banner333

banner309

Kanser Tarama Faaliyetleri Artarak Devam Edecek

Gümüşhane Kanser Şube Müdürü Dr. Sercan ŞENTÜRK Gümüşhane'de kanser tarama faaliyetlerinin artarak devam edeceğini belirtti.

Gümüşhane 07.05.2013, 16:43
Kanser Tarama Faaliyetleri Artarak Devam Edecek
banner400

 Şentürk şu ifadelerde bulundu;

"Gümüşhane İli Halk Sağlığı Müdürülüğü KETEM (Kanser Erken Teşhis ,Tarama ve Eğitim Merkezimiz) birimi 2010 yılında faaliyete geçmiştir. Bu tarihten itibaran merkezimiz kanser konusunda farkındalık yaratmak ve bilinç oluşturmak amacıyla halka yönelik eğitim faaliyetlerini sürdürmerkte olup, Merkez ve İlçe Toplum Sağlığı Merkezlerinde de teorik ve pratik eğitimlerini almış ebe/hemşirelerle halkımıza kanser bilinci eğitimleri ve tarama hizmetleri  vermektedir. Ayrıca Aile Sağlığı Merkezlerindeki sağlık personelleri de kanser tarama programları hakkında eğitimlerini almış olup, halkımıza gerekli danışmanlık hizmetlerini sunmaktadırlar.

                 Ulusal Kanser tarama programı kapsamında kadınlarda sık görülen kanser türlerinden meme kanseri,  rahim  ağzı kanseri ve hem kadın hem erkeklere yönelik  kalın bağırsak kanseri taramaları  yapılmaktadır.

                2012 yılı KETEM ve ketem dışı İlimiz genelinde   40-69 yaş arası kadınlarımıza  yönelik 3453  mamografi (Meme Kanseri Taraması) , 30-65 yaş arası kadınlarımıza yönelik 11568 pap-smear (Rahim ağzı Kanser Taraması) yapılmıştır.

                2013 yılında da Ulusal kanser tarama programı çerçevesinde İlimiz genelinde çalışmalarımız devam edecektir.Halkımıza yönelik kanser tarama programı aşağıdaki şekildedir.

1- Meme kanseri taramaları 40-69 yaş aralığındaki bayanlara 2 yılda bir mamografi çekimi ile yapılmaktadır.

2- Serviks (Rahim Ağzı) kanseri taramaları 30-65 yaş grubundaki bayanlara her 5 yılda bir pap smear veya HPV testiyle  yapılmaktadır.

3- 50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkekler, iki yılda bir dışkı tahlili ile  gaitada gizli kan (GGK) testi ve 10 yılda bir kolonoskopi (kalın bağırsağın kamera ile görüntülenmesi) yapılarak kalın bağırsak kanserine karşı taranmaktadır. Ayrıca yüksek riskli olgularda 40 yaşından itibaren taramaya başlanmaktadır.

                Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte tarama yöntemlerinin artması kanser hastalığının erken tanı ve tedavisini mümkün kılmıştır. Artık kanserden değil geç kalmaktan korkmalıyız. Bu sebeple tüm halkımızın kanser taramalarını geciktirmemelerini temenni ediyor  ve  Müdürlüğümüz KETEM birimimize davet ediyorum."

Kaynak: Haber29.NET
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 30 Nisan 2024
İmsak 03:38
Güneş 05:15
Öğle 12:24
İkindi 16:14
Akşam 19:23
Yatsı 20:54