banner333

banner309

ALAGON’dan Gümüşhane’ye Kapsamlı Proje

ALAGON Arı Araştırma Enstitüsü (ALAREN) Başkanlığı, doğada ve ekonomideki değişken iklim koşullarına dirençli akıllı üretim politikalarıyla sürdürülebilir yaşam destek programları uygulanacağını duyurdu.

Ekonomi 02.03.2024, 17:02
ALAGON’dan Gümüşhane’ye Kapsamlı Proje
banner400

ALAGON Arı Araştırma Enstitüsü (ALAREN) Başkanlığı, doğada ve ekonomideki değişken iklim koşullarına dirençli akıllı üretim politikalarıyla sürdürülebilir yaşam destek programları uygulanacağını duyurdu.

Destek programları ile ilgili Gümüşkoza’ya açıklamalarda bulunan ALAGON İç ve Dış Ticaret Ltd. Şti Yetkilisi Yalçın Öztürk, ALAREN Kırsal Kalkınma Programı Arı Zehri Üretimi Projesinin yüksek katma değerli arı zehri üretimi yapmak amacında olduğunu söyledi.

Projenin kısa vadeli hedefinin arı zehri üretim işletmelerinin açılması olduğunu aktaran Yalçın Öztürk, orta vade hedefi n arı zehri ihracatı, uzun vade hedefin ise api terapi merkezi kurulması olduğunu kaydetti.

Projenin 60 ay süreyle Gümüşhane’nin Torul İlçesinde gerçekleştirileceğini anlatan Yalçın Öztürk, “18-42 yaş aralığındaki adaylardan, eğitimlerini başarıyla tamamlayanlar; sözleşmeli üretim modeli ile tesis edilecek tam donanımlı 300 koloni kapasiteli arılık işletmelerinde çalışacak” dedi.

Proje başvurularının 11 Mart 2024 Pazartesi günü 10:00-17:00 saatleri arasında yapılacağını ifade eden Yalçın Öztürk, “Proje başvuru adresi Gümüşhane İŞGEM Toplantı Salonu olacak. Proje kayıt bedeli 13 Bin 975 TL, proje yatırım tutarı ise 49 Milyon 147 Bin 200 TL’dir” diye konuştu.

“Arılık İşletmeleri Akredite Edilerek Sertifikalandırılacak”

Projeyle ilgili detayları da paylaşan Yalçın Öztürk, “Üzerinde yaşadığımız yerkürenin gerek tabii davranışları gerekse insan davranışları nedeni ile getirdiği değişikliklere dirençli yaşam kültürünün edinilmesi gerekmektedir. İçinden geçtiğimiz iklim değişikliklerine karşı akıllı uygulamaların gelenekten gelen uygulamalarla işbirliği ve uyumu sağlanması zorunluluğu doğmuştur. Program kapsamında kurulacak işletmeler uluslararası standartlarda genç işletmeciler ikame edilerek arı işletmeci profilleri değiştirilecek olup yaşlanan işletmecilerin yerini gençler alacak. Hâlihazırda kurulu olup programa kabul edilen işletmeler modernize edilerek gerekli standarda kavuşturularak akredite edilerek sertifikalandırılacaklar” ifadelerini kullandı.

“Kent ve Kırsal Turizme Katkı Sağlayacak”

Projenin büyük ölçekli olup çok sayıda insana dokunacağına vurgu yapan Yalçın Öztürk, “Programa kayıtlı işletmelerin bulunduğu alanlarda arılık meraları ve ormanları tescillenerek kayıt altına alınarak korunacak. Koruma süresi boyunca ortak kullanım alanlarında diğer fayda sahiplerine sosyal destek primleri ödenecek. Teklif ve talep edilen köylerin altyapıları tesis edilecek ve sanatsal değeri olan yapılar restore edilerek konaklamaya açılacak köyler cazibe merkezleri olacak. Tescilli organik arılık bölgeleri başta olmak üzere; GETAT(geleneksel tamamlayıcı tıp) unsuru olarak kurulacak apiair istasyonlarında ve apiterapi merkezinde altı ayı bulan seans üresi boyunca il, ilçe ve köylerde misafir konaklama sürelerini uzatacak. Seans aralarında serbest zaman aktiviteleri için gerekli yatırımlar yapılarak bölge sakinlerine yeni iş imkânları sağlanacak olup, 1.700 doğrudan istihdam imkanı sağlanacaktır” dedi.

“Yüksek Katma Değer Yaratacak ve Döviz Geliri Sağlayacak”

İlgilenenleri proje başvurusuna çağıran Yalçın Öztürk, “Geleneksel tamamlayıcı tıp uygulamaları ile birlikte ana işi olan ihracata yönelik arı zehri içerecek ilaç, cilt bakım, kozmetik ve gıda takviyelerinin satışı ile özelde bölgeye genelde ülkeye döviz geliri sağlayacak” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 03:44
Güneş 05:19
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:20
Yatsı 20:49