banner333

banner309

25.04.2013, 08:32

AHDE VEFA

 Gönül arzular yarını,yarenini
Yıllar geçse de unutmaz soranı
Derman olup gönül yarama
Merhem süren el olur musun?
       Şahmettin KAYA
 
 
    AHDE VEFA                    
Vefa dost ikliminde yetişen güllerdendir. Vefa mertliğin, erdemliğin, yiğitliğin. Sözünün eri olmanın, sadık kalmanın, dürüst davranmanın yansıması ve hayata geçirilmesidir.. Vefa, duyguda, düşüncede, tasavvurda aynı şeyleri paylaşanların etrafında eser durur. Bu ulvi meziyetler iman dolu sineden çıkan güzelliğin yansımasıdır.  Ahde vefa iyilik, kardeşlik ve dostluk ikliminde boy verip filizlenir. Vefa hasretlik dolu, samimi bir kucaklama.  Vefa dost  kalmak,  zor zamanları beraber aşmak. Evet, o, sevginin bağrında boy atar gelişir, düşmanlık ikliminde ise, bir anda söner gider.
 Vefa hiç bir şeye benzememek kendine benzemektir.  En kıymetli, en güvenilir en yakın dost, arkadaş, belki de olmazsa olmazımız ve can simidimizdir. Konuşurken doğru beyanda bulunma, verdiği sözlerde, ettiği yeminlerde vefalı olma gönül hayatına bağlıdır. Onu düşmanlık atmosferinde görmek mümkün değildir
Hayat her zaman bizim istediğimiz yönde ilerlemez. Hatalar yapabiliriz. Beklentilerimiz boşa çıkar. Her gününüzü sizinle paylaşanların yine yanınızda olmasını beklersiniz. Vefalı dostlar yanınızda olur. Vefasız ise ne arar ne de sorar. Dostluğun anlamını ve gerçekliğini kayıtsızca terk edip, kaybolur giderler.
Ama öyle vefalı dostlarınız vardır ki hayatta en yalnız olduğumuz anlarda; en güzel gülüşleri, en samimi bakışlarıyla sizin yolunuza ışık tutarlar. Geçmişten bir gölge gibi yanımızdadırlar. İçimizdeki umutsuzluğu yok etmektir görevleri. Bekledikleri tek şey karşılık istemeden yar olduğunu göstermektir. Tek gayeleri sizi yeniden umuda yolcu etmek ve gönül köprünüzün önünü açmaktır.
 
 Eğer bir dostuna selam verirsen
 Dağ dağa kavuşur bunu bilesen,
 Kalbini kırdıysam onu silesen
 Bu feryadıma ses verir misin?
 
Vefa; dostluğun asaletine bir dua sonrası verilen sözlere,
hayallere ihanet katmamaktır. Yıllarca birçok tanım yapıldı vefa ve dostluk üzerine, ama asıl vefa bu sayılan davranışlarla tanımlandı. Vefa, imanın vicdana yüklediği ahlakın vasfıdır. Bedene tutsak olmuş hoyratların nasibi yoktur vefada, 
Kendini yalan ve aldatmadan kurtaramayan; her an verdiği söz ve yeminlere muhalif hareket eden ve bir türlü yüklendiği mesuliyetlerin ağırlığını hisset(e)meyenlerin gönül hayatları olabileceğine ihtimal vermek, sadece bir aldanmışlıktır.
 Artık göremediğimiz şeylerin içine vefa da dâhil oldu. Onu özlüyoruz, olmamasından yakınıyoruz. Etrafımızda göremiyoruz da belki de önemli olan kendi içimizde görüp göremediğimizdir... Doğrusu, kalbî ve ruhî hayatı olmayanlarda vefa'dan bahsetmek bir hayli zordur. Böylelerinden vefa beklemek ise, gaflet ifadesidir. Ne dersiniz?
Yorumlar (11)
İSMAİL HAYAL 11 yıl önce
Üstadım. Vefanın sadece istanbul'da bir semt adı olmadığını hatırlatan, vefasız yüreğimize vefa tohumları şırıngalayan bu muhteşem yazıyı yazan muhteşem yüreğinizi öpüyorum.
M.Yağız 11 yıl önce
Dürüstlük,sevgi,ahde vefa.....ne kadar da yalnız bırakılmış sözcükler... hep başkalarından beklediğimiz veya haketmeyenlere bolca verip te vermemiz gerekenlerden o oranda esirgediğimiz.....hallaçlar attı pamuğu fütursuzca Ca......n sahilinden...
M.Yağız 11 yıl önce
dürüstlük ,sevgi,dostluk ,ahde vefa....nekadar da yalnız bırakılmış sözcükler..hep karşımızdakilerden beklediğimiz bizim ise ne derece yerine getirdiğimizden emin olmadığımız.hak etmeyen birilerine cömertçe verdiğimiz hak edenlerden de o oranda esirgediğimiz.....daha sonra dağlar oynadı yerinden ve hallaçlar attı pamuğu fütursuzca Ca...........n sahilinden.
Altan Ekmen 11 yıl önce
Üstat yayın hayatına hoş geldin, sefalar getirdin.başarılar diler,eğitim hayatına katkı yapacağını ümit ederim.
TUNCAY GÜROL 11 yıl önce
çok güzel ifade etmişiniz Hocam . Kalbinize , zihninize, kaleminize bereket.... Bir de Doğaya vefa nasıl olsa gerek Hocam ?
ADEM BABUR 11 yıl önce
hocam yüreğinize sağlık.vefayı bileninde bilmeyeninde ne olduğunu açıklamışsınız. yazınızda biraz serzeniş biraz teşekkür görür gibi oldum.
M.Yağız 11 yıl önce
diyorum ki..sevgi,dostluk,dürüstlük,ahde vefa..nekadar da yalnız bırakılmış sözcükler..hep başkalarından beklediğimiz, bizim ne kadar verebildiğimizi bilmediğimiz..veya birilerine bolca verirken,vermemiz gerekenlerden de o oranda esirgediğimiz,birde kırılan kalplerde açılan gediklere rağmen gösterilen ahde vefalar vardır bilinmez ,görülmezler nedense, haksızlık etmeyelim, derler ya dağlar sonra oynadı yerinden ve..hallaçlar attı pamuğu fütursuzca Ca....n sahilinden
sedatsağlamc 11 yıl önce
ne diyelim hocam çok doğru şeyler demişsiniz bize deyecek söz düşmez sağolasın.
Bütün Yorumları Görmek İçin Tıklayın
2
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 04:39
Güneş 06:05
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:49
Yatsı 20:09