banner333

banner309

Serkan Kaya Yazdı

Gümüşhane şehrinin gündeminden siyanürle altın arama meselesi bir türlü düşmüyor. Bu kez Şiran Kırıntı Köyü yaylasında siyanürle aranılmak istenen altınla ilgili olarak Şiran Dernekler Federasyonu(ŞİDEF)’ndan karşı ses yükseldi.

Şiran 16.05.2020, 17:49 20.05.2020, 19:34
Serkan Kaya Yazdı
banner400

Gümüşhane şehrinin gündeminden siyanürle altın arama meselesi bir türlü düşmüyor. Bu kez Şiran Kırıntı Köyü yaylasında siyanürle aranılmak istenen altınla ilgili olarak Şiran Dernekler Federasyonu (ŞİDEF)'ndan karşı ses yükseldi.

Genel Başkan Serkan Kaya tartışmalara ilişkin önemli bir yazıyı kaleme alırken, meselenin sadece Şiran’ın meselesi olmadığını bildirdi.

Kaya, altın arayan çoğu şirketlerin Kanadalı olmasına rağmen bu ülkede altın işlemenin yasak olduğu hususuna da dikkat çekti.

ŞİDEF Genel Başkanı Serkan Kaya’nın günlerce konuşulacak yazısı şöyle:

DERİN YARALAR AÇACAK
Gümüşhane’nin Şiran ilçesi Kırıntı Köyü yaylasında yapılması planlanan altın maden ocağı bir tek Kırıntı Köyü’ne değil Gümüşhane’nin tümüne zarar verir.

Altın aramak adına Kırıntı Yaylası’nın kazılması, çıkan kayaçlarda altını ayrıştırmak için, temas ettiği yerde ot bitmeyen, vücudu zehirleyen, ölümlere sebep olan siyanür’ün kullanılacak olması Şiran ilçesinde derin yaralar açacaktır. 

ZEHİR SAÇAN SİYANÜR NEDENİYLE HASTALIKLAR ÖLÜMLER ARTACAKTIR

Bu konu sadece Kırıntı Köyü’nün konusu değil tüm Şiran’ın, Gümüşhane’nin sorunudur. Bugün ekilebilen tarlalarımız bir daha ekilemeyecek. Meyve ağaçlarımız daha meyve vermeyecek. Temiz sularımız yok olacak. Zehir saçan siyanür nedeniyle hastalıklar ölümler artacaktır. Burada para mı, hayat mı arasında bir tercih vardır. Bugün kısa vadede bir şey olmayacağını hissedenler bilmeli ki torunları bunun ceremesini çekecek.

ALTIN ARAYAN ŞİRKETLERİN ÇOĞU KANADALI
KANADA’DA ALTIN İŞLEMEK YASAK

İşin bir ilginç yanı Dünya’da altın arama şirketlerinin çoğu Kanadalı ama Kanada’da altın işlemek yasak. Burada çıkarılan altın madeninin % 4ü devletimize kalıyor. Büyük pay firmaya kalıyor. Bu firmalar çekip gittiğinde artık katledilmiş bir doğa kalacak. Bunu Kaz dağları tahribatında, Artvin Cerattepe’de, Gümüşhane Karamustafa’da görüyoruz. Demirkaynak köyünde Siyanür havuzu için mezarların taşındığı acı manzara hafızalarımızda yerini korumaktadır. Bu işin formatı maddi manevi zarar vermektedir. 

ALTIN ÇIKARILMASINA KARŞI DEĞİLİZ AMA SİYANÜRLE DEĞİL
Dünya’da önemli bir kaynak olan altın çıkarılmamalı mıdır? Denecek olursa buna karşı değiliz. Ancak keskinlikle şirketler yüksek paralar kazanacak diye onlara ekonomik gelen Siyanür ile olmamalıdır. Bu bizim memleketimizde asla olmamalıdır. 

Siyanür ile aranan altının doğaya büyük zarar vereceği idrak edilip bu konu özellikle her bölge insanın önemle takip edip karşı çıkması gereken konudur.

ŞİRAN’IN DOĞASI HAVASI SUYU TEMİZ KALMALIDIR

Özetle birileri çok kazanacak diye Şiran yok edilmemelidir. Şiran’ın doğası, havası, suyu temiz kalmalıdır. Bu yüzden bu mesele sadece Kırıntı Köyü’nün değil tüm Şiran’ın Gümüşhane’nin sorunudur.

Bu konunun takipçisi olacağımızı belirtmek isterim.

Kaynak : Gündoğumu

Yorumlar (2)
Kadir ugurlu 4 yıl önce
Kesinlikle bu altın , maden vs arama işlemleri Gümüşhane ve tüm Karadeniz bölgesinde yasaklanmalıdır..
Karadeniz’in ekolojik yapısı bir bozuldumu artık kolay kolay düzenlemez!! Adı üzerinde KARA ! DENİZ...
Ayhan TURAN 4 yıl önce
Öncelikle bilinmesi gereken bir dipnot ŞİRAN'da ve köylerinde rantçılara satılacak veya kiralanacak bir metre kare yer olmadığı , bu bağlamda hiçbir kimsenin bu coğrafyada doğamıza zarar verecek projelerin hayalini kurmasınlar.
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 04:56
Güneş 06:20
Öğle 12:35
İkindi 15:58
Akşam 18:40
Yatsı 19:59