banner333

banner309

20.10.2011, 22:52

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİNİN KATKISINI ANLAYABİLMEK

Üniversiteler, bulundukları şehirler açısından insan kaynakları, bilgi, eğitim, iş ve sosyal hizmetler konularında önemli etkileri olan kurumlardır. Gümüşhane üniversitesi daha da büyüdüğünde yetiştirmiş olduğu farklı bölümlerdeki öğrenci ve akademisyenleri ile memleketimizde her alanda bilgi sahibi insanların mevcut oluşu ile bilim alanında ilerlemiş bir il haline gelecektir.

Büyük firmaların devlet kurumlarının kısacası ülkemizin sanayisine yön veren kuruluşlara eğitimli eleman açığının giderilmesi konusunda önemli bir yere sahip olacaktır. Üniversite verilen eğitim gereği yapılacak Ar-Ge çalışmalarında bölgemize vereceği katkılar azımsanmayacak kadar çoktur. Örneğin Ziraat fakültesinin Gümüşhane tarımında sorunları ortaya yatırıp çözüm önerileri konusunda vereceği katkı, çiftçiye vereceği eğitim ve beraber çalışma ortamları ile tarımın ayağa kaldırılması ve dolayısıyla göçün önlenmesi ve ekonomiye katkısı önemlidir. Yine aynı şekilde veterinerlik fakültesi sayesinde Gümüşhane hayvancılığı ayağa kaldırılabilir. En azından geçmiş dönemdeki (hayvan) sayılarına ulaşmak bile bizler için önemli bir durum olacaktır. Ülkemizde büyükbaş hayvan ve et sorunu olduğunu,  et fiyatlarının dolarında yükseldiği günümüzde ciddi anlamda yükseldiği günümüzde memleketimizde hayvancılığın gelişmesi önemlidir.

Maden mühendisliği bölümü öğrencileri Gümüşhane’nin ender madenlerinin araştırılmasında önemli bir rol alabilirler. Yüksekokulların yetiştirdiği öğrenciler ile ülkemizde iş sıralamasında önemli bir ihtiyaç olan ara eleman eksikliğini giderir. İşsizlik sorununun büyük olduğu memleketimizde öğrencilerin meslek sahibi olması ve iş bulması konusunda önemli katkı sağlayacağı kesindir. Kısacası Gümüşhane Üniversitesinin büyümesi birbirinden farklı bölümlerin açılması memleketimizin gelişmesi adına çok önemli bir katkı sağlayacaktır.

Şahsım Gümüşhane Merkez, Torul ve Kürtün ilçelerinin ekonomik alanda kalkınmasına en önemli katkıyı üniversitenin ve yayla turizminin vereceğini, o zaman üniversitenin daha büyümesi kültürel olarak halkın kabullenmesi ve ekonomik olarak destek verilmesi konusunda gerekli çalışmaların yapılması gerekliliğini düşünmekteyim. Üniversitenin büyümesi ve şehirle bütünleşmesi halkın da sosyal ve kültürel olarak öğrenciyi kabullenmesinden geçmektedir. Bu konuyu biraz irdelemek istiyorum. Gümüşhane de üniversite kurulması bütün illerde yaşanan problemler ile ortak olarak halkın kabullenmeme sorununu yaşamaktadır. İnsanlar üniversite öğrencileri ile kaynaşma konusunda ciddi problemler yaşamaktadır. Bazıları bu konuları abartarak üniversite öğrencileri buraların ahlakını bozuyor diye öğrencileri dışlıyorlar bile. Üniversite öğrencisi olmak her yerde zor olduğu gibi Gümüşhane’de de zordur. Kiraya ev verilmez öğrenciye, verilse de yüksek fiyatlara verilir. Sorunların sayısını artırmak çok mümkün peki neler yapılabilir isterseniz bunları maddeler halinde sıralayalım;

1-Gümüşhane de Üniversite ile kültürel bir bağ kuracak bir dernek kurulmalıdır. Bu dernek Kent konseyi ile birlikte de çalışabilir.

2-Öğrencilerin Gümüşhane de yaşadığı sorunlar birinci ağızdan öğrencilere sorularak öğrenilerek gerekli çözümler bulunmalıdır. Örneğin; kiralık ev ve yurt, ulaşım sorunları, boş zamanlarını geçirebileceği sosyal ortamlar, uygun fiyatlara temiz yemek yiyebilecekleri restoranlar kurmak gibi.

3-Üniversite öğrencilerinin kültürel ve sosyal anlamda şehirle bütünleşmesi adına gönüllü veya bazı kamu kurumlarında stajyer öğrenci gibi vatandaş ile iç içe çalışma yapma imkanı sağlayabilmek.

4-Üniversite öğrencisinin yapmış olduğu kültürel çalışmalar sonucunda ortaya çıkardığı müzik, tiyatro ve halk dansları çalışmalarını Gümüşhanelilerin beğenisine sunabilecekleri sosyal alanlar oluşturulmalı.

 

Yorumlar (1)
Yuksel Yalcin 13 yıl önce
Fatihcigim cok guzel bir yazi olmus.Eline saglik.
Bildigim kadari ile Gumushanede Egitim Vakfi kuruldu.Ama bu vakif simdi aktif mi degil mi, tam olarak bilemiyorum..Bunu takip etmeli.
2
az bulutlu
Namaz Vakti 07 Mayıs 2024
İmsak 03:26
Güneş 05:07
Öğle 12:24
İkindi 16:16
Akşam 19:31
Yatsı 21:04