banner333

banner309

Op.Dr. Gözde Cebeci: Down Sendromu Hakkında Bilinçlenmeliyiz

Gümüşhane Devlet Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Op.Dr. Gözde Cebeci ''21 Mart Dünya Down Sendromlular Günü'' anlam ve önemine değinerek gebe hastalara yönelik down sendromu hakkında açıklamalarda bulundu.

Gündem 21.03.2024, 13:41
Op.Dr. Gözde Cebeci: Down Sendromu Hakkında Bilinçlenmeliyiz
banner400

Gümüşhane Devlet Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Op.Dr. Gözde CEBECİ ''21 Mart Dünya Down Sendromlular Günü'' anlam ve önemine değinerek gebe hastalara yönelik down sendromu hakkında açıklamalarda bulundu.

Down Sendromunun genetik bir durum olduğunu dile getiren Cebeci, “ İnsan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down Sendrom'lu bireylerdeki kromozom sayısı 47’dir. Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer alması ile meydana gelir. Ortalama 800 doğumda 1 Down Sendromlu bebek görülmektedir” dedi.

Down Sendromlu bebeğin gebelik süresince annede bir semptoma sebep olmayacağını bu nedenle anne karnında teşhisi için tarama ve tanı testleri önemli olduğunun altını çizen Gözde Cebeci, “ İkili, üçlü ya da dörtlü test dediğimiz tarama testleri ile anneden alınan kan örneği ve bebeğin ultrason bilgileri kullanılarak ya da son gelişen teknolojilerle yalnızca anneden alınan kan yardımıyla (cell free DNA) bir risk hesaplaması yapılır. Bu tarama testlerinin anne ya da bebeğe herhangi bir zararı yoktur. Bu testler bize bebeğinizin Down Sendromlu olma riski hakkında bilgi verir, kesin tanı değildir. Kesin tanı testleri ise anne kanında bir iğne ile bebeğin eşinden ya da bebeğin içinde bulunduğu sıvıdan örnek alınmasını gerektiren testlerdir. Down Sendromu, anne karnında ya da doğum sonrasında kesin tedavi edilebilecek bir durum değildir. Anne karnında teşhis edildiğinde gebeliğin sonlandırılmasını ya da doğumu tercih edebilirsiniz. Bu tamamen sizin ve eşinizin kararına bağlıdır” diye konuştu.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Nisan 2024
İmsak 03:42
Güneş 05:18
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:21
Yatsı 20:51