En Uzak Galaksinin Peşinde: Yeni Bulgular!

Yaşam 20.09.2023, 15:08
En Uzak Galaksinin Peşinde: Yeni Bulgular!

En uzak galaksiyi keşfetme arayışında olan bilim insanları kısa bir süre önce "Maisie'nin Galaksisi" adlı potansiyel bir adayı açıkladılar. Bu galaksi kozmik tarihin erken dönemlerinde, yaklaşık 13,8 milyar ışık yılı uzaklıkta yer alıyor gibi görünüyor. Ancak bu bulguların doğrulanması gerekiyordu.

Optik gözlemlerin sınırlılığı nedeniyle, bu erken galaksi adaylarının uzaklığını ve yaşını belirlemenin en etkili yolu spektroskopidir. Astronom Pablo Arrabal Haro liderliğindeki bir ekip bir çalışma yürüttü. Maisie'nin Galaksisi de dahil olmak üzere birçok galaksinin kırmızıya kaymasını incelediler.

Sonuçlar Maisie Galaksisi'nin Büyük Patlama'dan en az 390 milyon yıl sonra var olduğunu doğruladı. Çalışma ayrıca, daha önce önerilen en uzak galaksi olan CEERS-93316'nın başlangıçta düşünüldüğü kadar uzak olmadığını ortaya koydu. İlk gözlemler Büyük Patlama'dan en az 250 milyon yıl sonra var olduğunu gösteriyordu.

Araştırma CEERS-93316'nın uzaklığını çürüttü ancak Maisie Galaksisi'nin Evren'in erken dönemlerindeki konumunu doğruladı. Bu çalışma aynı zamanda Evren'in ilk zamanlarındaki koşullar hakkında da fikir verdi. Arrabal Haro'ya göre, her iki galaksi de parlaklıkları ve Büyük Patlama'yı takip eden ilk birkaç yüz milyon yıl içinde galaksilerin hızlı büyümesi ile ayırt ediliyor.

Doğru uzaklıkları belirlemek için araştırma ekibi bu iki galaksinin spektral çalışmalarını takip etti. Bu da mümkün olan en hassas mesafe ölçümlerini elde etmelerini sağladı. Araştırma ayrıca CEERS-93316 için z~16 mesafesini çürüttü ve onu daha gerçekçi bir kırmızıya kayma olan z~4.9'a, yani 12 milyar ışık yılının biraz üzerinde bir mesafeye yerleştirdi.

JWST kullanılarak yapılan keşifler ve ölçümler onun yeteneklerinin bir kanıtıdır. Bilim insanları JWST'yi en yüksek kırmızıya kayan galaksileri tespit etmek ve Evren'in erken dönemlerindeki koşulları daha ayrıntılı bir şekilde ortaya çıkarmak için kullanıyor. JWST Evren'in bebeklik dönemine bakmaya devam ettikçe, erken galaksilerle ilgili daha fazla duyuru yapılması bekleniyor. 'İlk galaksinin' keşfi, Büyük Patlama'dan sadece birkaç yüz milyon yıl sonraki koşullara ışık tutacak.

Pablo Arrabal Haro liderliğindeki çalışma, Maisie Galaksisi'nin Evren'in erken dönemindeki varlığını ve uzaklığını doğruladı. Çalışma ayrıca CEERS-93316'nın uzaklığına ilişkin önceki varsayımları düzelterek onu z~16 yerine z~4.9 kırmızıya kayma değerine yerleştirdi. Bu araştırma, Evren'in erken dönemlerine ve Büyük Patlama'nın ardından galaksilerin hızlı büyümesine ilişkin paha biçilmez bilgiler sağlamaktadır. JWST gözlemevinin keşifleri ve ölçümleri, güçlü yeteneklerini ve erken Evren hakkında daha fazla açıklama yapma potansiyelini göstermektedir.

Kaynak: https://newslinker.co/the-pursuit-for-the-most-distant-galaxy-new-findings-and-confirmations/

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 05 Mayıs 2024
İmsak 03:30
Güneş 05:09
Öğle 12:24
İkindi 16:15
Akşam 19:28
Yatsı 21:01