banner333

banner309

13.12.2022, 14:57

GIDA ALTINDAN DEĞERLİDİR

Bu başlık slogan olarak Şiran’da gıda üzerine bir iş yeri açan sevgili arkadaşım Dursun Aydın’a ait. Yıllarca Şiran’da kuyumculuk yaptıktan sonra iş yerini kapatarak aynı yerde gıda ürünleri satan bir dükkan açan arkadaşımız bu sloganı kullanıyor.”Gıda altından değerlidir!” Dükkan gıda ürünü satmasına rağmen son derece düzenli, tertipli, içeri girenleri cezbeden konsept ve ışıkları ile göz alıcı bir mekan.Sloganın aksine üreticiden aldığı ürünleri uygun fiyatlarlarla alıcıyla buluşturmayı amaçlıyor. 

Son yıllarda özellikle pandemiyle birlikte artan gıda ürünlerinin fiyatları ve onlara erişim zorluğu bu sloganın çok haklı olduğunu söylüyor. Ukrayna’dan dünyaya yapılan tahıl sevkiyatı bir gün sekteye uğrasa Türkiye dahil Dünya gıda bunalımına giriyor. Ayçiçek stoklarımızın azaldığının piyasada duyulması ile birlikte 5 kg’lık ayçiçek yağının bir ay içerisinde 50 TL den 180- 200 TL fiyata yükseldiğini ve marketlerdeki yağ kuyruğuna şahit olduk. 

Dünyadaki bu gıda talebini gören zincir marketler de fırsatı ganimete çevirerek her gün gerekli gereksiz zam yaparak vatandaşı canından bezdirdi. Öyleki ucuz ve hesaplı oluşları ile hemen hemen her mahallede açılan BİM: A 101 ve Şok marketlerin sattığı ürünlerdeki fiyatları virgülüne kadar aynı tutmaları ve birlikte hareket etmeleri ülkemiz vatandaşına yapılan büyük vefasızlık ve ayıp olarak tarihe geçti. Son günlerde kendilerine siyasi olarak duyulan tepkilerden sonra fiyatlarını biraz aşağı çekmiş olsalar da bildiklerini okumaya devam edeceklerinden kuşku yok.2019 yerel seçimlerinden önce Sosyal Yardımlaşma Fonları tarafından ihtiyaçlı vatandaşlara 100 TL değerinde BİM alışveriş kartı dağıtıldığını duyunca kendimce “eyvah “deyip bu durumu dostlarımla ve arkadaşlarımla paylaşmış hatta siyasi tanıdıklarıma da durumun vahametini anlatmıştım. Bu devirde hiç kimse kimseye bedava bir şey vermediği gibi , bu tür gözü doymaz şirketlerin bunun acısını vatandaştan fena halde çıkaracaklarını tahmin etmek zor olmamıştı. Devlet yönetenlerin bu tür yanlışlara düşmemesi gerekir. Devlet gerek yaptığı ihalelerden gerekse iyi niyetine inandığı iş adamlarından bağış adı altında yardım almada çok dikkatli olmalı,yardım silahının vatandaşın boynuna yük olarak geri dönüp dönmeyeceğini iyi hesap etmelidir. 

Yukarıda bahsi geçen zincir market olayı Türkiye’deki gıda enflasyonunun tek sebebi değil elbetteki. Bundan yaklaşık bir yıl önce “HAYAT PAHALILĞI” başlıklı yazımda bunun nedenleri üzerinde durmuş, korkularımı belirtmiştim. Ne yazık ki, korktuklarım başımıza geldiği için o yazıya tekrar dönmek istemem, okuyucularımız geçmiş yazılarımızdan okuyabilirler. 

Ülkemiz bir tarım ülkesi ama domatesin kg 15,biberin kg 25,sogan ve patetes ortalama 10 TL.. Bu nasıl olabilir. 2017 yılında 1 tl olan patetes şimdi neden 10 katı fiyatında? Bunların sebebi nedir? Nasıl üstesinden gelinebilir diye herkes kafa yoruyor. Tabiidir ki bundan en çok muzdarip olan devlet erki ve hükümettir. Onlarında bu işten yorulduklarını ve çareler aradıklarını bilmekle birlikte ülkemizde genel bir akıl tutulması ve rahatlık olduğunu anlatmam gerekir. 2022 yaz ayında bahçemde ihtiyaç olan birkaç meyve fidanı için İlçe Tarım Müdürlüğüne müracat ettim.Ordaki yetkili arkadaşlarım kendilerinde bulunmadığını ancak ERZİNCAN BAHÇE KÜLTÜRLERİ ARAŞTIRMA ENSTÜTÜSÜ”nde istediğim fidanı bulabilecğimi belirttiler. Bir hafta sonra Erzincan’da belirtilen adrese gittiğimde hayretten donup kaldım. Bana verilen cevapları yorumsuz olarak aktarıyorum kararı siz verin. 

  • Efendim bizde fidan bulunmaz, fidanlar Mart sonu Nisan başında gelir, bir haftada tükenir,almak için geceden kuyruğa girmek gerekir. 
  • Peki siz bu tür yetiştiricilik neden yapmıyorsunuz neden fidanlar bir haftada tükensin ki? 
  •  Efendim biz yetiştirmeye kalsak tüpte yetiştiricilik masrafını kurtarmıyor,çoğu kuruyor.Ama mesela yazın 5 milyon dometes fidesi sattık onları kendimiz yetiştiriyoruz. 
  • O zaman ben bahçe süs bitkisi alayım buraya kadar gelmişken elim boş girmeyeyim. 
  • Efendim bizde süs bitkisi de bulunmaz. Erzincanda bu tür bitkileri satan özel kuruluşlar var oradan temin edebilirsiniz. 

    ….. 

    Şimdi bu yazıyı yazarken tekraren gerildiğimi hissetmeme ve sinirlerimin altüst olmasına rağmen yinede olayın üstüne gidip soralım; 

    Yüzlerce dönüm arazi üzerinde onlarca binadan oluşan BAHÇE KÜLTÜRLERİ ARAŞTIRMA ENSTÜTÜSÜ’ nde meyve fidanı ve bitki tohumu yetiştirilmez ise bu milletin hali nice olur. 

    Tarım Bakanlığı, Ziraat Fakültelerinin Dekanları, ziraat mühendisleri, Tarım il ve ilçe Müdürlükleri sözüm sizedir. Ve bu kez sözüm sitemkardır.. 
     

    Son olarak 6 yaşındaki bir kız çocuğunun evlendirilmesi ile yargıya taşınmışş bir konu varki, yürekleri sızlatıyor."Bu haberi yapanlar kötü niyetli kişilerdir" diyerek olayı geçiştiremeyiz. Tarikat ve cemaatlerin devlet tarafından denetim altına alınması ve halkımız tarafından hak etmedikleri değerin verilmemesi gerek..

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 04:39
Güneş 06:05
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:49
Yatsı 20:09