banner333

banner309

12.04.2016, 10:25

MART GÜVEN ENDEKSİ

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından hazırlanarak yayınlanan, sektörler içerisindeki aktif firmalar veya girişimciler tarafından cevaplanan anket sonuçları, piyasanın bugünkü ve geleceğe dair genel durum ve beklentilerini göstermek adına bir projeksiyon oluşturmaktadır.

Sektörel bazda yayınlanan veriler içerisinde Güven Endeksi, ilgili sektörlerin önceki aya göre genel beklenti düzeyi karşılaştırma verilerini sunmaktadır. Güven endeks aralığı 0-200 arasında değerler ile kıyaslanmakta olup, 100 den büyük olması sektör iyimserliğini, 100 den küçük olması ise kötümser bir görünümü işaret etmektedir.

Mart ayı güven endeksi verileri yayınlanması sonucu, Mart ayı için genel durum, Şubat ayına göre; Hizmet sektöründe ve Perakende ticaret sektöründe artış beklenirken, İnşaat sektöründe ise azalış kaydedilmiştir.




İnşaat sektörü güven endeksi; Alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi %2,7 azalırken, gelecek 3 aylık dönemde Toplam çalışan sayısı beklentisinde ki %0,9 ‘luk azalış, firma veya girişimcilerin beklenti düzeylerindeki azalışı göstermektedir.

Hizmet sektörü güven endeksi; Mart ayı hizmet sektörü mevcut durumunu Şubat ayına göre daha olumlu beklentiler içerdiğini, son 3 aylık dönemde ise İş durumu %6,1 , Hizmete olan talep %1,4 ve gelecek 3 aylık dönemde Hizmetlere olan talep beklentisi %6,5 artış ile hizmet sektörü karamsarlığını giderir seviyeye taşıyacağı görünmektedir.

Perakende ticaret sektörü güven endeksi; son 3 aylık dönemde İş hacmi-satışlardaki %8,6 artış ile aynı yönlü gelecek 3 aylık dönemde ki İş hacmi-satışlar beklentisi %4,1 artış, perakende iş hacmi ve satışlarında olumlu yönde mevcut durumun sürmesi beklentiler içerisindedir. Mevcut stok seviyesindeki %0,4 endeks azalışı, stok seviyesinin arttığını, bunu da mevcut ve geleceğe dair satış beklentilerine bağımlı stok bulundurma seviyesini yakalama eğilimi içerisinde olunduğu düşünülmektedir.




Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 04:39
Güneş 06:05
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:49
Yatsı 20:09