banner333

banner309

02.07.2019, 09:00

Bir “Öğretmen Evi”Hikayesi”!..

Tarihi geçmişi 1981 yılına kadar uzanan  “ Öğretmen Evleri” dönemin  Milli Eğitim Bakanı Hasan Sağlam Paşanın  Türk Milli Eğitimine en büyük hediyesidir. Diğer  Eğitim Bakanları da mutlaka bir şeyler yapmıştır. Ne varki küçükte olsa mutluluk getiren önemli işlere  imza atan bakan sayısı üzücü ama gerçek,  iki elin parmak sayısını geçmiyor. .

      Cumhuriyetin ilk yılları bakanlarından Mustafa Necati’  nin ilk öğretmdeki başarısı. İnönü döneminde Hasan Ali Yücel ‘in bilgiyi işe dönüştürenren “Köy Enstitüleri” gerçeği   Demokrat Parti döneminde   Tevfik İleri’ nin “İlk öğretmen Okulları”ndaki başarısı. Anap yani Özallı yıllarda Metin Emiroğlu’nun” İşletmelerde Meslek Eğitimi “yani ,”ikili(dual) sistemi” hayat geçirmiş olması  gibi yeniliklerden sonra  denilebilir ki sonraki Eğitim Bakanları  teşkilatta “fuzuli şagıl” durumunda kalmışlardır.

      Günümüzde, Eğitim kökenli ve teşkilatın mutfağından gelen Milli  Eğitim Bakanı..Prof.Dr. Ziya Selçuk’un ekişbi ile birlikte   yapmaya çalıştıklarını ilgi ile izliyenlerdenim . Değerlendirme için henüz erken . Dileğim o dur Ki? diğer  iz bırakan  bakanlar gibi O’da kalıcı eserlere inza atar.

      Milli eğitim bakanları ile ilgili bu ufuk turundan sonra gelelim asıl konumuz olan “Öğretmen evleri” gerçeğine:

       Hasan Sağlam Paşa nın ses getiren”öğretmen evleri İlk etapta yerel imkanlarla   restorasyonu yapılan   kamu binalarının devreye sokulması ile başlanılmış zamanla Ülke genelinde yaygınlaştırılmaya çalışılmıştır. Ve bunda da başarılı olunmuştur.

,    Konaklama ve dinlenme gibi önemli ihtiyaçlara çare olan öğretmen evleri diğer yandan ,köyden kente - kasabaya gelen öğretmenlerin çantalarını bırakabilecekleri  güvenli bir mekanın da adresi olmuştur. Olmaya da devam etmektedir.

       Gelelim İL’ imizdeki  durumuna.;

       Yıl :1983 Vali ve belediye başkanı Doğan Ünlüsoy’un katkıları ile o zamanki Belediye binasının son katının bir bölümü ,  otel kısmı olmayan sadece lokal hizmeti veren bir öğretmen evi  olarak hizmete sokulmuştu.  Sadece “Öğretmen Evi “tabelası ile anılan , konaklama ihtiyacına cevap veremeyen  bu tesis zamanla yadırganmaya başlandı . Öyle ya!..Mahrumiyet  yeri olan bu kente gelenler ,otel kısmı olmayan öğretmen evi için ,”Böyle öğretmen evi mi olurmuş.Bu da  neyin nesi” gibi hoşnutsuzluklarını dile getiren  yakınmaları nın haklılığı karşısında  İL’in Milli Eğitim Müdürü olarak konuyu   Şehrimizi  yöneten büyüklerimize aktararak çözüm için destek istedim.

       Yapılan görüşmeler sonunda Mülkiyeti Belediyeye ait olan “Gümüş Otel” eklentileri ile birlikte  Özel İdarenin Mülkiyetinde olan  Daltabandaki küçük sanayi sitesi  (şimdilerde yapılmakta olan AVMyeri)nin  takası sağlandı..Böylece  1973 de yapılan Gümüş Otel el değiştirdi. Yeni sahibi Özel idare yani Valilik  oldu. Tesis İl Genel Meclis kararı  ile Öğretmen Evi olarak kullanulması için Milli Eğitim Müdürlüğüne devri aşamasında “Pişmiş Aş’a Su katmak”  kabilinden  ani bir gelişme oldu.  Gümüş Otel in “Öğretmen Evi” olarak hizmet vereceği,  sivil vatandaşlarımızın da, tesisten yararlanacakları deklere edilmiş olmasına rağmen  yerel bir gazetede  Avukat bir hemşerimizin “ Gümüş Oteli Öğretmen evi yapmak şehre   ihanettir “ suçlaması  şeklindeki yazısı  idarenin duraksamasına neden oldu ve iş askıya alındı. Sonradanda vaz geçildi.

         Mücadelemizi başka bir kulvarda sürdürdük şimdşiki Telekom binasını  yerinin istimlak işlerini tamamlıyarak yeni bir öğretmen evi yapma projesini (1986 yıl1)  yatırım programına aldırdık. Devam eden süreçte, ” kendi okulunu kendin Yap” çerçevesinde, sonraki yönetiçiler işgüzarlık ederek bu projeden vazgeçip 100Metre kare arasa karşılığında   Sefer tası şeklindeki bugünkü  binayı  inşa ederek  “Öğretmen Evi” olarak Gümüşhane ye hediye  etmeyi başardılar. Oysaki ayni dönemde Bayburt ilçesine bugün dahi  çok yönlü hizmet veren 100 yataklı Öğretmen Evi’nin hizmete sokulduğunu kaydederek güncel maksadımızı siz değerli okurlarla ve tüm eğitimcilerle paylaşalım :

          Edindiğimiz bilgi ve yerel basında çıkan haberler göre , Gümüşl Otel müstecir i ile  idare arasındaki kira sözleşmesi iptal edilmiş durumda. İl de konaklama sorunuda yaşanmadığına göre, Öğretmenlerimizin 35 yuıl önce gasp edilen Gümüş Otel hakının teslimi zamanı geldi demektir. “Her şey aslına rucu eder”Özlü sözü” kapsamında konu  ele alınarak değerlendirilmeli ve Gümüş Otel Öğretmen Evi olarak geciktirilmeden tescil edilmelidir..

          Tesisin adının Öğretmen Evi olması sivil yurttaşlarımız için asla bir hendikap konusu olmamalı. Çünkü yurt genelinde tüm öğretmen evleri sıradan oteller gibi hizmet ver mekte  üstelik kalite ve fiat yönünden de son derece imkanlı yerler olduğu bilinmektedir. .

      Biz yazdık. Şimdi sıra Milli Eğitim yetkililerinde, öğretmenlerde, öğretmen ailelerinde onların çocuklarında, öğrencilerde,Eğitim Sendikalarında ve  İL’imizi yöneten değerli Büyüklerimizde. 

       Ve Yunus tan bir dörtlükle bitirelim

        Gelin tanış olalım,

        İşi kolay kılalım,

        Sevelim sevilelim.

        Bu dünya kimseye kalmaz…..

       Not: Gümüşhane ‘yi Modern bir “öğretmen evi”ne  kavuşturmak için verdiğimiz uğraşta emeği olan: Müdür Yardımcım  Sonradan Sıvas ve Edirne MEM olan Hulusi Beşiroğlu.Şube müdürleri: Şerafettin Ural(Müteveffa)rahmetle anıyorum.. Sıtkı Işık,Süleyman Taşkın şef Ömer Salantur u sevgiyle selamlıyor ve tebriklerimi yineliyorum..

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 04:56
Güneş 06:20
Öğle 12:35
İkindi 15:58
Akşam 18:40
Yatsı 19:59