banner333

banner309

Stetoskop Nedir?

Sağlık 10.01.2020, 12:09
Stetoskop Nedir?
banner400

Stetoskop Nedir?

Vücudumuzun içinde oluşan sesleri vücut dışından dinlemek için kullanılan tıbbi bir alet olan stetoskop, diyafram, tüp, kulaklık olarak üç kısımdan meydana gelmektedir. Vücudumuza dokunan ve çan adı verilen geniş dinleme yüzeyi sayesinde alçak perde de oluşan sesleri de dinleyebiliyorsunuz. Stetoskopun uç kısmında bulunan ve diyafram adı verilen ve ses dinlemeye yarayan yassı uç kısım vücudunuzun istenilen bölgesine yaslandığında o bölgenin iç kısmında oluşan tüm sesleri dinleyebilirsiniz. Dileme yüzeyi içinde yer alan ve ortamdan yalıtılmış olan zar, vücut içinde oluşan sesler ile titreşir ve titreşimleri tüpler aracılığı ile kulaklığa ileterek dilemenizi sağlar. Çok basit bir mantığa dayalı olarak çalışan stetoskop, bir nevi mekanik ses yükselticisidir.

Vücut seslerini mükemmel bir şekilde dinlemenizi sağlayan ve profesyonel olarak tedavi amaçlı kullanılan stetoskop kullanımında şu özelliklere sahip oluyorsunuz.

  • Kalp sağlığı ve kalp hastalıklarında kalp ritmini dinlemek ve kalp rahatsızlıklarının durumunu gözlemlemek için stetoskop kullanılmaktadır.
  • Akciğer, bronş rahatsızlıklarının tedavisinde, teşhisinde kullanılan stetoskoplar, akciğer seslerinin profesyonel bir şekilde dinlenmesini sağlamaktadır.
  • Bağırsaklar, bağırsak içi rahatsızlıkların teşhis edilmesinde, seslerin dinlenmesinde kullanılan stetoskoplar bağırsaklar ile bağlantılı olan midenin de seslerini dinlemek için kullanılmaktadır.
  • Nabız ölçme, nabız ritmi dinleme gibi işlemler için kullanılan stetoskoplar profesyonel olarak nabız dinlemek için kullanılır.
  • Kan basıncının takip edilmesi, kan basıncının ölçülmesi için kullanılan stetoskop, vücut içi rahatsızlıklarının dinlenmesinde kullanılmaktadır. En yüksek perdeden en alçak perdeye kadar tüm seslerin dinlenmesini sağlayan tıbbi bir alet olan stetoskoplar günümüzde her doktorun sahip olduğu her sağlık kurumunda bulunan bir tedavi aracıdır.

Vücutta meydana gelen seslerin dinlenmesi amacı ile geliştirilmiş olan bir tıbbi cihaz olarak kullanılan stetoskopların ses dinlemesi tanımlamasına oskültasyon adı verilmektedir. Oskültasyon işleminde vücut içinden gelen seslerin normal olup olmadığını anlamak için bu konu da uzman olmak gerekiyor. Stetoskop herkes tarafından kullanılabilen ancak duyulan seslerin herkes tarafından anlaşılamadığı bir teşhis koymak sadece uzmanların işidir.

Her üründe olduğu gibi stetoskoplarda da çok fazla çeşit bulunuyor. Bebek stetoskop, yenidoğan stetoskop, pediatrik stetoskop, kardiyoloji stetoskop, fetal stetoskop, veteriner stetoskop, elektronik stetoskop, sayısallaştırıcı stetoskop, yükseltme stetoskop, akustik stetoskop, doppler stetoskop, tek taraflı , çift taraflı stetoskop gibi çok sayıda çeşidi bulunuyor. Sağlık sorunlarının erken bir şekilde teşhis edilmesini sağlayan stetoskop, bu özelliği ile günümüzde her doktor tarafından mutlaka kullanılan bir malzeme olarak hayatımızda yer almaktadır.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 03:44
Güneş 05:19
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:20
Yatsı 20:49