banner333

banner309

13.02.2011, 15:57

ERZİNCAN PAS , TRABZON-SİVAS

Demiryolu tartışmaları yerel bazda gündemimizi meşgul etmeye başlamıştır. Gerçi biz 2009 yılı nisan ayında bu konuyu gündeme getirdiğimizde Şiran'da doğru dürüst muhatap bulamamıştık. O gün Şiran bu konuya gerekli hassasiyeti gösterseydi, bugün çok daha farklı bir noktada olurduk... Neyse geriye bakmanın kimseye bir faydası yok. Bölgemizde düşünülen demiryolunun asıl amacı Trabzon Limanını demiryolu ile beslemek ve desteklemektir. Büyük fotoğraf karesi budur. Şimdi bölgede Bayburt olsun, Gümüşhane olsun il merkezleri demiryolu bizim mahalleden geçsin gibi sığ bir düşünceyle hareket etmekte, gündem ve lobi faaliyetleri yürütmeye çalışmaktadır. Güzergah olarak ise Trabzon'u Erzincan üzerinden gelen demiryolu hattına bağlamayı düşünmektedirler. Ulaştırma Bakanı ve DDY Genel Müdürü'nün Erzincanlı olması dolayısı ile her türlü güzergahta Erzincan’ı dillendirmektedirler. Oysa Trabzon limanını Akdeniz’e bağlayacak kendisini dünyaya açacaksa; bu güzergah asla Erzincan olamaz. Zira demiryolu Erzincan’a çıksa bile, DDY 4.bölge merkezi Sivas a inmek zorundadır. Erzincan-Sivas demiryolu toplam uzunluğu 332km Trabzon Erzincan arası karayolu ağı ise231 km dir.toplam uzunluk 560 km olmaktadır. Trabzon-Torul -İkisu- Şiran-Çamoluk- Gölova-Suşehri Zara Hafik Sivas hattı ise karayolu olarak toplamda sadece 330 km dir. Trebolu alternatifinde de güzergah farkı değişmeyecektir. Aradaki bu korkunç mesafe farkı Şiranlılar olarak hepimize bir misyon, bir sorumluluk yüklemektedir. Birileri Çaykara üzerinde Soğanlı dağlarını 35 km demir tünelle geçerek Bayburt’tan demiryolu geçirmeyi proje diye kabul ettirmeye, yine birileri doğru dürüst yaya kaldırım yapmak için altyapısı bulunmayan bir şehire demiryolunu uğratmaya çalışıyorsa,biz Şiranlılar;  neden hem daha rantabl, daha düşük maliyetli ,hemde  Trabzon limanını Mersin ve İskenderun limanlarına ve dünyaya açan en kestirme güzergahı ülkemiz gündemine taşımayalım?Ayrıca ikisu vadisinden geçecek bir demiryolu hattı;yerleşim problemi olan gümüşhaneyi batıya doğru büyütecek, buda esasen Gümüşhanenin faydasına olacaktır. DDY Erzincan güzergahını her ne kadarda fizibilite ettiyse de, deprem bölgesi olması dolayısıyla projenin çok sağlıklı çıkmadığı bilinmektedir. Bizler  bu meseleyle alakalı olarak neler yapabiliriz? Nasıl bir eylem planı ortaya koyabiliriz.
 
1-Derhal Şiranda kent konseyi kurarak bu güzergahı tüm Şiranlı hemşehrilerimizle mütalaa etmeliyiz.
2-bir üniversiteye Trabzon - Sivas hattının Trabzon – Erzincan - Sivas hattından daha rantabl olduğunu fizibilite ettirmeliyiz.
3-Trabzon ve Sivas lobilerine ve sivil toplum örgütlerine bu güzergah işlenmelidir.
4-Şiran'ın öncülük ettiği içerisinde Torul- Şiran-Çamoluk-Gölova-Suşehri-Zara-Hafik-Sivas'ın bulunduğu bir demiryolu platformu oluşturulmalı, mahalli idarecilerde buna önayak olmalıdır.
 
Bunları yaptığımız takdirde Şiranlılar olarak terkedilmişlik hissimizi kırarak, köklü bir medeniyetin ve stratejik bir beldenin halkı olmanın nimetlerinden tatmış olacağız.
Yorumlar (5)
Akil 13 yıl önce
Gerçektende hep sabit düşünüp buradan geçmeli dememeli. Aksine alternatifleri de söylemeli. İlimizin topyekün gelişimine ne katkı sağlayacaksa ilçeleri ayırtetmeden düşünmeliyiz. Güzel paylaşım için teşekkürler.
Özkan AYDIN 13 yıl önce
Gümüşhanelilerin düşünüp taşındığı, kendilerince çok çetrefilli gördüğü konuyu hakkaten de açık ve net bir şekilde izah etmişsiniz...Doğru söze ne hacet. Varsa daha iyi bir alternatifininiz insanlarla paylaşın ki Gümüşhane miz kazansın...Somut ve sayısal verilerle izah edilince mesele nasılda, açık bir şekilde anlaşılıyor ve kimin memleket için çalıştığı yada kimin memleket edebiyatı yaptığı daha iyi anlaşılıyor. Saygılarımla...
hackalı_61 13 yıl önce
Memleketimizde böyle akli selim insanların değerli fikirlerini okuyupta harekete gecmemek tam bir yönetim gafletidir ayrıca trabzon-sivas demiryolu dururken trabzonu erzincana bağlayan hattı bir garabet olarak görüyorum. düz yol dururken duvara tırmanmakla erzincan hattını konuşmak aynı şeydir.trabzonumuzda kestirme güzergahtan yanadır.....
Rubil Aygün 13 yıl önce
Bu yazıyı okurken çok üzüldüğümü bildireyim.Şiranlı hemşehrilerimiz bizden geçerse daha kısa bir güzergah olur.biz yararlanırız bize ne kelkitten, bize ne köseden diye mi düşünüyorlar. şiran-kelkit-köse hattından geçen trenin hiç tunelsiz bayburt a gittmesi o ovayı canlandırması düşünülemez mi? Zaten sivas il sınırlarından geçen bir tren yolu var. Sivastan geçen tren tolu ile birleşme daha doğudada gercekleşebilir mesela Aşkalede.Benim ilçemden geçsinde gerisi önemli değil düşüncesi mi taşınıyor? Bu tren geçtiği yerlere ucuz ulaşım sağlayacak,Üretilenler pazara (limalara ve büyük illere)daha ucuz taşınacak,ulaşım kolay olunca yeni desdeklerle yatırımlar artırılacak.İstenen bu mu?yoksa şirandan geçince daha ucuza mal olur.bizim ilçeden geçsin yeter düşüncesi mi? hep birlik olun Tüm Gümüşhane coğrafyasını bir niğmet varsa bütün olarak bundan faydalandırma yoluna gidin.
karacalı 13 yıl önce
yazıyı okudum mükemmel bir güzergah tarifi yapılmış. şiranın idarecileri NEREDE ? şiran bu idarecilerle fazla ileri gidemez memleketin önünü acacakları yerde ayakta uyuyorlar...
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Mayıs 2024
İmsak 03:08
Güneş 04:55
Öğle 12:24
İkindi 16:19
Akşam 19:42
Yatsı 21:22