banner333

banner309

15.05.2011, 17:07

HER ENGEL YENİDEN DİRİLTİR BENİ

Ellerim yok diye tutamaz mıyım
Kuş gibi göklerde uçamaz mıyım
Olsa da kamburum yatamaz mıyım
Her engel yeniden diriltir beni
İsmail HAYAL
 
HER ENGEL YENİDEN DİRİLTİR BENİ
 
Gümüşhane Valiliği’nin eğitim, kültür ve sosyal projeleri kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından yürütülen ve Devlet Planlama Teşkilatı tarafından Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında finanse edilen “Özel Eğitime İhtiyacı Olan Öğrenciler İçin Aile Eğitimi” konulu proje “Engelliyi Sevgisiz, Ailesini Eğitimsiz Bırakma” sloganı ile başladı.
Benimde yer aldığım bu hayırlı ve güzel proje ile Gümüşhane’de oldukça büyük bir yekûn tutan engelli bireylerimizin ailelerine ulaşarak onlar için neler yapabileceğimizi göreceğiz. Bir nevi Gümüşhane’nin engelli haritasını tespit edeceğiz.  
Hükümetimizin çalışmaları içinde belki de en çok takdir edilen; yurdumuzda var olan engelli bireylerimizin haritasının çıkarılması ve onlara hem sosyal, hem kültürel ve hem de ekonomik anlamda kazanımlar sağlamasıdır. Gerek rehabilitasyon merkezlerinin açılması, evde bakım ücretlerinin verilmesi ve özel eğitim alanında milat diyeceğimiz projelerle engelli kardeşlerimizin toplumda hak ettikleri kimlik bulma mücadelesi, toplumda yer alma ve saygı görme anlamı elbette takdire şayan hareketlerdir.
Düne kadar engelli kardeşlerimizin hakir görüldüğü yurdumuzda ve Gümüşhane’mizde bugün anne ve babalar devletin de verdiği destekle, aldıkları eğitimlerle engelli yavrularından gocunma gibi davranışları bir tarafa bırakarak onları gittikleri her mekâna götürmeleri, onları olduğu gibi kabullenmeleri, onlara değer vermeleri ve onlarla birlikte yaşayabilmeyi öğrenmeleri oldukça mühim işlerdir.
            Bundan önce Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ün değerli eşleri Hayrunnisa Gül tarafından "Eğitim Her Engeli Aşar” projesi kapsamında yürürlüğe konulan ve oldukça rağbet gören bu tür sosyal projelerin toplumda var olan eşitsizlik ilkesini de ortadan kaldırmaktadır
Özel Eğitime İhtiyacı Olan Öğrenciler İçin Aile Eğitimi” projesi ile Gümüşhane’de var olan özel eğitime muhtaç öğrenci ve bireylerin tespitinin yapılması, onlara ulaşılması ve onlar için neler yapılabileceğinin plana bağlanması amaçlanmaktadır. Bu proje ile tespiti yapılan bu öğrenci ve bireylerimizin aileleri tek tek ziyaret edilecek, tespiti yapılan yaklaşık 120 aileye 5-6-7 Nisan 2011 tarihlerinde Gazipaşa İlköğretim Okulu, Dumlupınar İlköğretim Okulu, Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi Müdürlüğünde Özel eğitim Öğretmenleri tarafından günde beşer saat olmak üzere toplam 60 saatlik bir eğitim verilecektir.
Gümüşhane’de Eğitim Uygulama Okulu’nun açılması ile benimde onların ilk öğretmenleri olmam hasebiyle onların adeta hapsoldukları o karanlık hücrelerinden ışığa hasret birer kelebek misali kozalarını parçalamaları ve ışığı görmelerini unutamıyorum. Boynu bükük, çekingen, insanlara korku ve ürkek gözlerle bakan bu evlatlarımız bizim evlatlarımız. Onlara inanın hayatı yeniden en başından öğretmeye başladıktan sonra bugün gelinen noktada onların geldikleri bu son durum eğitimin muhteşem değişimidir. Gerek spor, gerek sanat ve gerek diğer her alanda onların adeta bir ders hükmünde verdiği;
Ben de varım, ben de değerliyim ve ben de bu toplumun bir üyesiyim” mesajları inanın gözlerimizi yaşartıyor. Dün toplumda alay edilen, hakir görülen, itilen kakılan bu çocuklarımız aslında bizlere birer imtihan vesilesiydi. Ancak idrak edemediğimiz bu durum devletimizin şefkatli ve merhametli kollarında yeniden hayat buldu. Yine devletin katkıları ile açılan engelli kadroları ile bu evlatlarımız resmi dairelerde çalışmaya başladı. Engelli çocuğunu akrabalarından, komşularından kaçıranlar bugün onların sayesinde devletin verdiği ücret ile evlerini geçindirmektedirler.    
İşte bu eğitim sayesinde engelli evlatlarımızın anne ve babalarına; çocuklarına bakış açılarının değişmesi, onlarla daha mutlu bir yaşama ermelerinin hedeflenmesi, onları oldukları gibi kabul etmelerinin sağlanması hedeflenmiştir. Bu konuda bilgiler içeren broşür, kitapçık ve çeşitli dokümanlar hazırlanarak ailelerimize, öğretmenlerimize ulaştırılacaktır.
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 11 Mayıs 2024
İmsak 03:20
Güneş 05:03
Öğle 12:23
İkindi 16:17
Akşam 19:35
Yatsı 21:10