banner333

banner309

Koç: Şiran'a Bir Ferhat Gerek

GÜDEF yönetim kurulu üyesi Avcılar şube başkanı aynı zamanda Yeşilbük haber Editörü Kamil Koç, Şiran-İkisu güzergahına yapılması beklenilen Tersun Dağı tünelinin neden önemli olduğunu anlattı.

Şiran 07.08.2014, 23:42 08.08.2014, 08:42
Koç: Şiran'a Bir Ferhat Gerek
banner400
GÜDEF yönetim kurulu üyesi Avcılar şube başkanı aynı zamanda Yeşilbük haber Editörü Kamil Koç, Şiran-İkisu güzergahına yapılması beklenilen Tersun Dağı tünelinin neden önemli olduğunu anlattı.

Şiran ikisu yolu Tersun dağını tünelle geçme projesi bir söylemden çıkarılarak bir an önce hayata geçirilmelidir.

Tersun Dağı geçidi 2000 m yükseklikte olması nedeniyle kışın ulaşım açısından zorluk yaşanmaktadır.Karayolları bölge müdürlüğünün kış aylarında yapacağı yol açma ve tuzlama çalışmaları bu yolun sürekli açık kalmasını sağlayamayacağı , yörede yaşayan bölge halkı tarafından yılların deneyimiyle çok iyi bilinmektedir. Buna rağmen bölgede Tersun dağı tüneline yönelik yetkililerden ne bir pratik adım nede bir açıklama yoktur.

Şu anki mevcut güzergah yapılıp bitirilse bile bu yol 2000 rakımlı Tersun dağı inişi ve çıkışı kışın kesinlikle sağlıklı bir şekilde  çalışmayacaktır. Çok dik ve keskin virajlar mevcuttur. Şu hali ile projenin durdurulması ve tünelli güzergahın projelendirilip yeniden inşaa edilmesi gerekmektedir.

Bu mevsimsel hava şartları göz önünde bulundurulduğunda; Tersun dağını Tünelle geçilmesi projesi olmazsa olmazlarımızdandır. Bölgemizin çeşitli yerlerinde proje aşamasında veya uygulama aşamasında olan tünel çalışmaları devam ederken, Tersun dağı tüneliyle ilgili yetkililerimiz neden sesiz kalmakta, pratık somut bir çalışma sergilememektedirler?

Şiran ikisu Tersun dağını tünelle geçilmesi şartlarında Gümüşhane Şiran arasında 50 km kısalacağı gibi Ülke ekonomisine katkı sağlayacağı göz ardı edilmemelidir.

Ayrıca içe kapalı olan Şiran ekonomisi bu yolun kısalması ve dört mevsim açık olmasıyla birlikte dış pazarlarla iletişimi artacak , ilçe ekonomisi ivme kazanacaktır. Bu şekilde Şiran onca tarihi ve turistik yerleri olmasına rağmen ulaşımın yeterli olmayışı nedeniyle ulaşımı yerli ve yabancı turistler tarafından daha fazla  ilgi odağı haline gelmiş olacaktır. .

Turizmin artmasına ve bölgenin ekonomisininde kalkınmasına faydası olacaktır , Kelkit vadisininde kısa yoldan Karadenize açılımını kolayca sağlayacaktır.
Bu yolun açılmasıyla Artebele ve Abdal Musa tepesine ve yine bu yolun açılmasıyla Şirandan Tomara şelalesine ,Ara köyü kaya mezarlarına daha çabuk ulaşılacaktır.

Ayrıca Giresun, Trabzon ve Rize istikametinden gelip Orta Anadolunun Doğusuna , Güneydoğu ve Akdenize giden yolların geçiş noktası İkisu-Şiran yoludur.
Bu yol hem Gümüşhane hemde bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Bu yol ve Tersun dağı tüneli bir an önce projelendirilip , Zigana dağının yeni planlanan tünelleri ile birlikte planlanmalı ve uygulamaya bir an önce geçileceği inancındayız. 

Bu yol Gümüşhanenin , İstanbul ve büyük şehirlere olan km mesafesini de en az gidiş gelişte 100km kısaltacaktır. Bu tünelli geçiş ayrıca tüm Gümüşhanede bir ring vazifesi göreceğinden bütün şehir birbirine rahatlıkla seyahat edecektir. Bütün il ve ilçelerimizi birbirine bağlayacaktır. 
Turizmin artmasına ve bölgenin ekonomisininde kalkınmasına katkı sağlayacak olup , Kelkit vadisininde kısa yoldan Karadenize açılmasını sağlayacaktır.

Karayolları 10.Bölge Müdürü Selahattin BAYRAMÇAVUŞ'un açıklaması şu şekilde; 

TERSUN DAĞI 12 AY AÇIK TUTULACAK...

Gümüşhane'den Bayburt istikametine Kale'ye kadar olan bölgede de çalışmalar hızlandırdıklarını, buradaki tünel ve köprüleri de 2-2,5 ay içerisinde hizmete açacaklarını belirten Bayramçavuş, İkisu-Şiran yolunda da Tersun Dağı zirvesini sürekli açık tutacak şekilde planlama yaptıklarını ifade etti.

Bundan sonra Tersun Dağı geçidinin hiç kapanmaması için 6 kilometrelik kısmı tamamlayıp, asfaltını da yaparak burada sürekli bir ekip bulunduracaklarını belirten Bayramçavuş, Tersun dağını yılın 12 ayı açık tutmayı, ayrıca kalan 4 kilometrelik kısmı da en kıza zamanda bitirmeyi planladıklarını söyledi.

Biz Şiranlılar olarak Şiranımızın bu makus talihinden kurtulması için elimizden gelen tüm tüm desteğe hazırız.!

Kış gelir kapanır yolları kardan.../ 
Merkez ile bağı kopar Şiranın.../ 
Dağları yol vermez geçilmez burdan.../ 
Yolları kelkite sapar Şiranın,,,

Kelkit Köse deme dolaş ha dolaş,,,/ 
Binbir zahmet ile iline ulaş.../ 
Hava biraz bozsa alır bir telaş,,,/ 
Kardan kışdan ödü kopar şiranın..

Bu yollar bize ekmek aş demek.../ 
Sahipsiz bedene canlı baş demek,,,/
İkisu ile Şiran can kardeş demek,,,/ 
Ayrılmaz bedene tapar Şiranın...

Derneği şirketi toplanmak gerek ..../
Bu yolu an önce bitirmek gerek.../ 
Zengini fakiri safa girerek..../
Gününü aydınlık yapar Şiranın

Şiir:Salih Özel Nebioğlu..

Kamil KOÇ.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:04
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:50
Yatsı 20:11