banner333

banner309

Unutulmaya Yüz Tutan Gelenek Gümüşhane’de Yaşatılmaya Çalışılıyor

Gümüşhane’nin merkeze bağlı Hacıemin Mahallesinde yaşayan vatandaşlar, imece usulü hazırladıkları iftar yemeğinde bir araya geldi.

Gündem 01.04.2024, 13:13
Unutulmaya Yüz Tutan Gelenek Gümüşhane’de Yaşatılmaya Çalışılıyor
banner400

Gümüşhane’nin merkeze bağlı Hacıemin Mahallesinde yaşayan vatandaşlar, imece usulü hazırladıkları iftar yemeğinde bir araya geldi.


Hacıemin sakinleri, birlik ve beraberlik duygusunun daha yoğun yaşanması, varsa kırgınlıkların son bulması amacıyla başlattıkları iftar organizasyonlarını geleneğe dönüştürdü. Mahalleli, ilk olarak 5 sene önce gerçekleştirdikleri iftar programı için Yeşildere Nuri Dayı Şenlikleri Sosyal ve Yardımlaşma Dernek binasında buluştu.

Mahalle kadınlarının evlerde hazırlayıp getirdiği türlü türlü yemeklerle kurulan iftar sofrasında bir araya gelen mahalle halkı, bir Ramazan ayını daha birlikte geçirmenin, tutulan oruçları hep beraberce açmanın mutluluğunu yaşadı. İftar sofrasının hazırlanması sırasında da imece yaparak geçmişte kalan yardımlaşma geleneğini yaşatan mahalleli, sofraya getirilen tüm yemekleri neşe içinde, hep beraber hazırladı.

Mahalle kültürünü devam ettiren vatandaşlar, ülkemizde ve dünyada yaşanan olumsuzlukları aşmakta birlik ve beraberliğin önemine vurgu yaparak, bu duygunun en yoğun yaşandığı dönemin ise Ramazan ayları olduğu kaydedildi. İftar programının hazırlanmasında öncü olan Yeşildere Nuri Dayı Şenlikleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Eyüp Çoban, iftar etkinliklerinin önümüzde ki senelerde de devam edeceğini söyledi.


“Gelenek Haline Getirdik”

Düzenledikleri iftar etkinliği ile ilgili konuşan Dernek Başkanı Eyüp Çoban, Ramazan ayının birlik, beraberlik, dayanışma ve maneviyat ayı olduğunu belirterek, “İftar programımızı ilk kez Pandemiden önce derneğimizi ilk kurduğumuz zaman yaptık. O zaman Nuri Dayı adı altında şenlikler yapmıştık. Kendisi bu bölgenin sembol bir ismi olduğu için derneğimize onun adını verdik. 2019 yılında ilk iftarımızı yaptık. Gelenek haline getirmek istediğimiz iftar programımızı elimizden geldiğince devam ettirmeye çalışıyoruz. İnşallah önümüzde ki senelerde de buna deva edeceğiz” dedi.

“Soframızı İmece Usulü ile Hazırlıyoruz”

İftar sofrasını mahalleli kadınların elinden çıkan yemeklerle hazırladıklarına değinen Çoban, “Yemekleri mahallemizin kadınları imece usulü ile hazırlıyor. Birisi çorbayı yapıyor, diğeri yemeği pilavı hazırlayıp getiriyor. Kimisi börek ve tatlı yapıyor. Herkes bir işin ucundan tutuyor yani. Herkes arasında bölüşüyor. Ben bunu yaparım sen bunu yaparsın diye. Herkes elinden geldiğince destek oluyor ve soncunda da iftar soframızı burada hep birlikte hazırlıyoruz. Hep bir araya gelerek orucumuzu birlikte açıyoruz” şeklinde konuştu.

“ Önemli Birçok Günde Etkinlikler Düzenliyoruz”

Sadece Ramazan ayında değil, birçok önemli gün ve haftalarda bir araya gelerek etkinlik düzenlediklerini belirten Çoban, “Bayram sabahları derneğimizde birçok kez çevre halkına kahvaltı verdik. Yine kendi aramızda anneler günü ve babalar günü için programlar düzenledik. Ramazanda, bayramlarda, 29 Ekimde, Kadir gecesinde, kandillerde, kutsal günlerde birçok etkinliğimiz oluyor. Bunun dışında her Cuma günü burada bir araya gelerek sohbetler düzenliyoruz” diye konuştu. 

“Mahalle Kültürünü Yaşatmaya Çalışıyoruz”

Gümüşhane Hacıemin Mahallesi Muhtarı Hürriyet Yaşar Tarhan ise, ramazan vesilesi ile mahalle kültürünü yaşatmaya devam ettiklerini belirterek, “Biz eskiden bir mahalleden bir mahalleye iftar yapmak için koşar giderdik. Başka bir yerde iftar açmak en büyük zevkimizdi. Ezanı hep bir arada beklemek gerçekten çok güzel bir duygu. Biz zaten evimizde bunları yiyoruz ama önemli olan değer verdiğin insanlarla aynı masayı paylaşabilmek ve bir araya gelebilmek. Arkadaşlarımızla birlikte bir tas çorba içmek bile büyük mutluluk” dedi.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 02 Mayıs 2024
İmsak 03:35
Güneş 05:13
Öğle 12:24
İkindi 16:14
Akşam 19:25
Yatsı 20:57