banner333

banner309

07.05.2011, 23:29

BİLİMDEN KATMADEĞER ÜRETİMİNE GİDEN YOL

Üniversiteler bilinen akademik programların dışında gelişimin en temel dinamiklerindendir. Hani öğrenciler mezun olacak, çalışacak teknoloji-bilim üretecek, o üretimden katma değer üretilecek böylelikle ülke gelişecek falan.Bu eğitimin doğal zinciri.Ancak bunun ötesinde akademik unsurların başka rolleri var.Bilimin uygulamaya alınması süreçlerinin tetiklenmesi gerekiyor. Her ne kadar bu arz-talep meselesi gibi görünse de, bir tarafın burada sürükleyici rol üstlenmesi gerekiyor. Yerel üniversitelerde üretilen bilimin üretime kazandırılmasında, bu emeğin karşılığına sadece yerelde bakılmamalı. Ulusala ve uluslararası pazarlara da projektörler çevrilmelidir. 
Bilim uygulanmaya alınmakta gecikirse, bilgi kitaplara hapsedilir. Ticarileştirme derken, bilginin gerçek hayata kazandırılmasını ifade ediyoruz. Zira üniversiteler, lise ve meslek yüksek okulları gibi birer okul değil, içerisinde laboratuvarları deney üniteleri ile bilim ve teknoloji üretim merkezleri rollerine dönmeliler. Bunları başarmak için de, öğrenci sayılarının çokluğunu başarı görmek yerine ihtisas üniversitelerine dönük misyonu sahiplenmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Ötesi, öğrenci sayısının çokluğu ile ticaret hayatının gelişimine kanalize olan bir beklenti olacaktır ki, bu anlayış bilimin gelişimine ters ve etik olmayan bir bakış açısıdır. 
...

Bütün bu rollerin tanımında beklentilerin karşılıklı olması gerektiğini atlamaması gerekiyor.Kurumlar arası iletişim ve yakınlaşma şart. Bir takım projeler üretilmesi için valilik ve valiliğe bağlı il müdürlükleri , yerel yönetimler, ticaret sanayi odaları,özel şirketler hatta bireyler bazında bilimsel çalışmalar dahi üniversitelerle kollektif çalışılabilir.Bir nevi itme-çekme prensibi ile süreç dinamizm kazanmalıdır. 
Bilim sahaya inmeli,uygulayıcılar çalışmalarını bilime dayandırmalıdırlar.Bir nevi çift taraflı etkileşim. 
Üniversitelerimizi hep çocuklarımızı meslek edindirmek üzere kullandık. Öyle gördük, öyle görmek istedik.Hala da bu anlayışımız değişmedi. Üniversiteleri marka yapan değerlerden biri de yıl içinde ticarileştirdikleri projelerdir. Harward,Stanford Üniversitesi,Michegan, Berkeley,Oxfordları marka yapan öğrenci sayıları değildir.Projelerdir, yetişdirdikleri bilim adamlarıdır, ticarileştirdikleri projeleridir.
Bilimi hayatın içine çekmek için, üniversitelerden daha aktif yararlanmayı kültür haline getirmek gerekiyor.Buna başta sanayi olmak üzere birçok resmi ve kamu sahasının da ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. 
Yorumlar (1)
dogan ay 13 yıl önce
Türk bılım adamları gerek ulkemızde gerek yurt dısnda hem ıcatlar ve bulusları vede yapısal katkıları ıle onemı bır yere sahıpler.fakat gerek bılıme verılen destegın az olması gerkse bılımsel ıcatların ve bulusların tıcarı kaygılara hapsedılıp ınsanı boyutunun onemsenmeyıne kızıyorum.bılım hep bıze avrupadan ve abd gelen bırseyms gıbı algılanmasında bu sebepden yok adamlar yapmıs abı der gıbı onu yapan sırketlerde mersedes sıemes daha buyuk dunya markalrının hem muhendıs hemde bılım adamı hemde ceo olarak gorev alamktalar..bılım aslında dogudan batıya gecmıs gıbı gorunsede bılımın vatanı bu topraklar ve bu ınsanlardır...
2
az bulutlu
Namaz Vakti 18 Mayıs 2024
İmsak 03:09
Güneş 04:56
Öğle 12:24
İkindi 16:19
Akşam 19:41
Yatsı 21:20