banner333

banner309

27.06.2011, 16:10

VAKIFLARIN UFUK YOLCULUĞU VE ŞEKAV

Vakıflar Osmanlıda devletin toplumla kaynaşması adına en ileri rolu üstlenmiş mekanizmalardı.Osmanlı topraklarının genişlediği her alanda kurulan vakıflar toplumun beklentilerini alıp, gereken ihtiyaçları toplum ve devlet düzeyinde çözüme taşıyan sahalardı. Kimileri garip gurebaya aş evi,kimileri ibadethane, kimileri imarathaneler, sübyan mektepleri, sağlık evleri inşa ettiler. Osmanlı her gittiği yerde bu kurumların kurulması sürecini bizzati devlet politikası haline getirmişti. Günümüzün birçok siyasal bilimcisi Osmanlının fethettiği topraklarda  uzun süreli kalmış olmasının altındaki sebeplere devletin hakim gücünün yanında halkın beklentilerinin okunduğu  bu vakıfların önemine işaret ederler.

O zamandan bu zamana köprünün altından çok sular aktı tabi.Vakıflar uzun süre kapatıldı.Faaliyet sahaları daraltıldı, pasifize edildi.Son 15 yıldır yeni dünyan düzenin getirdikleri birlikte yasal alt yapıları biraz daha  olgunlaştırılmıştır. Benim gözlemim ekonomik dengelerini oturtmuş Müslüman Türk insanı bir 2000 li yıllarda öze dönüşü toplumsal düzeyde kenetlenmeye esas olan bu kurumlara yeniden bir eğilim içindeler.Eğitim, sağlık, kalkınma,kültürel saha, yerel değerler  ve daha  birçok konu vakıfların görev sahalarına girmiş durumda.

Şekav-Şiran Eğitim ve Kalkınma Vakfı ’da bu özlem ve inançla yola girmiş çiçeği burnunda kuruluşlardan biri.Şekav’daki arkadaşlarımız bir arada oluşlarının hazzının yanında ana hedefleri Şiran’a eğitim ve iktisadi açıdan sağlanabilecek destekler konusunda amaç birliği etmişlerdir.Bu yolda da güzel adımlar atılmaktadır.Vakıf kendine yeni mülk satın alarak bu inancını güçlendirmiştir. Artık bundan sonraki iş Şirana yapılacaklara gelmiştir.Kuruluşunun henüz ilk yılında Şiranlı Üniversite öğrencilerine burs vermesi ve bunu geleneksel programı olarak görmesi Şekav’ın kuruluş yol haritasında eğitime olan bakışıdır. Gelecek gençlerle var ise, ancak eğitimine güven duyacağımız bir gençlik temini ile bu mümkün olacaktır.

Şekav Kurucu üyesi olarak ifade etmek istediğimiz şu ki, özellikle Şiran’dan gurbet ele gelmişler başta olmak üzere İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve büyük şehirlerin yanında tüm Şiranlı hemşerilerimizin bu gönül yolculuğuna maddi manevi desteklerini ilgilerini bekliyoruz. ŞEKAV a sağlanacak her ilgi, her destek, Şiran’a  destek demek. Bu destek, burs demek, eğitim demek, okul binası demek, yurt binası demek,hastane ve sağlık alanında yardım demek…

Her alanda sahip olduklarımızla sınandığımız bu misafir dünyada, bir gün hayır duasıyla anılmak adına gönlünü hayra paylaşmaya vakfeden  tüm hemşerilerimize gönül dostlarımıza ve Şekav’ın gönüllülerine şükranlarımı sunuyorum.

Yorumlar (1)
Hülvani baştuğ 13 yıl önce
Sayın Yüksel Hamzaoğlu bey,bizler büyük bir medeniyetin ve büyük bir milletin torunlarıyız.Osmanlı İmparatorluğu üç kıtaya yayılmış büyük bir devlet.Günün şartlarında ulaşım haberleşme çok zor, devletin her olumlu olumsuz durumdan haberi olabilmesi için hayli zaman geçiyor,dolayısıyla vatandaşın sorunlarına eğilmek çözüm üretmek hem ekonomik hemde çok zaman alıyordu.Devlet tecrübesi olan bu büyük milletin inançlı imanlı evlatları günün şartlarında sivil insiyatifi kurdurarak halkının fakirinden yetiminden gurbasından haberdar olmalarını sahip çıkmalarını sağlamıştır.Bizlerin medeniyetinde vakıfların önemi çok büyüktür her vakıf yakınında bulunan garip gurabayı gözetip kolluyor ve hertürlü tehlkelere düşmesine fırsat vermiyordu.Sevgili hemşehrilerimizin bu ulvi oluşumlarını kutluyorum yarıdımı emeği geçen kardeşlerimize teşekkür ediyorum.saygılarımla..
2
az bulutlu
Namaz Vakti 13 Mayıs 2024
İmsak 03:17
Güneş 05:00
Öğle 12:23
İkindi 16:17
Akşam 19:36
Yatsı 21:13