banner333

banner309

01.12.2017, 08:51

YENİ HASTANE YOLU

Konusu yol olan haberler ilgimi ve dikkatimi çeker. Nasıl çekmesin ki meslek yaşamım hep yol çalışmaları üzerine geçti.

Bugüne kadar sayısız yol çalışmalarına imza atmış bir teknik eleman olarak aşağıda okuyacağınız “yol” hakkında birkaç cümle söylemenin hakkım olduğunu düşünüyorum.

Anadolunun serhat kenti Gümüşhane’de bu konu köşe yazarları tarafından gündem edildi mi? Bilmiyorum.

Geçtiğimiz günlerde Sayın Valimiz Okay Memiş Beyin Hastane yolunda gelinen süreci kamuoyu ile paylaştı. Bizde gelişmeleri buradan takip edebiliyoruz.

Vali beyin açıklamalarından yola çıkılırsa hastanenin yapım yeri ile ilgili istişare ve inceleme yapılmadan yer tespiti yapılarak işe başlanıldığını söyleyebiliriz.

Hatta zemin etütleri yeteri kadar titizlikle yapıldı mı?

İnsan sirkülasyonun fazla olduğu yapıların en önemli özellikleri kente mesafeleridir. Diğer bir ifadeyle Yolu’dur ve de konumu’dur. İmar planları hazırlanırken bu kriterler şehir plancıları tarafından dikkate alınır.

Düşünün ambulans içerisindeki ağır bir hastanın yaşam mücadelesinde dakikaları geçtik saniyeler önem taşırken aracın hızı, hastaneye ulaşım zamanı ve kolaylığı hayati önem taşımaktadır.

Hastane ulaşılabilir olmalıdır.

Dolmuşçular dışında hiçbir kesimin doğru dürüst işine yaramayacak hastanenin bitirilmesi bir yana yeni hastane yolunun hali ise yazımızın konusunu oluşturuyor.

Toplam uzunluğu 1100 metre ve genişliği 7,0 metre olarak planlanan yolun altyapı ve zemin yapısından kaynaklanan gecikmesi kamu zararı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Görüyoruz ki yeni hastane için yol güzergâhının geçtiği parsel sahiplerinin dahi itirazları olduğu bu sebeple şikâyetlerini yargıya taşıdıklarını herkes biliyor.

Yol teknik elemanları arasında çok kullanılan bir sözdür. “Gidemediğin yer senin değildir” özdeyişinden hareketle varılmak istenen hedefe bizleri götüren yoldur. Emniyetli güvenli bir yol.

Sizleri çok teknik terimlere boğmadan sade bir şekilde yolu tanımlamak gerekirse; Önceden belirlenen geometrik standartlara uygun olarak saptanmış olan bir güzergah boyunca, doğal zeminin istenilen yükseltilere getirilebilmesi ve üzerinde motorlu taşıtların istenilen hız, güvenlik ve konfor koşullarında hareketlerinin sağlanabilmesi amacıyla inşa edilen yapıların tümü olarak tanımlayabiliriz.

Yolun hiçbir risk faktörü taşımaması gerekir. Hastane yolunda riski gören Sayın Vali’nin hassasiyet gösterip gerekli çalışmaları başlatması hatta sorumlular hakkında gerekli incelemenin yapılacak olması kamu vicdanını rahatlatmıştır.

Aylar önce kayaların düşmesi sonucu aynı yolda feci şekilde can veren üniversite öğrencisi Abdullah Atakan Öztürkmenoğlu’nun acısı hala vicdanlarda tazeliğini korumaktadır.

Netice itibariyle kamu bütçesinden 60 milyon liraya mal olan yeni devlet Hastanesi’ne şimdi ise milyonlar harcanarak yolun güvenli hale getirilmesinde kimler sorumludur?

Yolun akıbetini bizde merakla bekliyoruz. Bekleyip göreceğiz.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 03:58
Güneş 05:31
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:12
Yatsı 20:38