banner333

banner309

30.10.2019, 09:16

Tanıtım Günleri Ve Yapılan Eleştiriler!

Gümüşhane hepimizin memleketi. Üzerine söz söylemek eleştiri yapmak “Gümüşhaneliyim” diyen herkesin hakkı.

Öncelikle belirtmeliyiz ki eleştiri yıkıcı değil yapıcı olursa bir anlam ifade eder.

U anlamda Mevlana'nın şu sözlerini çok anlamlı bulurum. ”Hakikate şaşı gözle bakan gerçeği göremez” der.

Sırf eleştiri olsun diye hakikati görmemezlikten gelmemeli insan.

Durum bu iken iyi niyetlerinden hiç şüphe etmediğim birçok hemşerimin yazılı ve görsel hatta sosyal medya üzerinden 8.İstanbul Gümüşhane Tanıtım Günleri üzerine yaptıkları eleştirileri dikkatimizi çekmektedir.

Her dernek yöneticisi bilir ki bu tür program ve organizasyonlar birkaç gönüllü insanın fedakâr ve özverili çalışmaları ile hayata geçer. Zordur insanları memnun etmek. En kolay olanı ise klavye kahramanlığı yaparak masa başında acımasızca eleştirmektir.

Her şeyin dört dörtlük olması imkânsız. Eksiklikler hatalar elbette olacak. Bura da önemli olan organizasyonun asıl hedef kitleye ulaşıp/ ulaşmaması.

Göre bildiğimiz kadarıyla İstanbul Güdef Başkanı Vahit Olgun Bey ve ekibi günler hatta aylar öncesinden bu organizasyona hazırlanmışlar.

İlginç projelere imza attılar. Tebrik ediyorum.

Özellikle tanıtım günleri başlamadan İstanbul Üsküdar Meydanında yapılan tanıtım faaliyeti gerek yerel ve gerekse ulusal medyada geniş yer aldı. Hemen hemen tüm haber kanallarında ilimizin tanıtımı yapılarak İstanbullular Yenikapı’ya davet edildi.

Eskişehir’deki işlerimiz nedeniyle katılamadığımız ancak gönül olarak her zaman hemşerilerimizin yanında olduğumuzu belirterek tanıtım günlerini fırsat buldukça Çay TV’den takip etmeye çalıştık.

Yıllardır bir birini görmeyen dostların buluşması bir yana meşhur kuru fasulye, Siron, Kuşburnu, Pestil-Köme, Kürtün ekmeği, vs... daha bir çok yöresel kültürümüzü doğal güzelliklerimizi İstanbulluların beğenisine sunuldu.

Yenikapı alanını dolduran “Altın Kalpli Gümüşhaneliler” ve İstanbullular davul zurna ve kemençe eşliğinde tanıtım günlerine değil de adeta bir Gümüşhane düğününe gitmiş gibi oldular. Gönüllerince eğlendiler…

Buraya kadar her şey güzel.

Gelelim yapılan eleştirilere…

Eleştiriler içinde haklı bulduklarım yok değil. Öncelikle onu belirtmeliyim.

Şöyle ki; Bazı hemşerilerimiz Torul Cam Seyir Terası ve Şiran Tomara Şelalesi hatta Karaca Mağarasının albenisi yüksek maketleri yapılarak görselliği ön plana çıkarıp tanıtımlarının etkili olarak yapılması sağlanabilirdi.

Resim sergisi ile ilimizin doğal ve kültürel zenginlikleri sergilenebilirdi.

Gümüşhane’nin kültür elçisi olan yurdun dört bir yanında kurulan Gümüşhane Dernekleri tanıtım günlerine dahil edilmelidir. Etkin olarak yaptıkları faaliyetleri tanıtma fırsatı verilmelidir.

Geçtiğimiz yıl Ankara’da yapılan tanıtım günlerinin bir bölümünde kültürümüzün bir parçası olan ve unutulmaya yüz tutmuş “Galandar Gecesi ” etkinliğinin Hakime Zal hanım tarafından tiyatral oyunla sahnelenmesi yine yapılabilirdi.

Yani demem o ki Gümüşhane geçmişiyle/ örfüyle/ adetiyle kısaca her yönüyle tanıtılmalıdır.

Bazı hemşerilerimiz Gümüşhane’mizin kayak sporunda efsane ismi Milli Kayakçımız merhum Muzaffer Demirhan’nın adeta yok sayılarak unutulması, tanıtım günlerinde hiç yer verilmemesi…Haklılar.

Hatta bazı hemşerilerimiz Belediye Başkanına çağrıda bulunarak 119 kez milli formayı giyen bu değerimizin isminin bir caddeye veya sokağa verilmemiş olmasının vefasızlık olduğunu söylediler.

Bizce de Belediye Meclisi ilk toplantısında bu talebi gündemine alarak gerekli adımı atmalıdır.

Tanıtım günlerine yapılan siyasi eleştiriler yoruma açıktır. Bu tür organizasyonlar siyaset üstü olmalı/olmalıdır. Tüm siyasi aktörler el ele vererek toplumun karşısına çıkmalıdır. Hep sinin ortak paydası Gümüşhane. Göre bildiğimiz kadarıyla gerek açılış anında ve sonrası günlerde tüm siyasi partilere ait yetkililer tanıtım günlerine katıldılar.

Açılış anında kabineden bir bakanın hatta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının katılması daha şık olurdu. Milletvekillerinin bundan sonraki dönemde bu tür faaliyetlerde daha aktif ve duyarlı olmalıdır.

İlimizin tanıtımına büyük fayda sağladığına inandığımız böylesi tanıtım günlerine yapılan olumlu/olumsuz eleştirileri kıymetli ve değerli buluyoruz.

Dernek yöneticileri bu eleştirileri dikkate alarak değerlendireceklerinden hiç kuşkum yok.

Çünkü her şey Gümüşhane ve Gümüşhaneliler için…

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 04:56
Güneş 06:20
Öğle 12:35
İkindi 15:58
Akşam 18:40
Yatsı 19:59