banner333

banner309

25.06.2013, 08:34

YEŞİL YOL

Kalkınma Bakanı  Cevdet Yılmaz tarafından  geçtiğimiz ay protokolü imzalanan Yeşil Yol Projesi, bana önceki yıl  yine bu sitede yazdığım ÇEVRE DÜZENİ PLANI yazımı hatırlattı. Çevre düzeni planına Şiran açısından endişelerimizi dile getirirken  ana feryadımız bölgenin kümeleme stratejisindeki çarpıklık ve Gümüşhane’yi Trabzon dan bağımsız, sadece madenlerinin dikkate alındığı bir formatla algılanmasına itiraz etmemizdi. Oysa Gümüşhane  kendi içerisinde farklı potansiyelleri barındırdığı gibi, bölgesinde jeo stratejik bir konumda bulunmaktadır.

   Zaman çok çabuk geçiyor. 2011 çevre düzeni planının geri dönüşü bu tür makro projelerle kendini göstermeye başlamıştır. İstikrarlı yatırım ortamlarında orta ve uzun vade planlamalar daha rahat hayata geçmiş oluyor. Lakin 2011 yılı ağustos ayında netleşen çevre düzeni planına gerekli ilgi ve mesai harcayamayan Gümüşhane için bu bahsedilen projenin pratikte hiçbir hükmü yoktur.Çünkü yaylaların birbirine bağlanması Gümüşhane için ne ekonomik nede sosyal  bir açılım sağlamamaktadır. Biz Trabzon ve Rize kümelemesinin bilişim ve turizm bölgesi olarak kabul edilmesinin yanlışlığını o zamanda vurgulamış, Trabzon ve Gümüşhane’nin birlikte değerlendirilmesi  gerektiğini  savunmuştuk. Zira Trabzon ve Rize’nin ortak turstik  birlikteliği hiçbir şekilde mümkün gözükmezken,Gümüşhane Trabzon’un tamamen hinterlandını kapsamaktadır. Kalkınma Bakanlığı  neticede bölgenin kodlarına tamamen  vakıf olamayabilir.İlimiz bürokrasisi ve seçilmişleri önceliklerimizi  iyi tesbit edemediği müddetçe, Kalkınma Bakanlığının  biçtiği gömleği giymek zorunda kalmaları gayet doğal bir sonuçtur. Neticede bakanlık yapılan planlamaların geri dönüşü için düğmeye basmış durumdadır. Zaman hala geçmiş değildir.Yeter ki aklı selim galip gelsin.

             Sümela’dan Tomara’ya diye adlandırdığımız turizm vadisi projemiz seçilmiş ve atanmışlar tarafından gerektiği kadar sahiplenilebilseydi, Gümüşhane’nin turizm potansiyeli sadece Karadeniz bölgesindeki yaylaları birbirine bağlayacak olan ve her ile 5 milyon tl den ibaret bir ödenekle sınırlı olmayacaktı. Kaldı ki; planlı bir yapılanma ile bu meblağ dahi,turizm altyapısı için düşünülse,  yine de Gümüşhane  için yeni bir başlangıç olabilir. Bu yaz Trabzon’a olan yoğun  turist ilgisi bölgeyi bilen hiç kimsenin gözünden kaçmamış olsa  gerek… Özellikle arap ve İranlı turistler Trabzon’u  yeni trend turizm kenti olarak çoktan algılamaya başlamışlar bile. Bu potansiyel bizim üzerinde çalıştığımız turizm vadisi hattının ne kadar önemli olduğunun da  göstergesi olarak karşımızda durmaktadır.

          İlgilenenlere tekrar izah etmek gerekirse; Trabzon’dan deniz hava ve karayolundan gelecek yerli yabancı tüm insanlar özellikle Hıristiyanlar için kutsal olan Sümela  manastırını görüp tekrar geri döneceklerine, Ziganayı pas geçip Maçka yaylalarından antik krom vadisine,santa harabelerine, oradan hem karaca mağarası hemde Süleymaniye ye uğradıktan sonra  Artabel tabiat parkına çıkarak buzul göllerini eşsiz atmosferini tadıp, bir bağlantı yolu ile Şiran istikametine geçerek doğa harikası tomara şelalesinde turu tamamladıklarında iddia ediyorum ki Karadeniz de tur bütünlüğü ve görsel tatminde bu güzergaha  herhangi bir alternatifin olamayacağını düşüneceklerdir. Sümela’ya her yıl yerli yabancı üç yüz bin turistin giriş yaptığı düşünüldüğün de,ve biz bu potansiyelin onda birini yani otuz bin insanı bu turizm vadisine çekebildiğimizde bölgenin çehresi  tamamen değişmez mi…

Yorumlar (3)
OKTAY YILDIZ 11 yıl önce
Kadir bey; Sizi Şiran'ın kalkınması özelinde ortaya koyduğunuz ve her platformda dile getirdiğiniz TURİZM ODAKLI bu düşüncenizden dolayı tebrik ediyorum.Ümit ediyorum ki bir gün bu güzergahı es geçen siyasi erkler yerinde sizi görür ve ilçemizin turizm - tarım ve kobi üçlemesinde kalkınmasına şahitlik ederiz.
Cihan Demir 11 yıl önce
Yazıyı okuyınca anket sonuçlarına yeniden baktım, yerinde bir sonuç çıkmış bence....
Bahattin UÇAK 11 yıl önce
Sizin gibi düşünen kaç kişi var acaba? sanmıyorum, mükemmel bir tespit ve çalışma diyorum. Tebrikler.
2
az bulutlu
Namaz Vakti 16 Mayıs 2024
İmsak 03:12
Güneş 04:58
Öğle 12:23
İkindi 16:18
Akşam 19:39
Yatsı 21:17