banner333

banner309

26.07.2022, 08:47

Kitap okutan durak

Caddede tur atarken yanıma yaklaşan tanıdık bir  yüz:

    “ Hocam kitaplarını okuyorum”  dedi.Peki nerden temin ettiniz?  

    “El cevap: “ Bağlarbaşına gitmek için  durakta bekliyordum . Kitaplıkta sizin yazdığınız,” Uğrunda Bir Ömür” adlı kitabınız gözüme ilişince aldım. Okuyorum, bitince gidip yerine koyacağım”. Dedi.

     Beklemediğim ve ilginç olan bu   cevap ,bir anda kafamda yer eden,” okumayan toplum” yanılgısını silmeye yetti. Okurumuz yaş ortalaması 55 civarında has bir  ‘Gümüşhaneli .İşi olmayan bir hemşerimiz.  Kendisine teşekkür ettim ve diğer kitaplarımı da Şehrin başka duraklarına bırakma kararımı vermede gecikmedim.  Yeter ki  her türlü kitap okunsun. (Zararlılar hariç)

      Bu anı,”  Eşek li Kütüphaneci”  çağrışımını yaptırdı. Geçtiğimiz Mart ayında kutlanan “kütüphane  haftas”ında  kütüphane müdavimlerinden yeğenim Rahmi Sadık  adına düzenlenen “En çok kitap okuyan  “ ödülünü  O’nun adına almak için gitmiştim. Törene   Vali Yardımcımız Sayın Mustafa Pala’da katılmıştı. Söz verilince “Eşekli kütüphane “den bahsettim. Hani Ürgüp ‘te eşek üstünde kitapları ile heykeli olan Mustafa Güzelgöz. Kütüphane memuru Mustafa Güzelgöz, kütüphaneye kimse gelmeyince,”kitapları okur ayağına götürmekten   başka çare yok” diyerek, temin ettiği eşeğin iki yanına sandık ekleyip kitapları içine doldurup  ,ÜRGÜP’ün   30 dan fazla  köyünü  belli aralıklarla adım adım dolaşır . Çocuklara , gençlere, yetişkinlere  okumayı sevdirir. Bu mobil kütüphane zamanla  “ Eşekli Kütüphaneci” olarak namlanır.

      Güzelgöz ,uygulamadan memnun kalır. İlçe kütüphanesinde Biçki-Dikiş kursu açarak gelen kızlara da okumayı sevdirir .Güzelgöz’ün  farkındalık yaratan bu inanılmaz başarısı ödülsüz kalmaz  Vefatından sonra Ürgüp halkı Güzelgöz’ün  Kitap yükü Eşek üzerinde elinde gemici feneri olan heykelini Ürgüp’e diker. İlçeye onlaca memur idareci gelir-gider  ama tanınan ve heykeli olan tek adam Mustafa Güzelgöz dür. Keşke bizim de bir Mustafa Güzelgöz’ümüz olsa.

       Yukarıda “Keşke bizimde bir Mustafa Güzelgöz ümüz olsa” demiştim.

    Yok ama, Belediye Başkanımız Sayın Ercan Çimen, buna benzer bir uygulamayı, otobüs duraklarına kitaplık koyarak  başlatmış durumda. Yolcuları okumaya özendirme bakımından bu hizmet  bence önemli bir farkındalık olarak kamuoyunda yankı buldu.  Değerli Belediye Başkanımız ERCAN ÇİMEN’in  başlattığı bu etkinlik eminim ki okuma tembelliğini  yenmek için atılan ilk adım olarak tarihteki yerini almış olacak ve “İnsana yapılan yatırımın en hayırlısı eğitime olan yatırımdlr” diye de belleklerden asla silinmeyecektir.

    Ne güzel söylemiş  Özay Gönlüm:

    “Evlerinin önü bulgır kazanı aman kazanı.

    Hertkes sever okuyanı yazanı aman yazanı

    Kimse sevmez tembel tembel gezeni” .

            Ve Bozkırın tezenesi Neşet Ertaş  ise. Benim YURDUM adlı türküsünün ilk dizelerin de:

           “ İstedim ki bu Dünya’ da kimse cahil kalmasın,

              Okusun İlmin  kitabın cahilden akıl almasın”.

Diyerek okumanın İnsan yaşantısındaki önemine işaret etmişlerdir.

          Belediye Başkanımız Sayın Ercan Çimen’in duraklara kıtap bırakarak  başlattığı bu hizmetten  çoğumuzun haberi yok. Ne güzel durakta otobüs beklerken canın sıkılmasın  diye kitap okumak.

   Bu uygulamayı  yaygınlaştırmak için  seçilecek bir durakta tören düzenleyip   halkımızla paylaşmak yerinde bir eylem olur diye düşünmekteyim.

     Son tekniği de kullanarak yani kitapların yanı sıra  “kitap karekortları” da devreye sokularak , İsteyen kitaptan isteyen akıllı telefonu ile kare kortlardan dilediği kitabi okuyarak bu manadaki maküs talihimizi  yenme başarımızla övünebiliriz.

    “ Kilimalı Duraklar” ımızla övündüğümüz gibi, neden? “Kitap Okutan Duraklar”ımızla övünmeyelim ki …  26 Temmuz 2022

Yusuf SADIK

Demokrat Gümüşhane Gazetesi Genel Yönetmeni. Gazeteci-Yazar

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 03:56
Güneş 05:29
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:13
Yatsı 20:39