banner333

banner309

Şiran'da Bir Günde 113 Ünite Kan Toplandı

Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki illeri dolaşacak olan Türk Kızılayı gezici kan toplama aracı Gümüşhane'nin Şiran ilçesine geldi.

Şiran 28.05.2013, 11:03
Şiran'da Bir Günde 113 Ünite Kan Toplandı
banner400
 Hükümet Caddesi, Atatürk Meydanında sabahın erken saatlerinde kurulan gezici kan toplama merkezi Şiranlıların kan bağışlarını kabul etti. "Kan Ver Hayat Kurtar" ve "Kan Acil Bir İhtiyaç Değil, Sürekli Bir İhtiyaçtır" sloganlarıyla yola çıkan ve halkın yoğun ilgi gösterdiği kan toplama tırı, Şiran'da tüm gün boyu faaliyetini sürdürdü.


Akşam saat 21.05'te sona eren kan toplama organizasyonunda toplamda 133 müracaat oldu. Müracaatlardan 20'si kan değerleri düşük olduğundan geri çevrilirken, toplamda gün boyu gerçekleşen organizasyonda 113 ünite kan toplandı.

Konuyla ilgili konuşan gezici aracın sorumlusu Dr. Göksel Ejder "Kan bildiğimiz gibi tek kaynağı insan olan çok değerli yaşam sıvımızdır. Uzun yıllardır kan yerine kullanılabilecek bir ilaç üstünde çalışılmaktadır. Ama halen kayda değer bir sonuç alınamamıştır. Bu durumda ise bizlere gönüllü kan bağışının önemini vurgulamak düşüyor. Biz Gümüşhane Türk Kızılayı olarak "Kan ver Hayat Kurtar" sloganıyla yola çıktık ve bizi Şiran'da yalnız bırakmayan öncelikle duyarlılığı ve organizasyonun sağlanmasında emeği geçen Özcan Kaşıkçı beye ve duyarlıŞiran halkına teşekkürlerimiz sunuyoruz" dedi.

Öte yandan Ejder, kan vermenin faydalarına da dikkat çekerek konuşmasına "Verdiğimiz kanın yerine anında vücuttan genç hücreler dolaşıma katıldığı için kişi daha dinç ve canlı olur, kan bağışı kişide baş ağrısı, stres, yorgunluk, yüksek tansiyon, ayaklarda yanma gibi rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olur. Öte yandan kan bağışının 35 yaş sonrası kalp krizi ihtimalini yüzde 20 oranında azalttığı yapılan çalışmalarda karşımıza çıkmaktadır." şeklinde devam etti.

Kan bağışının onurlu bir davranış olduğuna da değinen Ejder, "Hepimizin başından kötü bir olay geçmiştir, bir yakınımızın kana ihtiyacı olmuştur, dolayısıyla kan arama problemiyle de karşı karşıya kalmış olabiliriz. Biz bu durumları önlemek istiyoruz. Bu yüzden halkımızdan Kızılay'a kan bağışlamasını bekliyoruz." diye konuştu.

Kan toplama tırının üç ay boyunca Gümüşhane, Trabzon, Rize, Giresun ve Artvin illerini kapsayan bölgede faaliyetlerine devam edeceği örenildi. 

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 03:45
Güneş 05:21
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:19
Yatsı 20:48