banner333

banner309

14.10.2011, 08:53

GELECEKTE GÜMÜŞHANE

BUNDAN beş yıl sonrasını yahut on yıl sonrasını tahmin etmek için kahin olmaya hele George Orwell olmaya veya “Bin Dokuz Yüz Seksen Dört” adlı romanı okumaya gerek yok, ama ben yine de okumanızı salık veririm.
Şöyle bir öngörüde bulunsak kâhinlik ya da fal mı bakmış oluruz?
Gümüşhane, gelecekte yüksek radyasyon oranı nedeni ile kanserli vakıaların çok olduğu, harşitin koku yapmasından dolayı üzerinin kapatıldığı, araba yoğunluğundan dolayı trafiğin hayatı felç ettiği, konutların şehir içinde değil de şehir dışında olmasının değer kazandığı, nüfus oranının bugünkünden çok daha az olduğu, Bağlarbaşı mahallesinde bulunan bahçelerin imara açılarak 10 kat ruhsat verildiği, Gümüşhane üniversitenin öğrenci sayısının 10 bini aştığı, her beş dakikada Trabzon’a seferlerin düzenlendiği, Trabzon- Gümüşhane arası mesafenin 45 dakikaya ve bazı özel taksiler için 30 dakikaya düştüğü, Akçaabat’ta bir akşam üstü köfte yiyenler sayısında gözle görülür artışın olduğu, Gümüşhane elmasının tarih olduğu, pestil ve kömenin tamamen GDO’lusunun satıldığı vs. zamanların on yılı hatta beş yılı bile bulmayacağını tahmin etmek hiçte zor olmasa gerek.
Biraz yavan ve basit kaçacak ama görünen köy kılavuz istemez.   Gidişat bence hiç umut verici değil. Amacım felaket tellallığı yapmakta değil. Ama Gümüşhane her gün daha yaşanmaz hale geliyor. Bunun sosyolojik nedenlerini, tarihsel arkaplanını, modernizmin yanlış anlaşıldığını, çağdaşlık ve medeniyet paradigmasından olaya yaklaşmanın beyhude bir çaba olacağını bildiğim için işin kavramsallaştırma boyutuna hiç girmiyorum. Girsen ne olacak? Gümüşhane de entelektüel mi var? Ya da Gümüşhane üniversitesi bu konuya mı eğilecek, fiziksel ve sayısal büyüme dururken. Hayır, hiçbir şey olmayacak. Yahut şehir sorumlularımı hele bir anlat, diyecek. Güldürmeyin…
Olmayacak çünkü bir şehrin entelektüeli yoksa o şehirde üniversitede olsa o şehrin geleceği karanlıktır.
Çıksan desen ki; ey yetkili ve etkililer, gelin Gümüşhane’nin dününü, bugününü ve yarınını masaya yatıralım. Kim çıkar ortaya hiç kimse. Trabzon’da neredeyse her güne denk düşen kitap yayımlanıyor, Trabzon’la ilgili. Bizler daha henüz Süleymaniye’yi anlamamışken bu şehrin ne dününü ne bugününü nede geleceğini konuşabiliriz. Günleri sadece açılışlarla kapatırız.
 
Yorumlar (3)
Nazire Nalçacı 13 yıl önce
Biz çıkmak zorunda kaldığımızda, orayı tertemiz bir şekilde teslim etmiştik..
Bu günkü duruma bakın.Ben eski Gümüşhane'mi geri istiyorum.İsmail Hayal bey ve sizin gibi düşünen ve çaba harcayanlar gerekli bize.Ne diye göç edip geldiniz ve o bakir şehri, rüsva ettiniz..Geri gidin ve Çorum'lu gibi yararsızları, zarar verenleri çıkarın aranızdan.
Aydın Yalçın'ın tesbitleri çok doğru, kahin olmaya gerek yok.
Yeter verdiğiniz zarar* HOŞ GELDİNİZ lakin hoşluklar getirmediniz. Şimdi GÜLE GÜLE*
Hiçmi başka düşünen kalmadı.Memleketime sahip çıkan.Ben burdan ve ordan ne yapabilirim ? Bildirin..
Aydın YALÇIN 13 yıl önce
Nazire hanım aslında yapacak hiç bir şey yok desem abartmış ya da sizi kırmış mı olurum bilmiyorum, ama inanın yapacak bir şey yok. O halde yapacak bir şey yoksa neden yazıyorsun diyebilirsiniz haklı olarak. İnanın bende yazana kadar yaşadığım Gümüşhane’yi bilmiyordum!

Yazdıkça Gümüşhane’yi tanır oldum. Yazdıkça işin içine girdim ve yazdıkça insanları tanır oldum.

Yazmasam ne Gümüşhane’yi tanıyabilirdim ve nede bu duyarsızlığı, bu insanları tanıma imkanım olurdu.

Zira Gümüşhane’de yazan insan çok az ve yazanlarda Gümüşhane meselelerinin çok uzağında renksiz, kokusuz yazılar yazıyor.
Birazda sorun buradan kaynaklanıyor.

Sizi tanımak beni memnun etti.
Teşekkür ederim ilgi ve duyarlılığınız için.
Nazire Nalçacı 13 yıl önce
Haklısınız demek istemiyorum, çünki bu benim canımı acıtıyor.Durum ortada !
Siz yazın gene lütfen, bıkmadan , usanmadan, olurya belki duyar bir yetkili ! BUNA BENDE İNANMAK İSTİYORUM !
İşte gene kış geliyor, uyanamadan birdaha uyuyacaklar.Vahim.
Doğru söylüyorsunuz, yazanların çoğu da renksiz ve kokusuz.Laf olsun torba dolsun misali..
Büyük sevdam GÜMÜŞHANE'M SİZLERE EMANET..BELKİ BÖYLE BÖYLE UYANIR AYMAZLAR...
Bende sizleri takip edince, umutlanıyorum.Allah yardımcınız olsun.
Sevgi ile
2
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Mayıs 2024
İmsak 03:07
Güneş 04:54
Öğle 12:24
İkindi 16:19
Akşam 19:43
Yatsı 21:23