banner333

banner309

07.07.2025, 12:21 3

Gümüşhane değerlerini tanıyor Bekir Sıtkı Acet: Ülküsü, İnancı ve İnsan Sevgisiyle Bir Gümüşhaneli

   Gümüşhane, nice fedakâr evladını yetiştirmiş bir memlekettir. İşte onlardan biri de 1954 doğumlu Bekir Sıtkı ACET’tir. İlk, orta ve lise öğrenimini doğup büyüdüğü bu topraklarda tamamlayan Acet, 1974–1976 yıllarında Kıbrıs Barış Harekatı yıllarında vatani görevini yerine getirdi. Ardından Yol, Su, Elektrik Genel Müdürlüğü’nde (YSE) göreve başladı. 1976’da kendisi gibi bir eğitim gönüllüsü olan sevgili eşi Hamiyet Hanım’la hayatını birleştirdi. Eşi, emekli sınıf öğretmeni Hamiyet Hanım, başarılı bir öğretmen, tam anlamıyla bir Gümüşhane hanımefendisiydi. İdeal bir anne, eşine her koşulda destek veren, yüce gönüllü bir değer olarak aileye ve şehre anlam kattı. Ülkü, Alper ve Tuba adlı üç çocuğu, bu güzel birlikteliğin armağanı oldu.

      Bekir Sıtkı Acet, Türk milliyetçiliği ve Turancılık idealine gönül vermiş bir isim olarak, 1977–79 yıllarında Gümüşhane Ülkü Ocakları Başkanlığı görevini üstlendi. Zor yıllardı... Türkiye, büyük acıların, çatışmaların ve haksızlıkların pençesindeydi. Ama Bekir Sıtkı Acet, tüm iftira ve karalamalara rağmen inancından vazgeçmedi. Aksine, Atatürk’ün “Geçmişini bilmeyen geleceğine de sahip olamaz” sözüne sımsıkı sarılarak, özellikle gençlerin gelişmesine katkıda bulundu. Tiyatrodan spora, folklordan seminere kadar pek çok alanda etkinlikler düzenleyerek onları geleceğe hazırladı.

      12 Eylül 1980 darbesinin kara günlerinde, pek çok ülküdaşıyla birlikte haksız yere tutuklandı, 11 aylık bir esarete maruz kaldı. Nihayet, 1983’te askeri mahkeme tarafından beraat etti. Ama bu süreç, Türkiye’nin demokrasi hafızasında derin izler bıraktı.

      Siyasi yasakların kalkmasıyla beraber Bekir Sıtkı Acet, Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP) kurucuları arasında yer aldı. 1994–2000 yıllarında MHP İl Başkanlığı’nı yürüttü. 1999’da Gümüşhane’yi birinci parti yapan ekipte yer aldı, bir milletvekili, birçok belediye ve il genel meclisi üyeliği kazandırdı. Sonrasında partisinin yeniden yapılanma sürecinde yaşanan tasfiyelerle görevden ayrıldı. Ama mücadeleye devam etti. 2004’te Gümüşhane Başkan Vekilliği’ne seçildi, şehrin geleceğine yön veren kararların altına imza attı.

      Bugün artık, şehrin ortasında kurduğu sade ve yeşil bahçesinde emekliliğin tadını çıkarıyor. Ama inancını, idealizmini, insan sevgisini hiç eksik etmeden... Hz. Muhammed’in “Elinizde bir ağaç fidanı varsa, kıyamet kopacak bile olsa onu dikin” hadisini şiar edinmiş, Atatürk’ün “Ağaç, çiçek ve yeşillik uygarlık demektir” sözünden aldığı ilhamla doğayla iç içe bir hayat sürdürüyor.

      Özellikle Ramazan ayında, hangi inanca veya görüşe mensup olduğuna bakmaksızın kurduğu iftar sofralarına tüm Gümüşhanelileri davet eden, gönlü insan sevgisiyle dolu bir Anadolu insanı Bekir Sıtkı Acet... Rahmetli Ali Metin Tokdemir’in “Ülkücülük bazen, evinin bir köşesine çekilip lekesiz ve onurlu bir şekilde yaşamaktır” sözüne sadık kalırcasına, kimseye kin gütmeden, kimseyi ayırt etmeden insanlıkla kucaklaşıyor.

       Bekir Sıtkı Acet; yaşadığı mücadeleler, inandığı değerler, şehrine, vatanına, milletine, doğaya ve insanlara duyduğu derin sevgisiyle Gümüşhane’nin gönlünde iz bırakan bir dava adamı, bir gönül insanı olarak anılacak.

Yorumlar (0)
3
hafif yağmur
Namaz Vakti 01 Ağustos 2025
İmsak 06:06
Güneş 07:37
Öğle 12:28
İkindi 14:48
Akşam 17:09
Yatsı 18:35
GazetelerTümü