banner333

banner309

Oto Elektrikçisi Vatandaşın Gümüşhane’ye Dair Somut Önerileri Dikkat Çekiyor

Oto sanayi Sitesinde oto elektrikçi olarak çalışan Hüsamettin Özlü(45) Gümüşhane’ye dair somut önerilerini Gümüşkoza’ya anlattı.

Gündem 31.01.2024, 16:03
Oto Elektrikçisi Vatandaşın Gümüşhane’ye Dair Somut Önerileri Dikkat Çekiyor
banner400

Oto sanayi Sitesinde oto elektrikçi olarak çalışan Hüsamettin Özlü(45) Gümüşhane’ye dair somut önerilerini Gümüşkoza’ya anlattı. Maden ve turizm sektörleri üzerinden ilin istihdam gündemini değerlendiren Özlü, konuyla ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Gümüşhane’de birçok sorunun çözümü olarak demiryolunu gördüğünü dile getiren Özlü, tren olmazsa ne fabrikanın nede istihdamın olabileceğini söyledi.

Uzun süre İstanbul’da yaşadığını 2019 yılında ise Gümüşhane’ye dönerek sanayide İstanbul oto adında tamirhane açtığını dile getiren Özlü, “Yılların verdiği tecrübem ile Gümüşhane için çok hayallerim oldu. Sizin aracılığınız ile bunları paylaşmak istedim” dedi.

“Demiryolu Olamazsa Olmaz”

Ekonomik canlılık için kaynağı Gümüşhane’de olan hammaddeleri işleyebilecek yatırımların yapılması, üretilen ürünlerin pazara en ucuz maliyetle taşınması gerektiğine vurgu yapan Özlü, “Gümüşhane’de en önemli problem iş olanaklarının sınırlı olması. Çok sayıda insanımız madenlerde çalışıyor. Bilindiği gibi şehrimiz madenler şehri. Coğrafyamızın neredeyse tamamı ruhsatlandırılmış durumda. Farklı yerlerde yapılan sondaj çalışmalarından elde edilen veriler maalesef fayda maliyet hesabına takılıyor ve işletme aşamasına geçişte zorluklar yaşanıyor. Bu maliyetlerdeki en önemli kalem ise nakliye oluyor. Nakliyede ise en ucuz maliyet denizyolu ve demiryolu. Gümüşhane’ye deniz getiremeyiz ancak demiryolu için ne bekliyoruz anlamıyorum. Üretim, istihdam ve ekonomik canlılıktan söz edenler bu gerçeğin gereğini neden hala yerine getirmiyor bilemiyorum. Demiryolu ulaşımı bu şehrin olmazsa olmazıdır. Medeniyettir. Hammaddenin fabrikaya, üretimin de pazara en ucuz maliyette ulaşmasıdır. Yıl 2024 ve adını madenlerden alan bu şehrin hala demiryolu ihtiyacı karşılanmamışsa, bu sadece merkezi yönetimlerin değil bizim de suçumuzdur” dedi.

“Ağır Sanayi Yatırımları İstiyoruz”

İl genelinde fabrika anlamında kayda değer yatırımların parmakla sayılabilecek kadar az olduğunu belirten Özlü,” Madenler şehri Gümüşhane’de ağır sanayiye yönelik hiçbir yatırım yapılmamış. Bir demir fabrikası, çinko fabrikası, alüminyum fabrikası yok. Hali hazırda çıkartılan bu tür madenler cevherden ayrıştırılmıyor ve çöp olarak atılıyor. Yüzyıllar öncesinde üretim yapan ocaklar ekonomik olmadıkları gerekçesiyle işletilmiyor. Yıllar önceki teknolojilerle çıkartılan madenler ekonomik olmuşta bu gün son teknoloji ile çok daha kolay çıkartılan cevher ekonomik olmuyorsa yanlış yaptığımız bir şeyler var demektir. Bu cevherler çıkartılsa, ayrıştırması yapılsa, ham maddelerin işleneceği fabrikalar olsa göç veren değil göç alan bir şehir oluruz” diye konuştu.

“Var Olana Değer Katamıyoruz”

Gümüşhane’nin refahı için en çok kullanılan söylemlerden birinin de turizm olduğuna dikkat çeken Özlü, “Turizm anlamında ilimiz saklı güzellikleri ile dikkat çekiyor. Ancak maalesef biz değerini bilmiyor, var olana da değer katamıyoruz. Kayak tesislerimiz var, yetersiz. Sadece kayak ve kızak etkinliği var. Bunun dışında herhangi bir faaliyet şansınız yok. Dünyanın dört bir tarafında örnekler var. Adamlar buzdan heykel sergileri açıyor. Yapay labirentler ile gelen insanlara alternatifler sunuyor. Kışı, karı, soğuğu yaratıcı fikirler ile ekonomik bir değer haline getiriyor. Biz ise Kayseri’den teleferik malzemelerini getirip sanayide çürümeye terk ediyoruz. Her seçim öncesinde Süleymaniye’ye kayak tesisi kuruyor, daha sonra da Süleymaniye’yi de kayak tesisini de unutuyoruz” şeklinde konuştu.

“Kaleler İhtişamlı Görüntülerine Kavuşturulmalı, Işıklandırılmalı”

Turizm için il genelinde bulunan kalelerin özel olarak ele alınması gerektiğini kaydeden Özlü, “Tüm kaleler tam anlamıyla restore edilip ayağa kaldırılmalıdır. Bu çalışma koruma amaçlı değil sadece, eski ihtişamlı görüntülerine kavuşturulmalıdır. Kalelerde yapılacak ışıklandırma bu ihtişamlı yapıların geceleri de görünür olmasını, Gümüşhane’nin kaleler şehri olarak anılmasını sağlayacaktır. Kalelere giden yolların standardı artırılmalı, ışıklandırılmalı ve tesisler ile bu güzergâhlara canlılık kazandırılmalıdır. Ayrıca teleferikler yapılarak kalelere ulaşım daha cazip hale getirilmelidir. Bu canlılık hem istihdama katkı sağlayacak hem de belediyelerimize gelir oluşturacaktır. Aynı mantıkla hareketle Kuşakkaya’ya teleferik, cam teras ve restoran yapılmasının elzem olduğunu düşünüyorum. Maliyetli yatırımlar olduğunu farkındayım ancak ülkemizin 81 iline öylesine yatırımlar yapılmış ki, maalesef Gümüşhane ve Bayburt bu kapsam dışında kalmış” ifadelerini kullandı.

“Gerekirse Ücretsiz Taşıyın”

Turistin Gümüşhane’ye gelmekte zorluklar yaşadığına vurgu yapan Özlü, “Tur anlamında özel olarak Trabzon’dan Gümüşhane’ye faaliyet gösteren hiçbir acentemiz yok. Oraya gelen turistlerle iletişim kuracak, onları ilimize getirecek yollar aramalıyız. Belediyelerimiz olsun turizm il müdürlüklerimiz olsun bu tür organizasyonların içerisinde olmak durumundadır. Trabzon’da Gümüşhane için devlet destekli turizm bürosu veya tur acentesi kurulmalı, gerekirse 2 yıl boyunca Trabzon’dan Gümüşhane’ye ücretsiz ulaşım sağlanmalıdır” dedi.

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (1)
Reşat sağırkaya 4 ay önce
Memleketim gümüşhane de bi hamam sauna yok dogru düzgün yatılıp kalınacak bi yer yok birestoran eglenve bi mekan yok sosyal bi aktive yok yok yok .nete gelsinki.turist yeme içme eglenmeye gelir.
2
az bulutlu
Namaz Vakti 15 Mayıs 2024
İmsak 03:14
Güneş 04:59
Öğle 12:23
İkindi 16:18
Akşam 19:38
Yatsı 21:16