banner333

banner309

Akparti'den Kırgeliş, Damlı ve Bağlama Köyleriyle ilgili basın açıklaması

Kürtün 03.11.2022, 16:27
Akparti'den Kırgeliş, Damlı ve Bağlama Köyleriyle ilgili basın açıklaması
banner400

Bilindiği üzere Kürtün İlçemizin Kırgeliş, Damlı ve Bağlama Köyleri ile Trabzon İli Şalpazarı İlçesi Gökçeköy Mahallesi arasında ki iki il sınırının tespitine ilişkin 08.12.2021 tarihinde 4897 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı yayımlanmıştı. Yukarıda anılan kararın yayımlanma tarihinden sonra mesele Gümüşhane Kamuoyunda  toplumun tüm kesimleri tarafından öncelenmiş ve gündemde tutulmuştur. Gelinen aşamada yerel bir gazeteye yapılan açıklamalarda toplum yanlış bilgilendirilip, Ak Parti İl başkanımız ve milletvekillerimiz hak ve hakikate aykırı bir şekilde itibarsızlaştırılmaya çalışılmıştır. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına bu açıklamayı yapma gereği hasıl olmuştur.

Süreci en başından itibaren kısaca  özetleyecek olur isek;

1. 30.07.1990 tarihinde, Cumhurbaşkanı Kararına konu alanın içerisinde bulunan ALACA PAZARI olarak bilinen yaylayı Şalpazarı tarafının kullandığı iddiasıyla dönemin Uluköy Belediyesi ve Kırgeliş Köyü Tüzel Kişiliği  dava konusu  ( müdahalenin meni ) yapmışlar ve uzun yıllar yapılan yargılama neticesinde 28.01.2009 tarihli duruşmada  davacılar  Uluköy Belediyesi ve Kırgelis Köyü tarafından  dosya takip edilmediği için Torul Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından  ( 2009 / 10 Karar ) davanın açılmamış sayılmasına karar verilmiştir. Anılan bu dosya daha sonra da yenilenmemiştir.

2. 07.11.2006 tarihinde ise Şalpazarı İlçesi’ne bağlı Gökçeköy Köy Tüzel Kişiliği tarafından Şalpazarı Asliye Hukuk Mahkemesi’nde davacı sıfatıyla Kürtün İlçemizin Kırgeliş, Damlı ve Bağlama Köylerine karşı 2006 / 39 Esas numaralı dosya kapsamında yukarıda anılan yaylaya karşı ( müdahalenin meni ) dava açılmış ve yapılan yargılama neticesinde davanın kabulüne karar ( 2009 / 27 K. sayılı dosya )  verilmiş ve yapılan temyiz incelemesi neticesinde ise karar kesinleşmiştir. Bu karara göre bizim tarafın Alaca Yaylası’na ve bu yayla içerisinde bulunan Alaca Pazarı’na  müdahalesinin menine karar verilmiştir.

3. Yukarıda bahsi geçen yargılamaların dışında İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından iki ilin idari sınırlarının tespiti bakımından 2005, 2008, 2015 ve 2021 yıllarında dört  ayrı kere yerinde inceleme yapılmıştır.

Netice itibariyle de Cumhurbaşkanı Kararnamesi düzenlenmiş,  Kırgeliş, Damlı ve Bağlama  Köylerimizin  yaklaşık toplam  7,5 milyon metre karelik kısmı, kararname ekinde ki koordinatlara göre Şalpazarı tarafına geçmiştir. Bunun üzerine ilimizde yoğun bir kamuoyu oluşmuş ve bu işle ilgilenmedikleri iddia edilen İl Başkanımız Av. Celalettin KÖSE, milletvekillerimiz Hacı Osman  AKGÜL ve Cihan PEKTAŞ tarafından konu bakanlığa taşınmış ve ivedilikle dönemin İçişleri Bakan Yardımcısı Sayın Muhterem İNCE, Kürtün ilçemize gelip Alaca Yaylası ve civarında incelemelerde bulunmuş ardından da Gümüşhane Valiliği’nde il başkanımız, milletvekillerimiz ve Kürtün heyetiyle birlikte bir toplantı düzenlenmiştir. Bu toplantıda il başkanımız tarafından Sayın Muhterem İNCE’ye ‘Alaca Yaylası’nın toplam alanının 1.2 milyon metre kare olduğu, kararnameye konu alanın ise bunun çok çok üzerinde olduğu, Alaca Yaylası çevresinde ki ormanlık alanların ve yaylaların mahkeme kararına konu olmadığı’ ifade edilmiştir. Bu toplantıdan belli bir zaman sonra İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman SOYLU il başkanımızı aratıp bu konuyu görüşmek üzere Ankara’ya davet etmiştir. Bu davet üzerine İl Başkanımız ve Kürtün İlçe Başkanımız Sayın Bakanımızı ziyaret etmişlerdir.  Bu arada yasal süreyi kaçırmamak için İdari Yargı’da Cumhurbaşkanlığı Kararı’nın iptali istemiyle de dava açılmıştır.

Ardından İller İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından Cumhurbaşkanlığı Kararına konu olan alanın koorninatlarının zeminde uygulanması yani aplikasyon yapılması için Haziran ayında  gün belirlenmiştir. Bunun üzerine haklı olarak muhtarlarımız yine harekete geçmişler ve toprak üstü uygulamanın yapılmaması için  konuyu siyasete intikal ettirmişlerdir. Bu gelişme üzerine il başkanımız Av. Celalettin KÖSE 16.06.2022 tarihinde İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman SOYLU ile görüşmüş  ( Belediye Başkanımız, İl Genel Meclis Başkanımız, Kadın ve Gençlik Kolları Başkanlarımızın da hazır bulunduğu bir ortamda )  ve yapılacak olan aplikasyon çalışması Sayın Bakanımızın konuya hassasiyet göstermeleri ve talimatlarıyla  iptal edilmiştir.

Son olarak ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün Mekansal Adres Kayıt Sistemi’nde oluşan bir hata sebebiyle ikametgah ilmühaberlerinin Gökçeköy olarak görülmesi üzerine muhtarlar tarafından il başkanımıza ve milletvekillerimize haber verildiği andan itibaren konu ivedilikle ve yakınen takip edilmiştir. 29.10.2022 Cumartesi günü öğlen İl Başkanımız tarafından Bağlama Köyü muhtarı telefonla aranmış ve muhtarımıza konunun Çarşamba gününe kadar çözüleceği söylenmiştir. Netice itibariyle de Mekansal Adres Kayıt Sistemi’nde oluşan hata Salı günü akşam saatlerinde düzeltilmiştir. Salı günü akşam saatlerinde İl Başkanımız  yine Bağlama Köyü muhtarını arayıp sorunun halledildiğini kendisine söylemiştir.

Bu arada Ankara’ya gidip bir dizi ziyaretler gerçekleştiren muhtarlarımız  milletvekillerimizle her hangi bir şekilde görüşme talebinde bulunmadıkları yani milletvekillerimizi doğrudan veya dolaylı bir şekilde aramadıkları halde kendileriyle ilgilenilmediğinin başka bir kişi tarafından gazetelere söylenmesi,  kabul edilebilir değildir. İl Başkanımız ve milletvekillerimiz bu konuyla en başından itibaren yakınen ilgilendikleri halde bir takım kişiler tarafından gazetelere gerçeğe aykırı bir şekilde açıklamalarda bulunulması en basit tabirle hakkaniyete aykırıdır ve  kabul edilebilir de  değildir.

Tüm bu hususlar kamuoyuna saygıyla arz olunur. 03.11.2022   

 

                                                                       Ak Parti Tanıtım ve Medya Başkanlığı

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 03:58
Güneş 05:31
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:12
Yatsı 20:38