banner333

banner309

GÜDAP’dan, Maden Tepkisi

Gümüşhane Kırıntı köyünde altın madeni arama çalışmaları insan yaşamını, suları, kutsal mekânları ve ormanları tehdit ediyor.

Şiran 08.12.2019, 16:52 14.08.2021, 17:05
GÜDAP’dan, Maden Tepkisi
banner400

Gümüşhane il merkezine yaklaşık 45 km uzaklıkta olan Karamustafa köyünde Temmuz 2019’da Koza Madencilik ve Yıldızlar SSS Holding’e ait altın işletmelerinin atık su borularının patlamasıyla Midi Deresi'ne siyanür karışmasının ardından bölgedeki maden arama faaliyetleri tedirginlik yaratıyor.

Bu kez de Gümüşhane'nin Karamustafa köyüne yaklaşık 50 km mesafede Şiran'a Kırıntı köyünde, DHS Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin yürüttüğü maden arama çalışmalarının ardından 'siyanürle ayrıştırma yapılacak' diyen bölge sakinleri ve çevre örgütleri durumdan tedirgin.

Gümüşhane Dayanışma Platformu (GÜDAP) Üyesi Kamil Koç, maden arama faaliyetlerinin geniş bir alanı etkilediğini söylüyor.

"Giresun'a kadar uzanan bir bölgede tüm bölgede canlı yaşamı tehlike altında" diyen Koç, maden işletmesi açılırsa vadi boyunca yaklaşık 20 köyün ihtiyacını karşılayan su kaynakları da siyanürden etkilenecek" diyor.

Kamil Koç, maden arama çalışmalarında şeffaf davranılmadığına da dikkati çekiyor. Gümüşhane Dayanışma Platformu, konuyu Ankara'ya da taşıdı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'le görüştü. Talepleri maden arama faaliyetlerine son verilmesi. Öte yandan KIRÇEP'in Ankara sorumlusu Şükrü Aydoğan, "Maden arama çalışmaları şu anda durdu ama ilkbahar mevsiminde tekrar gelecekler, bölgemizde maden arama faaliyeti istemiyoruz" dedi. Aydoğan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan gelecek olan ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporuna göre hareket edeceklerini ifade etti.

Gümüşhane'de yapılan aramalar ve sonrasında yapılacak maden çıkarma faaliyetleri, ormanlık alanda yapılıyor. Çalışmalar sırasında bölgedeki ağaçların kesileceğini ve ormanın tahrip edileceğini söyleyen yöre halkı kutsal mekanlarının da zarar göreceğini söylüyor.

CHP'nin Karamustafa köyü raporu

Karamustafa köyündeki maden arama çalışmalarını inceleyen CHP heyeti, eylül ayında bir rapor hazırlayarak Koza Madencilik ve Yıldızlar Holding’e ait altın işletmelerinin verdiği zararın boyutlarını ortaya koymuştu. Raporda şu tespitlere yer verilmişti. 

-Yıldız Maden’de çalışan Rıdvan Doruk’un siyanürle zehirlenerek öldüğü Adli Tıp Kurumu raporuyla belgelendiği halde Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığı takipsizlik kararı verdi.
-Temmuz 2019’da Yıldızlar Holding’e ait tesislerde atık barajına su basan plastik boru patladığı için su kaynaklarına atık suyu karıştı.
-Koza Madencilik’e ait Mastra’nın etki alanındaki Dibekli Köyü’nde 192 yurttaş içme suyundaki kirlilik nedeniyle zehirlendi. Valilik ve şirket yetkilileri kirliliğin kanalizasyondan kaynaklandığını iddia etti.
-Gümüşhane Valiliği denetim yetkisini şirketler eliyle yürütüyor. Kirliliği ölçmek için alınan su örnekleri maden tesislerinin laboratuvarlarında incelendi.
-Toz ve kirlilik arı ölümlerine yol açtı. Arı ölümleri nedeniyle meyve ve sebze verimi de düştü. Yetiştirilen az sayıdaki ürün de bölge pazarlarında “siyanürlüdür” denilerek alınmadı. İl Çevre Durumu Raporunda madenciliğin tarıma etkisinden söz edilmedi.

Kaynak: T24

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 03:47
Güneş 05:22
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:18
Yatsı 20:46