banner333

banner309

“Her eve mutlaka Gümüşhane balı girmeli”

Bal sezonunun açıldığı Gümüşhane’de hem arıcılarda hem de vatandaşlarda bal alış veriş telaşı devam ediyor.

Sağlık 06.09.2023, 08:29
“Her eve mutlaka Gümüşhane balı girmeli”
banner400

Türkiye’de özel bir yere sahip olan Gümüşhane balını 38 yıllık arıcı Murat Ergin’le konuştuk.

Tecrübeli arıcı Ergin, Gümüşhane balının her eve mutlaka girmesi gerektiğini belirterek, “balın girmediği eve dünya dolusu dert girer” dedi.

Balın insan hayatındaki önemine değinen Murat Ergin şunları söyledi, “Bal, Allah’ın mucizevî bir nimeti. Allah’ın insanlara lütfettiği bu kadar önemli bir nimeti insanların tanıması, bilmesi ve kullanması gerekir. Bu nedenle, Gümüşhaneli vatandaşlarımıza evlerine bal almalarını tavsiye ediyorum. Çünkü bal şifadır, bal ilaçtır. Ama gerçek bal almalılar. Gerçek balı da vatandaşlarımızın aracıdan değil, arıcıdan almaları gerekir. Eskiden annelerimiz, ninelerimiz evlerinin bir köşesinde bir kavanoz da olsa yıl boyunca ani hastalıklarda, zehirlenmelerde, sancılanmalarda ve ağrılarda kullanılmak üzere bal saklarlardı. Bu adet Gümüşhane’de pek çok ailede hâlâ devam etmektedir.”

“Gümüşhane balı değerli bir baldır”

Gümüşhane balının en önemli özelliğinin zengin bir floradan elde edilmesi olduğunu belirten tecrübeli arıcı Ergin şunları söyledi: “Gümüşhane balı Rize’deki Anzer balı ayarında bir baldır ama bu bir reklam işidir. Rizeliler reklamını iyi yapmış biz yapamamışız. Bizim balımız, yani Gümüşhane’nin Gümüş balı Rize Anzer balı ayarında bir baldır. İşte vatandaşlarımıza almalarını tavsiye ettiğimiz bal budur. Gümüşhane’nin zengin florasından elde edilen balı tavsiye ediyoruz. Çünkü; Gümüşhane çiçek balı kalite olarak Türkiye’de ilk ona giren bir baldır. Türkiye’de tarımsal kimyasalların en az kullanıldığı il Gümüşhane’dir. Dolayısıyla kimyasallarla kirlenmeyen bir coğrafyamız, bir floramız var. Bu temiz coğrafyadan alınan balın kalitesi elbette ki yüksek olacaktır. Yaylalarımız, ormanlarımız, çayırlarımız, meralarımız tertemizdir. Dolayısıyla balımız da temiz ve kalitelidir.”

“Gümüş Bal’ın mutlaka tescil ettirilmesi gerekir”

Gümüşhane balının tescillenmesi konusunu da gündeme getiren Ergin, “Her kaliteli malın hemen taklidinin çıkması gibi, Gümüşhane balının da elbette taklitleri piyasaya sürülmektedir. Piyasaya sürülen özellikle şeker ballarının Gümüşhane’nin Gümüş balına zarar vermemesi için Gümüşhane balının “Gümüş Bal” adı altında mutlaka tescil ettirilmesi gerekir. Bu konuda Sayın Valimiz Alper Tanrısever’in de arıcılara yardımcı olmasını arzu ediyoruz" diye konuştu.

“Bu sezon Gümüşhane balının kilosu 400-600 tl arasında satılıyor”

Bal fiyatları konusunda da bilgi veren arıcı Ergin, “Bu sezon Gümüşhane balının kilosu 400-600 Tl arasında satılıyor. Gerçek balın fiyatı bu. Vatandaşlarımız hiç tereddüt etmeden bal alsınlar. Bu fiyatlar şeker bal fiyatları değil, gerçek bal fiyatlarıdır.” dedi.

“Gümüşhane’ye çok sayıda bal ormanı kurulmalıdır”

İklim değişimleri karşısında Gümüşhane balının korunmasına yönelik olarak da görüşlerini aktaran tecrübeli arıcı Murat Ergin, “Gümüşhane arı kolonisi bakımından ülkemizde ilk ona girecek büyüklüktedir. Biz bal ormanları istiyoruz. Gümüşhane vadisinde Kürtünden başlayıp Torul ve merkez ilçede vadi boyunca bal ormanları kurulmalıdır. Diğer ilçelerimizde de bal ormanları kurulmalıdır. Çünkü; Kaliteli bal üretiminin mevsimsel ve iklimsel nedenlerle kesintiye uğramaması ve aşırı sıcaklar nedeniyle çiçek florasının fakirleşmesi tehlikesine karşı bal ormanları alternatif olarak devreye girmelidir. Bu konuda da yine Valimiz Sayın Alper Tanrısever’in yardım ve desteklerini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Haber: Ebuzer YAPAR

Haberin Kaynağı: Olay Gazetesi

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Nisan 2024
İmsak 03:40
Güneş 05:17
Öğle 12:24
İkindi 16:14
Akşam 19:22
Yatsı 20:52