokaktaki hayvanların tamamen ortadan kaldırılması yönünde olmaktadır. Oysa kanunlarımız zararsız hayvanları kafeslere kapatmayı yasaklamaktadır. Bu konu tarafımızdan yeterince anlatılamamaktadır. Sonuç olarak sorunun çözümü noktasında yapılması gerekenler belediyemiz tarafından yerine getirilmektedir” dedi.

   Sokakta hayatını devam ettiren hayvanların da birer can olduğunu ifade eden Şevki Aşkın, “Bu hayvanların yaşadıkları ortamda doğal koruyuculuk yaptığını bilimsel çalışmalar ortaya koymaktadır. Bilim adamları, sokak hayvanlarının yaşadıkları şehirlerin yaban hayata ve özellikle en tehlikeli hastalık olan kuduz hastalığına karşı koruyucu olduğu ortak görüşünü öne sürmektedirler. Agresif mizaçlı sokak hayvanlarını zaten sokağa bırakmamak için gayret ediyoruz ama sakin huylu sokak hayvanlarıyla aynı dünyayı paylaşmak uygar insan olmanın gereğidir” dedi.

   Sokak hayvanları sorununun çözümünde kısırlaştır, aşılat besle zincirini oturtmaya gayret ettiklerini belirten Şevki Aşkın, “Ekiplerimiz tarafından sokak hayvanlarının beslenmesi bazı kamu kurumlarının yemekhanelerinin yemek atıkları günlük olarak beslenme odaklarına bırakılmaktadır. Vatandaşlarımız da yemek artıklarını belirli noktalara bırakırlarsa hem sokak hayvanları beslenmiş olacak hem de yiyecek aramak için çöpleri ortalara saçmayacaktır. Ayrıca değişik sebeple hayvanını sokağa bırakmak durumunda kalan vatandaşlarımız bizlere müracaat etmeleri durumunda gerekli yardım kendilerine yapılacaktır. Kontrolsüz hayvan terklerinin ihbar edilmesi durumunda terk edenler hakkında yasal yollara başvuru yapacağımızı belirtmek isterim. Sonuç olarak bu hayvanları toplu barınaklarda toplamak değil, onlarla birlikte aynı dünyayı paylaşmak hem kanunlarımızın hem de insan olmanın gereklerindendir diye düşünüyorum” dedi.

 

Kaynak: Haber29.NET
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 27 Temmuz 2024
İmsak 03:22
Güneş 05:08
Öğle 12:34
İkindi 16:28
Akşam 19:49
Yatsı 21:27