banner333

banner309

Sungurlu’nun Hayatı Tez Konusu Oluyor

Gümüşhane'nin duayen siyasetçilerinden Mahmut Oltan Sungurlu’nun hayatı, Gümüşhane Üniversitesinde tez konusu olarak işlenecek

Gümüşhane Üniversitesi 21.03.2019, 15:50 21.03.2019, 16:18
Sungurlu’nun Hayatı Tez Konusu Oluyor
banner400

Gümüşhane'nin duayen siyasetçilerinden Mahmut Oltan Sungurlu’nun hayatı, Gümüşhane Üniversitesinde tez konusu olarak işlenecek.

Yakın dönemin önemli tanıklarından ve aktörlerinden olan Mahmut Oltan Sungurlu’nun hayatı ve aktif siyasal serüveni, Gümüşhane Üniversitesi tarafından tez konusu olarak ele alınacak. Bu çerçevede yapılacak çalışma için, Üniversite Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Nazır, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Bülent Bal, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi Bilal Yapar,  Sungurlu’yu Ankara’daki ofisinde ziyaret ettiler. Uzun ve verimli geçtiği belirtilen görüşmenin ardından yapılan açıklamada, “Gümüşhane ilimizin duayen siyasetçisi Mahmut Oltan Sungurlu, 1970’li yıllardaki senatörlük girişimini bir tarafa bırakırsak, Anavatan Partisi(ANAP) ile başlayan aktif siyasal serüveni içerisinde 5 kez Adalet Bakanlığı, kısa bir dönem de Milli Savunma Bakanlığı yapmıştır. Grup Başkanvekilliği, Genel Başkan Baş Yardımcılığı, Teşkilat Başkanlığı, MKYK üyeliği gibi partinin üst yönetim kademelerinde görev almıştır. Başta Türk Ceza Kanunu, RTÜK Yasası, Cezaevleri ve Adliye sisteminin ıslah edilmesi olmak üzere birçok yasal ve kurumsal düzenlemede önemli roller üstlenmiştir. Türkiye’nin 80’li yıllardaki dönüşümünden askeri ve bürokratik vesayete,  basın-siyaset ilişkisinden parti içi muhalefete, ANAP’ın erime sürecinden ANAP’la DYP’nin başarısız kalan bütünleşme öyküsüne şahit olmuştur. Onun hayatı dikkate alınmadan, analiz edilmeden yakın dönem Türk siyasi hayatını yazmaya kalkmak eksiklikle malül olacaktır. ANAP’a ait belgelerin/kayıtların kaybolmuş olması bu durumun ehemmiyetini bir kat daha artırmaktadır. Sungurlu’nun dikkat çeken bir diğer özelliği de seçmenle kurduğu güçlü bağdır. Aktif siyasetten ayrılmasına rağmen Gümüşhane halkı nezdindeki itibarından ve değerinden hiçbir şey kaybetmemiştir. Bunun altında yer alan faktörler de gerek siyaset bilimi ve gerekse siyaset sosyolojisi açısından analiz edilmeye muhtaçtır” noktalarına dikkat çekildi.

Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek konuyla ilgili olarak gerçekleştirdiği açıklamasında; “Hiç şüphesiz gerek siyasi hayatı ve gerekse de Gümüşhane halkımız üzerinde bıraktığı itibar neticesinde önemli bir değer olan Sayın Mahmut Oltan Sungurlu’nun hayatının tez konusu olarak işlenmesini takdirle karşılıyorum. Kendileri daha öncesinde Üniversitemize yaptığı nezaket ziyaretinde böyle bir çalışmanın konusunu açmıştı. Biz de ilgili hocalarımızla birlikte yapılacak çalışmanın detaylarını görüşmeye başladık. Görüşmeler sonucunda üniversitemiz Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi tarafından, hayatının tez konusu olarak işlenmesi kararı verildi. Gümüşhane Üniversitesi olarak başta ilimize ve ülkemize değer katan, ilimizin ve ülkemizin gelişmesinde öncü olan böylesi şahsiyetleri önemsiyoruz. Bu yönde sürekli çalışmalar yapmaktayız. Sayın Sungurlu’nun aktif siyasi hayatı ile ilgili yapılacak bu çalışmanın, siyaset bilimi ve siyaset sosyolojisi açısından büyük gelişmelere ön ayak olacağını, gerek akademik hayata gerekse de Türk siyaset tarihine ciddi katkılar sunacağını düşünüyorum” görüşlerine yer verdi.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 04:39
Güneş 06:05
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:49
Yatsı 20:09