banner333

banner309

08.06.2013, 12:35

GÖNLÜMDEKİ KELEBEK

GÖNLÜMDEKİ KELEBEK

Uzar gider düşlerim ötelere,
Arkamdan koşar adımlarım.
Al, bu ulu yükü sar yüreğine,
Güldeki dikeni bile özlerim.



İlkbahar geldiğinde kırları süsleyen,her biri ayrı güzellikteki ince, narin, nazenin kelebekleri hepiniz bilirsiniz.. Hayallerimizin süsü, baharın müjdecisidirler. Büyük -küçük herkes onları çok sever, hele çocuklar... Hepimiz kırlarda uçuşan kelebeklerin peşine düşüp, derin hülyalara dalmışızdır. Biz kovalar, onlar uçmaya-kaçmaya çalışırlar o nazik yapılarıyla. Avucumuzu biraz açsak uçar, biraz kapasak ezilip -gider..İnanıyorum ki hepimizin gönlünde kelebekler için bir yer vardır.


Onları hep süslü giysiler içinde, hep ipek kanatlarla uçuşurken gördüğümüzde sevdiğimizi onlara benzetir, zarar vermekten kaçınırız. Onlar ise sessizce çiçekten çiçeğe dolaşırlar, kısacık ömürleri süresince. Sadece kırların süsü olduğunu düşünürüz ama tabiatın onlara verdiği görevler de çok önemlidir. Bizlere eşsiz güzellikler sunup, çiçekten çiçeğe gezerken çiçek tozlarını bir yerden alıp gidebilecekleri başka yerlere kadar taşıyarak, insanlığa sundukları çabaları vardır, canlılığın devamına yönelik.



Üç günlük ömürlerine ömür katmayı düşünmüşler midir acaba?.Durmadan çiçekten çiçeğe koşuşturmalarının telaşı yoksa zamanın azlığından mıdır?.Hergün biraz zedelenen kanatlarıyla hayatta kalmaya çalışırlar. Hırçın esen rüzgarlar,hızlı yağan yağmurlar onları bir anda alır,götürür.Bilinmez,dönülmez diyarlara..Bazen bir papatyanın incecik sapında, bazen bir çalı dibinde hayata tutunmaya çalıştığını görürüz, aynen bizler gibi. Bizler de öyle değil miyiz? Bazı kişiler vardır, kendilerine güvenleri tamdır ve bulundukları ortama güç verirler. Kendine güveni olmayan kişiler ise bulundukları ortamdan aldıkları gücü kullanırlar. Bulundukları ortama güç katanlar kalıcıdır, kolay kolay yıkılmazlar, diğerleri ise silinip, giderler.



Çocuklarımıza da daha ilk yıllardan başlayarak kendine güvenmeyi ve çevresine güven vermeyi öğretmeliyiz. Yeri geldiğinde cesaretlendirmeli, takdir etmeli, yeri geldiğinde ise tehlikeler konusunda uyarıcı olmalıyız. Modern çağ kendine yeten insanların kurduğu bir dünya olmayıp hedefini büyük tutan sorumluluk sahibi insanların liderliğinde kurulmuş girişime dayalı bir dünya… Hedefi günlük olanların, yarına bırakacağı tek şey bugündür. Oysa bizim yarınlara ihtiyacımız var. Yarınlar ise ancak devrim yaratacak girişimci liderlerin elindedir. Eğitim bu anlamda devreye girmeli ve topluma bağımlı toplumun sırtından geçinen bireyi çalışan, üreten bir yapıya dönüştürmeli. Küresel dünyanın çarkına uymuş ve tüketim toplumunun bireyi olmada bir sakınca görmeyen insan yığınları yerine, israftan ve tembellikten bir veremli gibi kaçan çalışan üreten ve emeğin teriyle alnını silen erdemliler toplumuna dönüşmedikçe o toplumun eğitim- öğretim faaliyetlerinde istenilen başarıyı elde etmesi mümkün değildir.



Tıpkı kelebekler gibi... Çocuk-genç- yaşlı- güçlü- güçsüz hepimizin hayatta yapabileceğimiz şeyler vardır. Yeter ki kendimizi, yeteneklerimizi iyi tanıyalım, kendimize gücümüze güvenelim.


Günlerimizin kelebekler kadar hür, kelebekler gibi zarif olması dileğiyle....


Yorumlar (7)
N.Aksu 11 yıl önce
Hocan tebrikler .Allah razı olsun.devamını bekleriz
KEMAL ÇAĞDAŞ 11 yıl önce
minik ,ürkek , mahzun kelebeklere uçmak yakışır, bırakalım uçsunlar ...gönüllerince, kelebekleri vurmayalım.
Ramazan TALİ 11 yıl önce
Kelebekler masumiyete bir işaret.Çocuklarımız da masumiyet göstergeleri ve bizim elimizde yetişiyorlar.Onlara karşı göstereceğimiz herbir ihmal olumsuzluk olarak bize geri dönmekte.İhmal etmemek lazım.Elinize sağlık
Serhan 11 yıl önce
Değerli hocam, çocukların narinliği ve eğitimin inceliği ile bağ kurmanız hoş olmuş..teşekkürler
SEVDA DOĞAN 11 yıl önce
Yüreğinize ve kaleminize saglık başkanım.
HABİB TANIŞ 11 yıl önce
Sayın hocam çok güzel kaleme almış,güzel duygulkara katılmamak eldemi acaba yüreğine sağlık kalemine sağlık sayın hocam.evet keleğebeğim gönülde hoş seda bırakması
İ.ŞENGÜN 11 yıl önce
Yüreğinizden dökülen incilerin devamını dilerim.. teşekkürler..
2
az bulutlu
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 03:49
Güneş 05:23
Öğle 12:25
İkindi 16:12
Akşam 19:17
Yatsı 20:45