banner333

banner309

Bilim ve Sanat Merkezi Öğrencileri Adana'da Düzenlenen Sosyal Bilimler Proje Yarışmasına Katıldı

1. Bilim ve Sanat Merkezi Öğrencileri Arası Sosyal Bilimler Proje Yarışması ve Çocuk Kongresi Adana Çukurova Üniversitesinde yapıldı.

Gümüşhane 07.05.2013, 16:57
Bilim ve Sanat Merkezi Öğrencileri Adana'da Düzenlenen Sosyal Bilimler Proje Yarışmasına Katıldı
banner400

         Somut Olmayan Kültürel Mirası Somutlaştırmak´ konulu proje yarışmasına19 ilde 20 Bilim ve Sanat Merkezi´nden 21 öğretmenin danışmanlığında 50 Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi 37 proje ile katıldı.

Kongreye Gümüşhane Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinden; Sosyal Bilgiler öğretmeni Filiz Köksal’ın danışmanlığında 6.sınıf öğrencisi Ali Yasir Çakır “Kocakarı Takvimi ve Galandar Geleneği” adlı projesi ile, Türkçe öğretmeni D.Hasibe Bayraktar’ın danışmanlığında 5.sınıf öğrencisi Şöhret Bilgin  “Canca Kalesi ve Gümüş Kız Efsanesi” adlı projesi ile katıldı.

Dört gün boyunca devam eden kongre de öğrenciler projelerinin sunumlarını yaptılar ve dördüncü günde gerçekleşen ödül töreninde Ali Yasir Çakır “Kocakarı Takvimi ve Galandar Geleneği” adlı projesi ile 4. Olarak mansiyon ödülü aldı.

“Kocakarı Takvimi ve Galandar Geleneği” adlı projede Ali Yasir Çakır, Gümüşhane yöresine ait yöresel halk takvimini ve "galandar" geleneğini sözlü kaynaklardan ve literatürden araştırarak unutulmaya yüz tutmuş olan bu kültürel mirasımızı yeniden günyüzüne çıkarmaya, bu takvime ait ayları ve özel günleri yazılı hale getirmeye çalıştı. Araştırma nitel bir çalışma olup, süreçte takvim ve galandar geleneği  ile ilgili veriler  yazılı kaynaklar olan kitaplardan ve sözlü kaynaklardan  araştırılıp inceledi.. Gümüşhaneli yaşlılar çalışmada sözlü kaynaklık  teşkil etti. Tespit edilen şahıslarla sözlü çalışma yaptı.

Yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen bilgiler ışığında gençlerin bu takvimdeki ayları, önemli günleri öğrenmeleri maksadıyla, bir duvar takvimi hazırladı.

“Canca Kalesi ve Gümüş Kız Efsanesi”adlı projede Şöhret Bilgin,  Gümüşhane ili Canca köyü “Canca Kalesi” hakkında söylenen sözlü ürünümüz “Gümüş Kız  Efsanesi” ve sonrasında efsaneyle ilgili oluşturulan şiir ve türkülerin tespit edilerek  yazıya geçirilmesi sağladı.

Kaynak: Haber29.NET
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 30 Nisan 2024
İmsak 03:38
Güneş 05:15
Öğle 12:24
İkindi 16:14
Akşam 19:23
Yatsı 20:54