Konut Kredisi Çekerken Neye Dikkat Edilmeli?

Emlak 29.06.2022, 17:02
Konut Kredisi Çekerken Neye Dikkat Edilmeli?

Konut kredisi almak isteyen birçok kişi bulunur. Yeni ev almak ya da hayatında ilk kez ev sahibi olmak isteyen kişiler çoğunlukla konut kredisi almayı tercih ederler. Konut kredisi alırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Öncelikle birçok bankadan bilgi alınması ve doğrudan tek 1 banka üzerinden hareket edilmemesi gerekir. Konut kredisi çekerken aynı zamanda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun yeni kurallarına da bakılmalıdır. Evin değeri, enerji sınıfı ve diğer unsurları göz önünde bulunarak konut kredisi için ne kadar verileceği banka tarafından belirlenir. Konut kredisi alırken dikkat edilmesi gerekenlerin başında kredi faiz oranları, bütçe planı, tapu ve vade yer alır. Konut kredisi çekmek isteyenlerin kredi çıkmayan evi almaması da öneriler arasındadır.

Hangi Durumlarda Konut Kredisi Alınamaz?

Konut kredisinin alınamadığı durumlar ev ve tapu ile ilgili sorunların olduğu zamanlardır. Mevzuata uymayan birçok ev vardır ve bankalar bu evlere kredi vermemeyi tercih edebilirler. Kat mülkiyeti olmayan evlere hiçbir banka tarafından Türkiye’de kredi verilmemektedir. Kredi almak isteyen kişilerin kat mülkiyetine önem vermesi ve alacakları evin kat mülkiyetinin olup olmadığını önceden öğrenmeleri gerekir. Kat irtifakı sız olan bu evler için kredi alınmasına izin verilmez.

Konut Kredisi Alırken Kredi Notunun Önemi Nedir?

Kredi notuna göre konut kredisi alınıp alınamayacağı belirlenir. Bir kişinin kredi notu eğer düşük ise bu durumda konut kredisi de dahil olmak üzere bankanın sunduğu çoğu krediden yararlanamama ihtimali vardır. Bankalar kredi verirken kredi verecekleri kişiyi inceleme altına alırlar. Mevcut borçları, banka ile olan ilişkileri, kredi notları ve gelir durumları incelenir. O inceleme neticesinde eğer kişi krediye uygun görülmez ise konut kredisi alamaz. Banka tarafından belirlenen kriterlere uymayan kişilere ve konutlara kredi verilememektedir. Bu sebep ile de konut kredisi alırken, kredi notunun yüksek olması ve başvuran kişinin mevcut herhangi 1 kredi borcunun olmaması önemlidir. Konut kredisi çekmek isteyenlerin kredi notları düşük ise yükseltmeye odaklanmaları önerilir.

Konut Kredisi Faiz Oranları Araştırılmalı

Konut kredisi faizi bankadan bankaya değişiklik gösterir. Bu sebep ile de her konut kredisini tercih edilmemelidir. Bazı bankaların belirlediği faiz oranları daha düşük olurken, bazı bankaların belirlediği faiz oranları ise daha yüksek olmaktadır. Kişiler mevcut ödeme tablosunu göz önünde bulundurarak hangilerinin daha uygun olacağına karar verebilir. Böylelikle başvuru yapılabilecek banka sayısı hem düşünür hem de daha düşük faiz oranlarından yararlanılır.

Tapuya Göre Konut Kredisi

Tapu çeşitlerine göre konut kredisi verilmektedir. Her tapu için aynı kredi verilmez. Bu sebep ile de kişilerin mevcut tapularına göre hangi konut kredisine başvuru yapabileceklerini araştırmaları gerekir. konut kredisi çekmek için belirlenen şartların gözetilmesi ve uygun konut kredisine başvuru yapılması önemlidir.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 04:56
Güneş 06:20
Öğle 12:35
İkindi 15:58
Akşam 18:40
Yatsı 19:59