banner333

banner309

16.11.2022, 11:05

Mustafa Canlı Okulu'nun Ardından

Gümüşhane’de 3 dönem belediye başkanlığının ardından bir dönem milletvekilliği, sonrasında da İBB İstaç AŞ Genel Müdürlüğü yaptığı sırada covid 19 dan vefat eden  Mustafa Canlı adına, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Gümüşhane’de merhum Canlı’nın adını yaşatılacak bir eser bırakılması konusunda söz vermişti. Okul imar ruhsatı aldığı tarihten itibaren 7,5 ay gibi kısa bir sürede tamamlanmış, Bilim Sanat Merkezi Okulu adıyla Gümüşhane Milli Eğitim İl Müdürlüğüne 20 ekimde teslimi yapıldı. Bilim Sanat Merkezi Okulu’nun yapım sürecinde Sn.İBB  Başkanımızdan, yer temini sağlanması ve yasal süreçlerin takibi konularında görevlendirilmiştim. Başlangıçta Enerji Teknolojileri Meslek Lisesi olarak girişimde bulunmuşken, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu şekilde açılacak bir okulun yurt ihtiyacının gerekliliği ve en önemlisi bu okuldan Türkiye’de şu ana kadar olmaması müfredat hazırlığı ve bir takım detay prosedürler gerektiği iletildiğinden, Bilim Sanat Merkezi açılmasının mümkün olabildiği ve hali hazırda Gümüşhane’de böyle bir okulun şehir merkezine uzak olması ve bina olarak eski olmasından dolayı, Gümüşhane’ merkezde  yapılacak bu okulun gençlerin daha çok ilgisini çekeceği, ve daha başarılı olunacağından hareketle eski yetiştirme yurdu binası okul binası olarak tahsisi yapıldı.

Tahsis çalışmasında ilk müracat sürecinde Valimiz Sn.Kamuran Taşbilek, Milli Eğitim Eski İl Müdürü Sn.Seydi Doğan ve sonrasında atanan Sn. Milli Eğitim Müdürü Miraç Sünnetçi’nin çok kıymetli destekleri olmuştur. Sonrasında Belediye ve imar, ruhsat ve onay süreçlerinde Gümüşhane Belediye Başkanı Sn.Ercan Çimen’e teşekkür ederiz. Ayrıca, projenin onay sürecinde Milli Eğitim İl Bakanlığında İnşaat ve Yapım süreçlerinde daire başkanlığı ile mimari proje onay süreçlerinde gidiş gelişlerimiz olmuştur. Bakanlık daire başkanlarımıza da ayrıca teşekkür ediyoruz.

Neticede, vefat etmesinin ardından dahi memleketine eser bırakan bir Mustafa Canlı adına  Bilim Sanat Merkezi okulu Gümüşhane’ye dikildi. 40 derslik, 12 labaratuvarı, 1 büyük konferans salonu, 1 tiyatro ve sunum amfisi,  gökcisimlerini izleme merkezi plonetaryum olmak üzere içerisi tüm malzeme ve teçhizatı ile donanımlı bir eğitim merkezi olarak hizmete girdi. Bu hizmetin kazandırılmasında o şehirden biri olarak İBB Başkanı Sn.Ekrem İmamoğlu’na ve hayırsever firmamız İSTAÇ AŞ başta Genel Müdürlerimiz olmak üzere  ekip arkadaşlarımıza ve yönetimine teşekkür ederiz. 

Bu projenin başından sonuna kadar yetkilendirilmiş proje takip sorumlusu olarak şu notları bundan sonra Gümüşhane’de bu tip eserler yapıldığında Gümüşhane bürokrasisi ve hemşerilerime tavsiyelerimi paylaşmak isterim;

-          Gümüşhane’de kamu adına yapılacak hizmet binalarının yapımı için gönüllü girişimcilere daha güçlü bir motivasyon sağlanmalı ki,  yatırım isteklilerin sayısını artıralım.

-          Hepimiz iyi biliyoruz ki, Türkiye’de ekonomik gelişim iller arasında dengeli değil. Dolayısı ile başta büyükşehirler olmak üzere ekonomik kalkınmışlığı daha güçlü olan şehirlerimizden Gümüşhane’ye bina veya başka amaçlı gayrimenkul yatırımları konusunda girişimleri her zaman aktif tutmak gerekir. Bu sadece İstanbul özelinde değil, Ankara, Antalya, İzmir, Kocaeli, Trabzon gibi. Çok sayıda hemşerimizin yaşadığı yerlerden bu tür girişimleri artırmak gerekiyor.

-          Gerek iş dünyası gerekse yerel yönetimler tarafından yapılacak yatırım girişimlerinde seçilmiş yada siyaset onaylı atanmış pozisyonlar, belediye başkanları, kaymakamlar, kamu bürokrasisi, milletvekilleri  bu konuya ilişkin destek ve iletişim yönetimlerini siyasetteki pozisyonların katiyyetle dışında tutmaları gerekiyor. Bu durum başta yerel kalkınmamıza, toplumsal bütünlüğümüze ve şehir sosyolojimize dolayısı ile kamu-vatandaş birlik ve barışına güçlü katkılar sağlayacaktır.

-          Özellikle kamu kuruluşları ya da yerel yönetimler başta olmak üzere büyükşehirlerde üst düzey bürokratlar (daire başkanları, genel müdürler, rektörler, valiler vs ) dan bu tip eserlerin kazandırılması konularında girişimler artırılmalıdır,

-          Şehrin milletvekillerinin, belediye başkanlarının yatırımları yapan tarafa ilişkin siyasi partileri ne olursa olsun, bu yatırımları hem desteklemeli hem de saylarını artırmak için güçlü katkılar ortaya koymalı(takdir, teşekkür, açılışlara katılım, sosyal paylaşımlar vs.)

-          Şehre kazandırılan bu eserde, yapım sürecinde desteklerini aldığımız bürokratlarımızla beraber açılışta olamamız o coşkulu törenin en üzücü sahnelerinden biri olmuştur. Dilerim böyle bir durum son kez yaşanmıştır.

-          Okulun bahçesi maalesef 3 metreden daha fazla çekilmiş ve çocukların oyun alanı okul bahçesi de daraltılmıştır.Bu durumun düzeltilmesi aynı zamanda bir eğitimci öğretim görevlisi olarak hassasiyetle tavsiyemizdir, gereken desteğin belediye başkanımız tarafından verilmesini bekliyoruz.   

Gümüşhane’ye başta Güsiad Onursal Başkanımız Aydın Doğan olmak üzere, çok sayıda hemşeri iş adamımız yatırımlarla destekler sağlamışlardır. Yine Güsiad kurucu üyelerimizden Ataçlar, Şiranda Beyazlar, Keleşler, Güller,  Kürtünde Topkaralar, Köse’de Can’ların okul yurt ve üniversite binaları gibi onlarca gayri menkul yapılmış ve teslim edilmiştir. Bu yatırımların sayılarının artması hepimizin arzusudur. Ancak, siyasetin günümüzdeki ayrıştırıcı yapısının varoluş amacı dışına taşırmaksızın daha kucaklayıcı ve birlik beraberliği güçlü kılacak yapıya taşımak gerekiyor. Bu gözle baktığımızda,  “yerel siyaset ve etik” konusu sanırım şehrin siyasilerinin ve gelecekte de siyaset yapacaklarının en önemli çalışma alanlarından bir olmalı.  Aksi takdirde bu bozuk ekonomik şartlarda şehrin ihtiyacı olan başka yatırımların sağlanmasında gönüllü girişimcileri bulmakta zorlanırız.

Okulumuz şehrimize hayırlı uğurlu olsun.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 04:56
Güneş 06:20
Öğle 12:35
İkindi 15:58
Akşam 18:40
Yatsı 19:59