banner333

banner309

Küçük İşletmeler Sosyal Güvenlikçi ve Doktordan Kurtuldu

Mamak İnşaat Müteahitleri Derneği Başkanı hemşerimiz Sezai Mallı;"İnşaat sektörü işkolı olduğu için sektörümüzde çalışanlar bu konuda yardım almak zorundadır" dedi.

Dernek 25.01.2013, 00:28
Küçük İşletmeler Sosyal Güvenlikçi ve Doktordan Kurtuldu
banner400

Her işletmeye sosyal güvenlik uzmanı ve doktordan hizmet alma zorunluluğu getiren düzenlemede değişikliğe gidildiğini ifade eden Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği  Başkanı Sezai Mallı, “Fakat inşaat sektörü ağır işkolu olduğu için sektörümüzde çalışanlar bu konuda yardım almak zorundadır” dedi.

Yeni dönemde apartmanlar da dahil 850 bin işletme düzenli risk raporu hazırlamaları halinde bu hizmeti almayacağını belirten Sezai Mallı, “EKONOMİ yönetimi ‘eş rızası’ düzenlemesinin ardından, 850 bin işletmeyi rahatlatacak yeni düzenlemenin yapılmak üzere. 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe giren ve tüm işletmelerin ‘iş güvenliği uzmanı’ ve ‘doktordan’ hizmet almasını öngören, iş güvenliği yasasına ince ayar yapıldı. Alınan karar doğrultusunda, az tehlikeli sınıfına giren, apartman, bakkal, berber gibi 850 bin işletme ‘risk değerlendirmesini’ kendisi yapacak. Bunun için özel bir form hazırlanacak. Bu sınıfa giren işletmeler, risk değerlendirme formları kendisi dolduracak ve formlar saklanacak. Olası bir denetim halinde ise formlar, iş müfettişleri tarafından kontrol edilecek. Eğer formda yer alan bilgiler ile alınan güvenlik tedbirleri tutmaz ise işletmeler para cezası ile karşı karşıya kalacak. Sorumluluk tamamen işletmelerde olacak” şeklinde konuştu.

Küçük işletmelerin iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma mecburiyetinin olmasının büyük ekonomik külfet getirdiğini sözlerine ekleyen Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Sezai Mallı, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, İş Güvenliği Yasası ile ilgili uygulama hazırlıklarını tamamladı. Buna göre Türkiye’deki işletmeler, az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olmak üzere üçe ayrıldı. Az tehlikeli sınıfında 850 bin, tehlikeli sınıfında 311 bin, çok tehlikeli sınıfında ise 250 bin işletme bulunuyor. Az tehlikeli sınıfında yer alan işletmeler daha çok küçük esnaftan oluşuyor. Yasanın aynen uygulanması halinde, küçük işletmelere ilave yük gelmesi söz konusu olacaktı. Küçük işletmelere ilave yük getirmek istemeyen ekonomi yönetimi, bu tür işletmelerin risk değerlendirme testini, kendisinin hazırlamasını kararlaştırdı. Bu da 4.9 milyon işçi çalıştıran 850 bin işletmenin en az bin liralık mali yükten kurtulmasını sağladı. Ayrıca işletmeler, risk raporu hazırlanmaması halinde kesilecek olan 5 bin liralık cezadan da kurtulmuş oldu” diye konuştu.

Tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfına giren işletmelerde ise bir değişiklik olmayacağını, inşaatların da ağır işkolu olduğunu sözlerine ekleyen Sezai Mallı, “Bu tür işletmeler, yasada öngörülen sürelerde iş güvenliği risk raporunu hazırlayacak. Yine 50’nin üzerinde işçi çalıştıran ve bu sınıfa giren işletmeler, iş güvenliği uzmanı ve doktor istihdam edecek veya bu konudaki uzmanlardan hizmet satın alacak. Biz bu konuda dernek olarak ortak bir çalışma programı yapmayı planlıyoruz” diyerek açıklamasını tamamladı.

Kaynak: Haber29.NET
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Nisan 2024
İmsak 03:40
Güneş 05:17
Öğle 12:24
İkindi 16:14
Akşam 19:22
Yatsı 20:52