banner333

banner309

30.07.2013, 23:58

MİLLİYETÇİLİĞİMİZ

       MİLLİYETÇİLİĞİMİZ                                                                                                                                                                                                   İslam Ümmeti'nin içinde birden fazla milletin bulunmasını Hucurat süresinin 13. ayetinden anlıyoruz. Bu ayet-i Kerime İslam'ın milliyeti ve milliyetçiliği; millet ve milli devleti bir gerçek olarak kabul eylediğinin, daha doğrusu bunların Allah'ın böyle istemesiyle yaratmasıyla olduğuna dair en açık bir delilini teşkil eylemektedir. Ayetin anlamı şöyledir: '' Ey insanlar ! Gerçekten biz sizi bir erkekle bir dişiden yarattık ve birbirinizi tanıyasınız(kültür alışverişi yapasınız, müarefe edesiniz) diye sizi milletlere(şa'blara) ve küçük kabilelere ayırdık. Şüphesiz Allah katında en şerefliniz, takva yönünden en ileride olanınızdır. Şüphesiz Allah her şeyi bilen, her şeyden haberdar olandır.''(187)

Ayet-i kerimedeki 'şuüb' ve 'kabail' kelimeleri incelendiği zaman görülür ki, sülalelerin birleşmesinden kabileler, kabilelerin birleşmesinden de 'şa'b',yani MİLLET (kavim) meydana gelmektedir. Kavim kelimesini millet kelimesi yerine Araplar daha çok kullanmaktadırlar. Dolayısı ile Adem ve Havva anamızdan yaratılan insanları Allah sonra şa'blara yani kavim ve milletlere ayırmıştır. İnsanları millet millet ayıran Allah'ın kendisidir. Dolayısı ile milletlerin varlığına, milletleri meydana getiren milliyet esaslarına, bu esasları sevmek, geliştirmek, korumak için çabalamak manasını taşıyan MİLLİYETÇİLİĞE, milletin kendi varlığını koruyup geliştirmek için teşkilatlanmasından ve Milliyetçiliğin bir çeşit uygulanmasından ibaret olan Milli Devlete karşı çıkmak bizzat İlahi İradeye karşı çıkmak anlamına geldiği açık bir gerçektir.

Kur'an-ı Kerim'de zikredilen 'millet' kelimelerini Türkçemize geçen manasında, tefsir eyleme konusunda merhum Konyalı Muhammed Vehbi Efendi de Elmalılı Hamdi yazır gibi hareket eylemiştir. Vehbi Efendi Ahkam-ı Kur'aniye isimli eserinde, ''İslamiyette Milliyet esaslarına Dair Ahkamı-Kur'aniye'' başlığı altında bilhassa Müslüman olmayanları gerçekten dost edinmemek gerektiğine dair bir çok ayet açıkladıktan sonra , içinde "millet'' kelimesi geçen Bakara Süresi'nin 120.ayet-i kerimesini nakletmekte ve ayeti aynen şöyle terceme eylemektedir: ''Habibim, sen onların milletlerine tabi oluncaya kadar senden Yehüd ve Nasaradan hiç birisi razı olmaz.''(198) Ayet-i Kerimede geçen 'millet' kelimesini Türkçemizde de anlaşıldığı gibi ,aynı anlamda terceme eyledikten sonra M.Vehbi efendi konuyu kısaca şöyle ifade eder: ''Zira bir millet milliyetine sahip olamayan mevcudiyetini muhafaza edemez .Çünkü mevcudiyet milliyetle kaimdir ki, milliyetine sahip olamayan milletler metanet ve salabetini gaip ettiğinden daima inkiraza (yıkılmaya) mahkümdur. İslam'da cihet-i camia-i milliyet İslamiyettir.''(199)

Enam Süresinin 161. ayetinde olduğu gibi diğer bazı Ayet-i Kerimelerde 'millet' kelimesi ile din bir arada, aynı ayette zikredilmiş bulunmaktadır. Eğer ikiside aynı manaya olsaydı, bu Kur'an ın himmet ve belagatına uygun düşmezdi. Dolayışı ile iki kelime bir mana değil ,'millet' kavramı ayrı,'din' kavramı ayrıdır.13 Ayet-i Kerimede zikredilen 'millet' kelimelerini hepsi de ya bir insana, ya da bir kavme izafe edilerek (bağlanarak)zikredilmiştir.''Hz.İbrahim'in Milleti, Yehüd'un Milleti ,onların milleti ''gibi.

Millet ve milliyeti bizzat Kur'anı kerim 'den açıklayan, bir milletin yaşayabilmesi için milliyetine sahip olmasını şart koşan ve nihayet milliyet esaslarını bizzat İslam'ın kendisi olarak kabul eden bu ifadelere başka bir şey eklemeye ihtiyaç yoktur zannediyoruz. Merhum Akif'te Safahat'ta, millet kelimesini çok kullanmıştır. İstiklal Marşı'nda :
''Hakkıdır hakk'a tapan MİLLET'imin istiklal .'' derken millet kelimesi ile 'din' manasını değil , dinede inanan Türk Milletini kastediyordu. Hamdi Yazır da Akif'te, Vehbi Efendi de MİLLET kelimesini Türkçemize geçen anlamda kullanmışlardır.

"Bu dünyadan göçerek Türk milletine veda edeceklerinin çocuklarına, kendinden sonra yaşayacaklara, son sözü bu olmalıdır: "Benim Türk milletine, Türk cemiyetine, Türklüğün istikbaline ait ödevlerim bitmemişti, siz onları tamamlayacaksınız. Siz de sizden sonrakilere benim sözümü tekrar ediniz." (K. Atatürk)

Diyen M. Kemal Atatürk, millet kelimesini görüldüğü gibi, her zaman, her yerde, her konuşmasında vurgulayarak, kavim (şa'b) anlamında kullanmıştır. Millet varsa, Milliyetçilikte vardır. Milletler yaşadıkça Miliyetçilik te yaşayacaktır, devam edecektir. Milletler, milliyetçilikle yükselecekler ki, Ümmete de faydaları olsun. Her millet kendisi için çalışır, aileler gibi, fertler gibi. Ancak bugün öyle konuşmalar yapılıyor ki insan şaşırıp kalıyor. Türk Milliyetçiliğine kin ve nefret duyanlar ''Bütün Milliyetçilikleri ayaklarımız(Dolayısı ile Türk Milliyetçiliğini de) altına aldık.'' deme gafletini gösterebiliyorlar. Maalesef bu talihsiz cümleleri kuranlar bugün Türkiye’de baştacı edilmiş konumundalar... Bu zihniyet bu ülkeyi nerelere götürür? Tahmin etmek zor değil, açıkça da görülüyor. Hiçbir zaman Türk Milleti bölünmenin eşiğine bu kadar yaklaşmamıştır... Güneyimiz birilerinin iktidar sevdası yüzünden, bütünden koparılmak isteniyor. Epey de yol alındı açıkçası. Türk Milleti'nin fertleri iyi düşünmeli, olanları ve gidişatı iyi değerlendirmelidirler. Allah Türk Milletini Korusun. Amin...


Saygılarımla...
Cevat Nas

Yorumlar (6)
Erhan 11 yıl önce
Hani bu adamlar Milliyetçiliği ayaklar altına aldı ya ,işte o gün akp ile olan iryibatım bitti.Milliyetçi olmazsak nasıl ayakta dururuz? Fatih İstanbulu niçin alsın? M.Kemal bu kadar çileye niçin katlansın?Güya Kürtlere yağ çekmek ,eee zaten biliyoruz,Türklüğü sevmediklerini.İslamı kullanıp hep başta kalmanın peşindeler. Demokrasi falan yok artık,Türkiye resmen Krallık,padişahlıkla yönetiliyor.İnsanlar bunu görmeli artık!
saadet 11 yıl önce
Yazınız ders verici ,güzel bir yazı idi. Kafamdaki bazı soruları yazıda buldum. Teşekkür ederim. Yazılarınızın devamını dileriz. Saygı ile kalın. Selamlar...
sema 11 yıl önce
teşekkür ediyoruz.,çok faydalı , çok doğru ve Atatürk' ten bahsetmeniz bizi gururlandırdı, örnek olmalı
Selahattin 11 yıl önce
Kendini Allah ve Resulü'nün davasına adamış, sırf Allah rızası için canını, malını ve mevkiini, din ve devleti, müllk ve milleti için fedaya hazır, şanlı, mukaddes, ay yıldızlı bayrağın gölgesinde döğüşen, nefsini düşünmeyen ve ülküsüne fani olmuş yiğitlerdir. Onlar büyük ve şanlı tarihimizin doğurduğu, Allah ve Resulü'nün hizmetine sunulmuş ve küfrün bütün oyunlarını bozan, cesaretini kıran, yolunu kesen kadrolardır. Bunlar Mümin'lere karşı alçak gönüllü, kafirlere karşı onurlu ve zorlu, Allah yolunda savaşanları kınayanların kınamasına aldırmayan yiğitlerdir. Bu nesil Allah'ın İslam alemine ihsanıdır. Seyyid Ahmet Arvasi
Kılıçkıran 11 yıl önce
1978 Gümüşhane M.Çakmak Öğretmen Lisesi mezunuyum ve tabiî ki Ülkü Ocakları Akademisi mezunuyum.Allah büyüklerimizden (Cennetmekan Başbuğ Türkeş,babam,ağabeyim,okullarda,camilerde ve ocaklardaki hocalarımız,ağabeylerimiz,yazar ve şairlerimiz)razı olsun.Onlar sayesinde yanlış yollara sapmadık.Allah’a hamd olsun halen ülkücüyüm.Ülkücü arkadaşlarımızdan biri maalesef şu anda milliyetciliği ayaklar altına aldıklarını söyleyenlerin partisinde bir ilde il başkanı.
Neyse lafı uzatuyorum,kusura bakmayın.Muhterem Cevat Bey de Gümüşhane Ülkü Ocaklarında eğitimcilerimizdendi.Saygı ve selamlarımı sunuyorum.Milliyetcilik kısaca milletini,vatanını sevmek,ülkesini devletini muasır medeniyet düzeyine çıkarmak yolunda çalışmaktır.
Bir arkadaşımız Atatürk’den bahsetmeniz bizi gururlandırdı demiş.Atatürk’süz,Türkeş’siz,Gökalp’siz milliyetcilik,milliyetcilik değildir.Bizim milliyetciliğimiz “Türklük gurur ve şuuru,İslam ahlâk ve fazileti”dir.Milliyetciliğe göre Türklük ve İslamiyet et ve tırnak gibidir.Et tırnaktan,tırnal etten ayrılmaz.Mısırda,Libya’da,Suriye’de katledilen Müslümanlara herkesten çok milliyetciler üzülüyor.Ama birileri Kaddafinin cesedinin canlı yayında yerlerde sürüklenişini zil takıp oynayarak göstermişlerdi.Yine en son Kekük’te ITC Başkan yardımcısı A.Haşim Muhtaroğlu ve Ahmet Koca ve diğer isimsiz şehitler katledilirken,Doğu Türkistan’da emperyalist Çin Türklere ölüm kusarken koca Türkiye Cumhuriyetinden bir çıt bile çıkmamıştı.soruyorum:onlar insan değimliydi,onlar Müslüman değimliydi.
ALLAH BÜYÜK TÜRK MİLLETİNİN YAR VE YARDIMCISI OLSUN.
cevat nas 11 yıl önce
Sayın Kılıçkıran'a ve diğer yorumculara teşekkür ederim.Sayın Kılıçkıran verdiğiniz bilgiler için sğolun. Biz o yıllar Gümüşhanede büyük mücadele verdik.Bizlere yardımcı olan arkadaşlarımıza teşekkür ederiz. Bugün herkes atıp tutuyor.O atıp tutanlara deseniz ki ne konuşuyorsunuz ?Hadi gidin Mısırda ,Suriyede sizde savaşın ,hepsi kaçacak delik ararlar.Biz hala emperyalizme ,hainlere kafa tutuyoruz,yımadan. Yolda dökülenler de var.Herkesten şerefli olmayı bekleyemezsiniz. Saygı ile kalın .Selamlar.
2
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 03:45
Güneş 05:21
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:19
Yatsı 20:48