banner333

banner309

21.10.2011, 19:57

GÜMÜŞHANE BİM

 
BİM marketler zincirinde, müşteri potansiyeli en yüksek şehirler arasında Gümüşhane olmalı, diye düşünüyorum. Vızır vızır, iğne atsan yere düşmeyecek şekilde müşterisi var. Lafın burasında “başka şeylerden” lafı açacağım, ama açmıyorum. Bana ne deyip geçmeliyim oysa. Bana ne deyip geçmiyorum ve diyorum ki; BİM’in bu şekilde çalışmasında anormal bir şey yok. Ama normal olmayan bir şeyde var, o şey nedir? Bunu söylersem başıma çorap örmek için köşe başında avuçlarını ovarak bekleyen öbeğin elini koz vermiş olur muyum?
 
Hadi gelin sosyolojik olarak ve şehir perspektifi bağlamında Gümüşhane esnafının hali pür melalini konuşalım: BİM, olağanüstü derecede bu şehrin her sınıfından insana hizmet veriyor. Eğer bunu, ürünün ucuzluğuna bağlarsak en başta hata ederiz. Bence BİM’i Gümüşhane’de BİM kılan en önemli unsur, hizmet kalitesi.
 
Hizmet kalitesi ürün kalitesinden önce gelir. Yıllardan beridir eksik olan boşluğu, “BİM hizmet kalitesi” ile müşteriyi kendine çekti. Ürünün ne kadar kaliteli, ucuz olursa olsun, hizmet kalitesi yoksa, müşteri memnuniyeti yoksa, satışta yoktur. BİM, Gümüşhane’de hem bir ilki gerçekleştirdi ve hem de müşterinin kendini etken bir varlık olarak hissetmesini sağladı.
 
Gümüşhane’nin sosyal gerçekliğini BİM üzerinden okuyabiliriz. İnsanlar kendi başlarına özgürce alışverişin tadını çıkarıyor. Çoluk çocuk, zengin fakir, memur öğrenci, hemen hepsi hır gür çıkmadan, ağlayan çocuğa bağırılmadan, müşteri yanlış bir şey dediğinde, çocuklar ağladığında dur sus, ne diyorsun sen denmeden alış verişini yapıyor rahatça.
 
Eğer, gerçekten Gümüşhane esnafını düşünen varsa ya da esnafın içine düştüğü durum konuşulmak isteniyorsa, makul örnek olarak Gümüşhane BİM’i referans olarak ele alabiliriz. Acaba BİM müşteri potansiyeli neden bu kadar yüksek? Her sınıftan insan neden burayı tercih ediyor? Bu soruların cevabı aranmadan, esnafın içine düştüğü bu durumu anlayamayız. Denilebilir ki marketler zinciri olduğu için küçük esnaftan farklı olarak bazı avantajlara sahip. Bu doğru. Ancak bu, müşterinin neden orayı tercih ettiğini açıklamaz. Çünkü başka şehirlerde bu denli bir müşteri akışı yok BİM’in.
 
Bence bunun nedenlerini kendi içimizde aramamız gerek, diye düşünüyorum. Değil başka nedenleri, hizmet kalitesine ilişkin birçok olumsuz örneği sayabilirim. Buna gerek yok zira, hemen herkesin bildiği şeyler. Ne ya da neler yapılabilir? Önce tüm esnafın katılacağı ve klişe, ezber, uzman anlatımla genel kitabi bilgiler değil, daha çok yerelde karşılaşılan sorunlar tek tek ortaya çıkarılarak halkın BİM’i neden tercih ettiği üzerinde durulması gerek.
 
Müşterinin neden BİM’i tercih ettiğinin ekonomik ve sosyolojik nedenlerini ortaya çıkarmadan esnafa verilecek kitabi ve uzman bilgiler hiçbir işe yaramaz, dostlar alışverişte görsün den öte.
Yorumlar (2)
Mahir ETFAL 13 yıl önce
"Çünkü başka şehirlerde bu denli bir müşteri akışı yok BİM’in" bu ifadeyi yazar neyi referans alarak yazmıştır? BİM sadece ülkemizde değil dünyada model olarak ele alınan marketing biçimidir. özellikle private label dediğimiz ürünleri, ucuz ve kaliteli diğer ürünleri müşteri beğenisine sunarak başarılı olmuştur. Nadiren raf görürsünüz BİM lerde, satış elemanları yoktur sadece kasiyerler vardır. Bunların tek sebebi var; maliyetleri düşürmek. Bu da müşterinin işine geliyor hepsi bu. Yoksa olayın Gümüşhane'linin sosyolojik yapısı ile bir ilgisi yok...Her ilde böyle bu durum sadece bizim memlekette değil. Yazıda katıldığım tek nokta ilimiz esnafının müşteri memnuniyetinden bihaber oluşu.
Aydın Yalçın 13 yıl önce
BİM’in merkezi sistemle yönetildiğini, uluslararası boyutunu biliyorum ve yazmakta ki maksadım, BİM’i anlatmak değildi yazımda. BİM üzerinden Gümüşhane esnafının içinde bulunduğu duruma projektör yakmaktı. Yazının satır araları es geçildiğinde yazının asıl vermek istediği mesaj okunamaz.

Büyük şehirlerde alt sınıf yurttaşın rağbet ettiği bir yere, Gümüşhane’de ayrımsız herkes gidiyor bu, Gümüşhane’nin sosyolojik ve şehir oluşu ile bire bir bağlantılı. Bu bağlamda BİM’i çok çok aşan çok daha farklı marketler var ve bu marketler Gümüşhane’de yok. Doğal olarak BİM’in en çok tercih ediliyor olması birazda bu yüzden. Bir başka açıdan, daha ucuz alış veriş marketleri Gümüşhane’ye gelse bile, BİM’in Gümüşhane’de kurduğu bu yapıyı kırmaları çok zor. Çünkü Gümüşhane BİM’le modern marketçiliğin ne olduğunu öğrendi. Buda sosyolojik bir gerçekliktir. Yazının amacı BİM’in reklamını yapmak olmayıp, Gümüşhane esnafının bu konuda kendine ders çıkarması gerektiği hususu. Kısaca demem o ki, BİM’in işleyiş biçimi ya da uluslararası oluşu yazımın konusu dışındadır ve asıl vurgulanmak istenen, Gümüşhane esnafının durumu ve esnafçılığı.
2
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Mayıs 2024
İmsak 03:07
Güneş 04:54
Öğle 12:24
İkindi 16:19
Akşam 19:43
Yatsı 21:23