banner333

banner309

12.07.2011, 09:17

VEFA NE DEMEK?

VEFA NE DEMEK?
 
            Vefa gerçekten ne demek? İstanbul’da bozasıyla müstesna bir semt adı mı yoksa çoktandır unuttuğumuz ve lügatimizden bertaraf ettiğimiz en özel ve güzel hasletlerimizden bir tanesi mi?
Vefa ne demek? Lügatlere bakıldığında “sevgide bağlılık”, “sevileni, özverileri ve güzellikleri asla unutmamak”, “unutmamış olmanın gereklerini yerine getirmek”, “azmin ve sevgi ile saygının devamlılığı” demek olduğunu görüyoruz.
Ya vefasızlık? En sağlam hasletlerimiz bir vefasızlık girdabına düşmeye görsün helezonlar çizerek önce içine çekiyor ve sonra da yok edip gidiyor. İnsan eşref-i mahlûkat ise onun mutluluk reçetesi de mutlaka vefadır diyebiliriz. Tam tersi vefasızlık ise insanoğlunun en menfi hasletlerinin başında gelmektedir.
Hani derler ya iyi gün dostlarına her zaman rastlayabilirsiniz. Onlar her devirde her ortamda ve hemen her yerde bolca bulunmaktadır. Felsefeleri ve çıkarları menfaat üzerine kurulu olanların elbette pusulaları da farklı olabilmektedir. Onların ne kıbleleri, ne bağlandıkları belli idealleri, inançları yahut ahlaki ve İslami değerleri olmaz, olamaz.
Zaman neyi gerektiriyorsa, şartlar hangi çıkarı işaret ediyorsa, menfaat yağmurları hangi cihetten dökülüyorsa bu tip insanları oralarda rahatlıkla bulabilirsiniz. İş değişime uğrayınca, bal veren arı ölmüşse, altın yumurtlayan tavuk kesilmeye yüz tutmuşsa bu tür insanlar hemen başka bir mekânda başka çıkarların içinde çoktan kendilerine yer edinmişlerdir. Ve hatta yeni yerlerini de hiç ama hiç yadırgamazlar. Bukalemun misali renge, mekâna, felsefeye, değerlere ve her türlü objeye anında uyum sağlarlar. İpram Zübükzade misali kraldan çok kralcıdırlar.
Ortak paydası çıkar olanların birbirlerini bulması da an meselesidir. O tür insanların inancı, ahlaki değerleri yahut başka hasletleri kesinlikle yoktur. Erdem onlar için sadece bir kuru söz, vefa çiğnenmesi gereken bir küçücük nüans, merhamet kalplerine asla sirayet etmeyen ve gizilde kalmış bir obje ve insanlık ise çoktan katakulliye getirilmiş bir basit detaydır diyebiliriz.
Toplum içinde özü, sözü, yardımseverliği, dürüstlüğü ve çalışkanlığıyla en önde olan bazı değerlerimiz var ki bunlar ölüm ile tanışıp sır olunca; iyi gün dostları bir iki gün matem postuna bürünür, medyada, televizyonda anlı, şanlı, delikanlı, şehit, adam gibi adam teraneleri savurduktan sonra hemencecik unutuverirler.
Bir zamanlar iyi gününde kırtık kırtık çektiği, beslendiği, desteklendiği o dostunun artık ne adını anar, ne arkada bıraktığı eş ve çocuklarını arayıp sorar. Düşmeye görsün insan hemencecik bir tekme savurmak adettendir nasıl olsa. Bilmezler ki dün var olan ve varsıl olanlar bir şekilde kader sillesini yiyip çarkıfelekten geçenler misali bizlerde yarın aynı akıbetlerle şerefgâh olabiliriz. 
Osmanlı Devleti zamanında padişahları yer yer uyararak onu hizaya getiren çığırtkanlar misali bizlerde hemen her sabah bizi uyandıran cep telefonunun ekranına;
Gururlanma padişahım senden büyük Allah var” diyerek ikaz mı yazmalıyız? 
Vefa elbette İstanbul’da bir semtin adı olarak kalmamalı diye düşünerek bu makaleyi yazmama beni mecbur kılan hadiseyi o kardeşimizin değerli eşi ve çocuklarının affına sığınarak sizlerle paylaşmak isterim. Bundan birkaç yıl evvel elim bir kaza neticesinde Rahmet-i Rahmana uğurladığımız o kardeşimizin ölümü ardından bizler hep birlikte ağıtlar yaktık, beyanatlar verdik, dev posterini asarak şehidimiz dedik. Ama her ölenin ardından unutuverdiğimiz gibi bu değerli kardeşimizin geride bıraktığı borçlar neticesinde ailesinin düştüğü durumu hiçbirimiz görmedik, göremedik.
Bir yanda acısını örtbas ederek varlıktan yokluğa düşen yavrularını merhametiyle büyüten o annenin ellerinden öpüyor ve maalesef arkadaşımızın aziz hatırası ardından sadece gözyaşı dökebiliyorum.
Yorumlar (1)
Serkan Kaya 13 yıl önce
Sayın Hayal gerçekden Vefa'yı müthiş özetlemişsiniz. Bu dünyada ne kalmışki , dosta vefasız olalım... Kanuni Sultan Süleyman vasiyet etmiş.vasiyeti şöyle;"Ben ölürsem elimi tabutun dışına sarkın, görsünler koca padişah bile bu dünyadan bişey götüremedi"...işte hayatın özetinin bu olduğunu düşünüyorum.
2
az bulutlu
Namaz Vakti 13 Mayıs 2024
İmsak 03:17
Güneş 05:00
Öğle 12:23
İkindi 16:17
Akşam 19:36
Yatsı 21:13