banner333

banner309

Artan Vak'alar Korkutuyor

Şenol Yolcu’nun kaleminden; Artan Vak'alar Korkutuyor yazısı. Doğu Karadeniz iş dünyasında vak’a artış korkusu.

İş Dünyası 07.08.2020, 15:18 07.08.2020, 15:28
Artan Vak'alar Korkutuyor
banner400

Şenol yolcu’nun kaleminden...

Doğu Karadeniz iş dünyasında vak’a artış korkusu

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisinin etkileri geçecek derken bir başka dalgayla karşımıza çıkıyor.

Bu çıkışı bölgemiz iş dünyası kaygıyla izliyor.

Trabzon-Gümüşhane-Bayburt-Kelkit iş dünyası özellikle kurban bayramı nedeniyle il dışından gelenler vatandaşların vak‘a sayısını arttırdığı görüşündeler.

Durumu kaygıyla izleyen hükümet önlemlerini bayram sonrasına bıraktı. Denetimler dün itibarıyla başladı. Özellikle şehir merkezlerinde kurallara uymayanların çokluğu yetkilileri öfkelendirmeye yetti.

Bugün bunu inceledim. Denetimler nasıl gidiyor? halk alınan tedbirlere uyuyor mu? piyasalar canlandı mı?. Sonuç pek ümitli değilim.

Trabzon-Gümüşhane-Bayburt-Kelkit ticaret ve sanayi odası başkanları ile konuştum.  Bayram öncesi yaşadıkları endişelerin yersiz olmadığını belirttiler. Hükümet bir yandan bölgemizin daha fazla kalkınıp gelişmesi için iş dünyasını teşvik ederken diğer yandan vatandaşlarımızın umursamazlığına vurgu yaptılar.

Konunun yakından takip edildiğni söyleyen başkanlar denetimlerin uzun süre devam edeceğini belirttiler. Bugün sadece denetim yaptılarını yarın ise cezaların uygulanacağı işaretini veren başkanlar organize sanayi bölgelerinde ise tedbirlerin uygulandığına dikkat çektirler.

Trabzon TSO Başkanı Hacısalihoğlu, vaka sayısının gittikçe artığını, bu artışın şehir dışından gelenlerden kaynaklandığını ifade etti:

“Vak’a sayılarında artış var. Fabrikalarda yayılmasının daha büyük sıkıntı yaratacağını bilerek tedbirleri artırdık. Devlet üretimin kesintisiz sürmesi için önlemler alınmasını öneriyor. Ama artan vak’a sayıları nedeniyle iş dünyasının korkusunun arttığını söyleyebilirim.”

Gümüşhane TSO Başkanı İsmail Akçay, İş dünyası endişe içinde “Toplumda hissedilir bir korku artışı var” derken Gümüşhanedeki son durumu şöyle özetledi:

“Önlemler artırılıyor. Valimiz başkanlığında kurulan 530 kişilik 19 ekip bütün işyerlerini denetliyor. Esas sıkıntı ve korku sosyal alanlardaki, dışardaki denetimsizliklerden kaynaklanıyor. Fabrikalarda, işyerlerinde denetimler yeterli. Fakat dışardaki temaslar için aynı şeyi söyleyemeyiz. Özellikle bayram döneminde kentteki yoğunluk vak’a sayılarının artacağı korkusuna neden oldu. Valimizin duyarlılığına teşekkür ediyorum. Özel sektör, kamu sektörü ve bütün halkımız elbirliği içinde kurallara uyacağız ve bu salgını yeneceğiz. Ticaretimizin ekonomimizin verimli ve kazançlı olması kurallara uymamıza bağlı. Hep birlikte maske, mesafe, hijyen kurallarına uymak zorundayız. Bu gün bunu yaptık. Yarın (bugün) ise uymayanlar cezalandırılacak. Çünkü insanlarımız dükkanlara girmiyor, korkuyor vede çekiniyor. İnsanlarımız dükkanlara girecek alışverişlerini yapacak ki çarklar dönmeye devam etsin”

Bayburt TSO Başkanı Süleyman Seyhan bayramda büyük şehirlerden ve yurt dışından memleketine dönen hemşehrilerini ağırladıklarını söylerken salgının da bu nüfus artışına bağlı olarak dalgalandığını kaydetti. Seyhan şunları söyledi.

“İçişleri Bakanlığı’nın 81 ilin valiliklerine gönderdiği Kovid-19’la mücadele genelgesi doğrultusunda artan vaka sayılarıyla ilgili olarak tedbirlerin denetlenmesi istendi. Bizler de Bayburt’ta Valimiz Sayın Cüneyt Epcim başta olmak üzere kurum müdürleri ve ilgili ekiplerin katılımıyla ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de kapsamlı denetimlere hız verdik. Bu doğrultuda Valimiz, Belediye Başkanımız, İl Emniyet Müdürümüz, İl Sağlık Müdürümüz, Tarım ve Orman İl Müdürümüz ve Esnaf Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanımız ile birlikte işyeri ziyaretleri gerçekleştirerek pandeminin yayılımına karşı alınan tedbirlerin özellikle işyerleri ve sokaktaki vatandaşlarımız tarafından uygulanıp uygulanmadığını denetledik. Bir ara vaka sayısının sıfırlandığı İlimizde Coronavirüs vakalarının yeniden artış eğilimi göstermesi ülkemizin genelinde olduğu gibi ilimizde de endişe kaynağı olmaya devam ediyor. İlimiz Anadolu’daki bir çok il gibi yaz mevsiminde büyük şehirlerden ve yurt dışından memleketine dönen hemşehrilerimizi ağırlıyor ve bundan dolayı nüfus yoğunluğunda büyük bir artış oluyor. Salgının da bu nüfus artışına bağlı olarak dalgalandığını gözlemlemek mümkün. İşletmelerimiz Mart ayında başlayan ve Haziran ayına kadar devam eden salgın sürecinden ekonomik olarak olumsuz etkilendi. Fabrikalarımızda ve sanayi işletmelerimizde önemli bir yayılım görülmemekte… İşyerlerimiz bu konuda daha hassas fakat hastalık önemli oranda maske kullanımına özen gösterilmemesi, sokakta ve kapalı alanda sosyal mesafe kuralına uyulmaması sonucunda yayılıyor. Sokaklardaki vatandaşlarımızın bu noktada daha duyarlı ve dikkatli davranmasını rica ediyoruz. Süreç böyle devam ederse sonbahar ayları ile birlikte salgını yeniden kontrol altına almanın daha da güçleşeceği gerçeğinden hareketle Sağlık Bakanlığımızın yürürlüğe aldığı tedbirlere riayet edilmesinde hassasiyet göstermelerini tüm hemşehrilerimize rica ediyorum.

Kelkit TSO Başkanı Mustafa Servet Daltaban vak’a sayısının bayram nedeniyle arttığını gelen misafirlerin ise sosyal mesafe kurallarına tam olarak uymadıklarını belirtti.

“Bayram dolayısıyla bölgemizde ciddi oranda vaka artışı yaşandı. Bu durum bizleri endişendiyor. Daha önce yaşadığımız sosyal ve ekonomik sıkıntıları düşündüğümüzde gidişatın endişe verici olduğu aşikar. Aynı kısıtlama ve ekonomik sorunlarla karşılaşmamak için daha bilinçli haraket etmek zorundayız. Sosyal mesafe maske ve hijyen kullanımı çok önemli. Tedbirleri elden bırakmayalım.”

Oda başkanları koronavirüs vak’a sayılarındaki artış nedeniyle haksız olmadıklarının altını kalınca çizdiler. İşin kolayını bulup suçu Koronoya atmıyorlar. İl dışından gelenleride suçlamıyorlar. Ama tedbirlere biraz daha uymamız gerektiğini hatırlatıyorlar. Haksızlar mı?

Ekonomi çarklarını döndürmek isteyen ülkelerin tamamında korona yeniden yaşanmaya başladı. Bu ülkeler içinde Almanya, Avustralya, G. Kore ve Ispanya’nın da yer alması önlem dozunun çok etkili olmadığını ortaya koyuyor. Biz ise hemen gevşedik.

Sahilleri denizi gördük, dağları köyleride gördük. Tedbir alanlar bir elin parmaklarını geçmiyor.

Lütfen dikkat!

Olay, dünyadaki gelişmeyle eşit bir durum. Bu günlerde bize lazım olan maske, mesafe ve hijyen. Ekonomi çarklarını dönsün, ülkemiz kalkınsın, insanlarımız zarar görmesin diye.  

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 03:45
Güneş 05:21
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:19
Yatsı 20:48