banner333

banner309

Prostat Kanseri Nedir?

Prostat, erkek üreme sisteminin parçası olan bir salgı bezidir. Kalın barsağın son kısmının önünde ve mesanenin (idrar kesesi) altında yerleşmiştir. İdrar yolunu çepeçevre sarar. Sağlıklı protat bezi gençlerde yaklaşık bir ceviz büyüklüğündedir.

Sağlık 16.09.2017, 13:53 17.09.2017, 12:05
Prostat Kanseri Nedir?
banner400

PROSTAT KANSERİ NEDİR?

Prostat, erkek üreme sisteminin parçası olan bir salgı bezidir. Kalın barsağın son kısmının önünde ve mesanenin (idrar kesesi) altında yerleşmiştir. İdrar yolunu çepeçevre sarar. Sağlıklı protat bezi gençlerde yaklaşık bir ceviz büyüklüğündedir. Prostatı oluşturan hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucu prostat kanseri gelişebilir. Erkeklerde ileri yaşlarda görülen en sık kanser türlerindendir.

NEDENLERİ

Prostat kanserinin kesin nedenleri bilinmemekle birlikte:

• Yaş ilerledikçe risk artmaktadır.

• Birinci derece akrabasında (baba, erkek kardeş, abi) prostat kanseri görülenlerin bu kansere yakalanma riski diğer insanlara göre iki kat daha yüksektir.

• Beslenme alışkanlıkları (doymuş yağlardan ve kırmızı etten zengin, sebze-meyveden fakir bir diyet) prostat kanseri riskini arttırabilmektedir.

BELİRTİLERİ

Prostat kanseri erken evrede hiçbir belirti vermez. Kanser dokusu büyüdükçe aşağıdaki bazı şikayetlere yol açabilir:

• Sık idrara çıkma

• Gece idrara kalkma

• Kesik kesik idrar yapma

• Zor idrar yapma

• Ağrılı idrar yapma

• Kanlı idrar

• Kanlı meni

Bu şikayetlerin olması prostat kanseri olduğunu göstermez ama bir ipucu olabilir. Bu yakınmalardan en az biri var olduğunda, üroloji (bevliye) uzmanına başvurulmalıdır.

TEDAVİ

Prostat kanseri erken tanı konulabilen ve tedavi edilebilen bir hastalıktır. Birinci derece akrabasında prostat kanseri görülenler, 40 yaşından itibaren üroloji uzmanına düzenli muayene olması erken tanı konulması açısından önemlidir. Hastalığın evresine ve özelliklerine göre farklı tedavi seçenekleri mevcuttur. Kişinin belirli aralıklarla izlenmesi, prostatın tamamının ameliyatla çıkarılması veya ışın tedavisi (radyoterapi) erken evrelerde uygulanabilir. Hormon tedavisi veya ilaç tedavisi (kemoterapi) diğer evrelerde gerekli görülebilir. Yüksek riskli hastalarda erken tedavi hayat kurtarıcıdır. Erken tanı ve tedavi hayat kurtarıcıdır.

KORUNMA

Tüm kanserlerde olduğu gibi; sağlıklı beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite yapma (yürüme, koşma, bisiklete binme, yüzme gibi), sağlıklı kiloda olma ve bu kiloda kalma prostat kanseri riskini azaltabilir. Bunun yanında birinci derece akrabalarında prostat kanseri görülen varsa siz de risk altındasınız.

40 yaşınızdan itibaren düzenli olarak üroloji hekiminize giderek muayene olun!

Dr.Engin PEHLİVAN
Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 04:39
Güneş 06:05
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:49
Yatsı 20:09