banner333

banner309

14.12.2015, 08:27

ŞEHİRDE KÖY GELENEKLERİ

 Tarihi “ kentler birliği” kültürel mirasın geleceğe taşınması ile ilgili olarak  düzenlediği sempozyumlarda ,kırsal yaşamın günümüze etkisi,kırsal mimari ve köy kültürü gbi  temel konular hakkında ileri sürdüğü tezler ve bildirilerle köy kültürü gerçeğini gündeme taşımıştır.

                 .Köyden kente göçün başladığı 1960 yılında %25 olan Kent nüfusu .günümüzde %75 oranına ulaşmıştır.Türkiye bu sosyal yapısı ile tarım toplumundan sanayi toplumuna geçmiş olsa bile halen köylülük olgusunu devam ettiren bir ulus olduğu herkes tarafından bilinmektedir.

     .Köylü kente ulaştı ama  acaba kentli olabildimi? Yani kent kültürünü özümleyebildi mi?Kentin çekiciliği köyün iticiliği  gücü sarmalında bocalayan yeni kentliler bir süre daha tavuğundan ineğinden vaz geçemediler. Akraba ilişkileri göreceli olarak azalan,aileleri küçülen ,bizim mahallemiz diyemiyen , eşine dostuna hasret kalan bu yurttaşlar başka bir özlemi daha içinde duymaya başladılar. Oda ,sosyal hayatın olmazsa olmazlar arasında yer alan bır arada yemekli eğlenceler düzenlemek ,uzun kış gecelerınde yapılan ocak başı sohbetlerine ve köy odası muhabbetlerine  duyulan hasret.

                 İşte bu aşamada unutulmaya yüz tutmuş önemli bir geleneği Herfeneyi, Galandar Gecesi ni hayata geçirenlere  teşekkür borcumuzu  düzenlenen etkinliklere katılarak ödeme durumunda omalıyız. Köy kültürü içerisinde yer alan benzeri etkınlıkler ve milli kültürümüzün genç kuşaklara aktarılması kuşkusuz bir devlet bolitıkasıdır.Bunun uygulayıcısıda   yerel yönetimler ,Belediyeler olmalıdır. . Bu cümleden olarak Belediyemiz Sosyal işler  müdürlüğünce düzenlenen sanat gecelerı , gezgin tiyatrolar geçici sınama gösterileri lüx kültürel etkinlikler  olarak  köy kültürü özelliklerinden uzak olanlardır. Bunun yerine Şu an belediye binasının üst katında düzenlenen Ancak adı konmayan  müzikli geceler bir bakıma halk kültürü izlerini taşımaktadır.    Köylüsü ve kentli,si ile bir araya gelinen bu gecenin adına sıra gecesi derseniz Urfa ve Elazığ çağrışımı yaptırısınız , haftanın herhangi bir gününün adını verseniz kimileri tarafından uğursuz sayılabilir. Benim önerim Anadoluda bu tip eğlenceklerin ortak adı olan Barana en güzeli derim….

       Genellikle gençler ve yetişkinler arasında sosyal dayanışmayı sağlıyan , temelde sohbet ve eğlenceye dayalı bir geleneksel kültür unsuru olan,Barana kelimesi Farsça Barhana (Berhane) kelimesinden gelmektedir.Halk arasında konak,han gibi anlamlarda kullanılan bu kelime zamanla barana şekline dönüşerek topluluk adı olarak kullanılmıştır.

           Bugün Anadolu'nun çeşitli yörelerinde gezek,oturak,sıra gecesi ve şeker bağlaması gibi adlarla sürdürülen geleneklerle benzerlikler de göstermektedir.Hatta Muharrem ertaşın seslendirdiği:

          Yüklendi  BARHANA’m çekildi göçüm,
          Bilirim Kusurum Affeyle Suçum (Of)
          Necip'i Görmeye Gelmedin Niçin (Of)
          Küskünsün Sevdiğim Bilirim Söylemen  …..

Ağıtında, dizelere yüklediği duygu yüklü mana ilede yöremizde eskiden kullanılan  bir sözcüktür Barhana

        Esas itibariyle gençlerin kendilerini eğittikleri bir örgütlenme olan BARANA'da eğlence bir araçtır.Daha sonraları toplumsal değişimlerin etkisiyle eğlence ön plana çıkmıştır..

   BARANA yada Barhana  taşımış oldukları bu ayrıcalıklı ve anonim olma  özellikleri sabebiylede çok önemsenen bu köy kültürünün evrensel boyuta ve şehre taşınmasına önemli ölçüde katkı sağlar diye düşünmekteyim

   Netice itibari ile  doğan bir çoçuğa isim bulduk. Tutarmı? Tutmazmı ? O’ nu halkımız belirleyecek . Bendeniz üzerime düşen görevi yaptım. Gerisi etkili ve yetkili kişilere kalmış bir iş. Hayırlı olsun.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 04:39
Güneş 06:05
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:49
Yatsı 20:09