banner333

banner309

12.09.2020, 19:29

SEVGİLİ GÜMÜŞHANELİLER YALNIZ DEĞİLSİNİZ, BİZLER YANINIZDAYIZ VE KORONAVİRÜSÜ BİLİKTE YENECEĞİZ

Gümüşhane İl’inde her geçen gün koronavirüs şüpheli/pozitif hasta sayısı ve karantinaya alınan ilçe sayısı artmaktadır. Bu anlamda hepimize önemli sorumluluklar düşmektedir. Koronavirüs bizleri, Türkiye’yi hatta tüm dünyayı adeta parmağında oynatmaktadır. Buna izin vermemek, engellemek bizlerin elinde. Lütfen maskemizi takalım, sosyal mesafemize dikkat edelim ve kişisel hijyenimize uyalım, ellerimizi sık sık yıkayalım.

Bu amaçla siz değerli Gümüşhane halkı için hazırladığımız “Uzmanların Covıd-19 Mücadelesi ve Halkın Dayanıklılığının Artırılması (Gümüşhane İli Örneği)” isimli uluslararası projemizi hayata geçirdik. Poster-afişlerimizi astık, yazılı/sözel duyurularımızı-tanıtımlarımızı yaptık. Ve sizlerle zoom programımız üzerinden ilk buluşmamızı-toplantımızı gerçekleştirdik. Katılan herkese teşekkür ediyoruz. Sevgili Gümüşhaneliler yalnız değilsiniz, bizler sizin yanınızdayız. Sizleri koronavirüsten kurtarabilmek, baş edebilmenizi kolaylaştırmak için savaş veriyoruz ve vereceğiz…

Koronavirüsü yenebilmek için sizlerle buluşmalarımıza, eğitimlerimize devam ediyoruz. Bu anlamda sizleri 16 Eylül 2020 Çarşamba ve 18 Eylül 2020 Cuma günü saat 14:00’da projemize bekliyoruz. Bilgisayarınıza, tabletinize ya da cebinize zoom programını indirerek ve Zoom ID: 787 585 7978, Password-Şifre: 010101 bilgileri ile eğitimlerimize katılabilir ya da [email protected], [email protected] adreslerine mail atabilirsiniz.

Yürütücülüğünü yaptığım projemizde; Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğr. Gör. Nurşen KULAKAÇ, Arş. Gör. Sevda UZUN, Aile Hekimi Dr. Abdullah PALA ve Klinik Psikolog Ensar NAZIR yer almaktadır. Projemizin amacı; Gümüşhane İl’inde yoğun kullanılan mekânlarda (konut, hastane, işyeri, fabrika, ulaşım-servis-kargo hizmeti verilen vb.) yaşayan başta risk altındaki gruplar olmak üzere alanında uzman kişiler tarafından, pandemi nedeniyle uzaktan eğitim yöntemiyle (zoom programı) “COVID-19 İle Mücadele Eğitim Modülü” geliştirerek halkı bilgilendirmek, dayanıklılığını artırmak ve salgının yayılımını en aza indirmektir.

12 ay süre içinde tamamlanacak projemizde hastalığın kaynağını ve ortaya çıkış nedenini bulmaya yönelik filyasyon ve sürveyans yöntemleri uygulanacak, pozitif-şüpheli-temaslı hasta saptamaları yapılacak ve COVID-19 pandemisine yönelik “Saha Mücadele Rehberi” oluşturulacaktır. Proje ekibi tarafından uzaktan eğitim (zoom programı) yöntemi ile (Zoom ID: 7875857978, Password-Şifre: 010101) 2 saat/2 gün/hafta süre içinde  “COVID-19 İle Mücadele Eğitim Modülü” (COVID-19 salgını, belirtileri, el yıkama, sosyal mesafe ve izolasyon, maske kullanımı, kişisel hijyen, beslenme, egzersiz, psikoloji, korunma-tedavi, bireysel-vatandaşlık ve dini vazifelerimiz vb. konularda) uygulanacak, tehlikeli işyerlerinde özel risk analizleri ve detaylı acil durum planları hazırlanacaktır. Projemizde temaslılar ve şüpheli olanlar izlenecek, hasta olanlar Pandemi Hastanesi-Gümüşhane Devlet Hastanesi’ne ve uzman doktora yönlendirilerek tedavi olmaları sağlanacaktır. Salgının olumsuz etkilerine yönelik klinik psikolog tarafından psikolojik destek verilecektir. Bireylerin travma sonrası yaşadığı stres bozukluğu ve depresyon düzeylerine bakılarak zoom programı üzerinden 15-20 dakika sürecek görüşmeler-terapiler yapılacaktır.

Düzenli periyodlarla uzaktan eğitim modülü ile bireylerin sağlık durumları kontrol edilecektir. Böylece COVID-19 ile mücadelede Gümüşhane’de yaşayan bireylere koruyucu, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetleri verilerek halkın dayanıklılığı artırılacaktır. Uzmanlar tarafından verilen eğitimler sonunda bireylere “COVID-19 İle Mücadele ve Dayanıklılık Eğitimi Sertifikası” verilecektir. Projemizde elde edilen istatistiksel veriler ile müdahale çalışmaları ve bilimsel yayınlar yapılacaktır.

Projemiz sonuçlandığında; uzmanların multidisipliner çalışmasıyla Gümüşhane İli’nde yaşayan bireylerin;

  • Sağlığını koruyarak geliştireceğimizi,
  • Virüsün yayılımını kontrol altına alarak önleyebileceğimizi,
  • Hastalık ve ölüm oranlarını azaltabileceğimizi,
  • Sağlık hizmetlerindeki iş yükünü azaltabileceğimizi,
  • Salgının olumsuz psiko-sosyo-ekonomik etkilerinin azaltılmasıyla toplum sağlığı ve ekonomisi üzerinde yarar sağlayacağımızı düşünmekteyiz.

Sevgili Gümüşhaneliler yalnız değilsiniz, bizler sizin yanınızdayız. Hadi hep birlikte bu salgını yenip sağlıklı ve huzurlu günlerimize kavuşalım. Sizleri 16 Eylül 2020 Çarşamba ve 18 Eylül 2020 Cuma günü saat 14:00’da projemize bekliyoruz. Bilgisayarınıza, tabletinize ya da cebinize zoom programını indirerek ve Zoom ID: 787 585 7978, Password-Şifre: 010101 bilgileri ile eğitimlerimize katılabilir ya da [email protected], [email protected] adreslerine mail atabilirsiniz.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 04:39
Güneş 06:05
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:49
Yatsı 20:09