banner333

banner309

Yağlıdere Derneğinden ‘Galandar’ Etkinliği

Gümüşhane ve çevresinde yüzyıllardır kutlanan ve Rumi takvimin yılbaşı olan ‘Galandar’ gecesi kent merkezinde Yağlıdere köyü derneği tarafından düzenlenen programla kutlandı.

Dernek 15.01.2018, 08:00
Yağlıdere Derneğinden ‘Galandar’ Etkinliği
banner400

Gümüşhane ve çevresinde yüzyıllardır kutlanan ve Rumi takvimin yılbaşı olan ‘Galandargecesi kent merkezinde Yağlıdere köyü derneği tarafından düzenlenen programla kutlandı.

Yağlıdereliler Dayanışma, Yardımlaşma ve Kültür Derneği tarafından Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirilen program Mavi Karadeniz televizyonu tarafından naklen yayınlandı.

Programa çok sayıda davetli katılırken, birçok vatandaşın yer kalmaması nedeniyle kapıdan döndüğü gözlendi.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda ilk olarak köyden ve köydeki simalardan oluşan sinevizyon gösterisi gerçekleştirildi.

Gümüşhane Üniversitesi Halk Oyunları ekiplerinin gösterisi salonu dolduranlar tarafından ilgiyle izlenirken, programın açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Turgut Ataman, yoğun katılımın olmasının kendilerine güç ve kuvvet verdiğini, üstlendikleri görevi başarıyla yürüteceklerini söyledi.

Yağlıdere köyünün yüzölçümü bakımından Gümüşhane’nin en büyük köylerinden birisi olduğunu ifade eden Ataman, Krom vadisini, kemer köprüyü, karı-koca taşlarını görmeleri için herkesi Yağlıdere’ye davet etti.

Grup Canca ve Ozan Sebahattin Şenel’in türküleriyle renk kattığı programda köy sakini çocuk ve gençlerde şiirler seslendirdi.

Yöresel yemeklerin tanıtımının yapıldığı ve mahalli söylemlerle ilgili sorulan bilmecelere doğru cevap verenlere çeşitli hediyelerin verildiği programda konuşan Yağlıdere köyü muhtarı İdris Kazancı da toplumun yapı taşlarından birisinin gelenekler olduğuna değinerek, "Bizler geleneklerimizi koruyup bizden sonraki nesillere aktardığımız sürece var olacaktır. Bu anlamda biz de galandar gecesini yaşatmaya çalışıyoruz. Sözlük anlamı olarak sadece Ocak ayı demek olan Galandar toplumumuz için paylaşmak, bölüşmek, muhabbet, eğlence, birlik ve beraberlik demek" dedi.

Kaynak: www.gumushane.gen.tr
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 18 Nisan 2024
İmsak 04:00
Güneş 05:32
Öğle 12:26
İkindi 16:10
Akşam 19:11
Yatsı 20:37