banner333

banner309

21.06.2011, 13:23

9. TÜRKÇE OLİMPİYATLARI

9. uluslararası Türkçe Olimpiyatları, 18 Haziran günü, Hayri Gür Kapalı spor salonunda, müthiş bir katılımla gerçekleşti. 9.su gerçekleşti ama, ben ilk defa görmenin heyecanı ile doğrusu etkilendim. Hani bazı çakma milliyetçilerin, Türkçülerin burun kıvırarak baktıkları ama, Türkçenin evrensel bir dil olma yönündeki bu başarısı, hafife alınır bir başarı değil zira.
Dinler savaşının, mezhep kavgalarının, ırk mücadelelerinin sürdüğü bir dünyada barış adına, her renkten, her ırktan ve her dinden insanın bir araya gelerek renkli bir mozaik oluşturması, alkışlanacak bir tutum. Bu gerçeği önyargı duvarlarımızı yıkmadan, görme şansımız yok.
Tam 130 ülkeden farklı dil ve renkleri, farklı ırk ve mezhepleri bir araya getiren ve bunu barış zemininde buluşturan bir anlayış, dünya halklarının barışa giden yoluna tohumları ekiyor. Yarın bu tohumların serpilmesi barışa daha yakın olduğumuzun da müjdecisi olacaktır şüphesiz.
Güzel bir ekiple, güzel bir yolculuk sonucu vardığımız 9. Türkçe olimpiyat programı renkli görüntülere sahipti. Salon hınca hınç doluydu. Çoluk çocuk, kadın erkek bir bayram sevinci ile 10.000 aşkın insan orada dünya barışının meşalesini, gönüllerinde yaktılar.
Dünyaya barış, kardeşlik, savaşsız, korkusuz bir düzen gelecekse bu, ırkların, dillerin, mezhep farklılıklarının kaynaşması ile olur. O gecede yapılan bu idi. 130 farklı dil, 130 farklı ırkın bir araya gelmesinin bir provasıydı adeta.
Suriye’ye, Irak’a, kısacası Ortadoğu’ya bakınca, 9. Türkçe olimpiyatlarının anlamı bir o kadar daha artıyor. Tüm gözlerin Türkiye’ye çevrildiği bir zamanda; dil, ırk farkının ortadan kalkarak, Evrensel barış mesajının Türkçe olarak verilmesi, aslında Anglosakson Dünya’nın da ayrışmacı, farklılıkları yok edici; dil, din ve ırk üzerinde dünya halklarını bölücü anlayışının da sonu demektir.
Barışın mesajı, İngilizce değil, Türkçe veriliyor. Türkçeyi bir ırkın dili olarak görmemek gerek. Zira dünya daha özelde ise Ortadoğu, barışın Türkçe verilmesine susadı. Türkçe bugün evrensel bir dil olma yolunda. Verdiği mesajla, yüklendiği tarihi sorumlulukla, bu görevi aldı.
Barışın türküsü, Türkçe söyleniyor.
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Mayıs 2024
İmsak 03:08
Güneş 04:55
Öğle 12:24
İkindi 16:19
Akşam 19:42
Yatsı 21:22